My home / Inspiration / Hemma hos / De skrev brev...
I det här luftiga funkishuset bor Pernilla och Conny tillsammans med barnen Theodor, Alice och Noel.

De skrev brev till ägaren och fick köpa drömhuset

Trolla med knäna och göra fint hemma utan att tömma plån­boken? Inredare Pernilla och ­hantverkare Conny kan knepen som fixar stilen. Funkishuset fick ett lyft och blev ett härligt hem med ljus och rymd.

Av: Anna Örnberg Foto: Tommy Durath

Ett brev betyder så mycket!
Det låter som en ­klyscha, men för Pernilla och Conny förändrade ett brev hela tillvaron. Länge hade de spanat på ett hus som låg så vackert intill sjön. Precis där ville de bo! Det skrev de också i brevet till husets ägare och bad dem sedan höra av sig om de någon gång skulle bestämma sig för att sälja.

På den vägen blev funkishuset deras för femton år sedan.
– Funkishus är som stora kvadratiska kuber och kanske inte alltid så spännande. Men det här huset hade blivit tillbyggt på 70-talet, med stora vägg­partier i glas och en inglasad veranda på övervåningen, ut mot sjön. Det gjorde huset mer spännande och ­maxade utsikten! säger Pernilla.
En bra grundform alltså, som de sedan kunde vidareutveckla för att ge huset en viss asiatisk touch. Till stor del genom något så enkelt som att sätta ny färg på huset.
– Vi lät byta ut de tegelröda takpannorna mot neutralt grå. Sedan målade vi fasaden svart. Det kändes mer kaxigt! Men också för att fyrkantiga funkishus är så klossigt stora. Det gör inget om de försvinner lite in i svärtan. Mot det svarta blir de vita fönstren mer ­distinkta.

Här sker ingenting av slumpen. Pernilla pratar färg, form och material som det proffs hon är. Till vardags arbetar hon just som inredare, även om det då främst handlar om större lokaler. Skolor, myndigheter, företag och butiker tillhör klientelet. Det är visserligen skillnad på offentlig miljö och deras eget hem, men erfarenheten och kunskaperna kommer ändå väl till användning.
– Det behöver inte kosta skjortan att inreda snyggt, för det handlar inte om att rusa iväg och köpa alla möbler nya eller av bara fina märken. Tvärtom! Enbart nytt och modernt kan bli stelt och opersonligt. Blandar man i stället nytt och gammalt, egenfixat och hemgjort, så blir intrycket varmare, mer hemtrevligt och spännande, säger Pernilla.

brev blev drömhus06

Satsa på en bra grund, tipsar Pernilla. Välj väggar, tak, golv och andra material med eftertanke. Är stommen bra så förhöjer det innehållet. Håll ihop ­färgerna! Det behöver inte vara dyrt, och mycket kan man göra själv om man är lite händig. Med en väl hophållen färgskala ser resultatet mer exklusivt ut än vad det kostat att göra.
Hon lever som hon lär. I egna hemmet dominerar det grafiska svarta och vita, uppblandat med grått, linnebeige, trä och tegel för värmens skull. Den färgglada tapeten i hallen överraskar, men har en kompis förstås – tapetens färger speglas i den stora tavlan som dominerar matplatsens vägg i husets andra ände.
– Det blir mer spännande med lite färg. En ren och neutral färgskala kan vara väldigt stilfull, men är också lite intetsägande. Lite kontrastfärger över­raskar och piggar upp. Man kan använda färg som är lätt att byta om man tröttnar eller vill förnya. Konst är ett bra sätt! Fina tyger är ett billigt alternativ till dyr konst. En längd av ett häftigt tyg som hänger från tak till golv kan förändra ett helt rum både till utseende och i akustiken. Kuddar, mattor, plädar, blommor … Och varför inte en tapet? Har man bara tapetserat en vägg eller två är ju det också snabbt och enkelt att byta.

Ett stadigt grepp om plånboken och strikt koll på budgeten är vardag för Pernilla i jobbet som inredare. Med åren har hon blivit mästarinna på att inreda snyggt och stilfullt utan att behöva råna ­banken. Man byter inte bara ut köket för att man tröttnat lite på sina trärena ekluckor. I stället hittar man ett sätt att tuffa till det befintliga köket med en ny kontrastfärg som ger ny attityd åt träytorna. En mix med lite nytt, moderna design och smarta, hemgjorda detaljer ger nytt liv åt det gamla och ­uttjatade. Andra gånger kan det handla om att bara tänka utanför ramarna. Hallen är just ett sådant Pernilla­-trick.
– Hallen är ju det första man ser när man ­kommer hem och eftersom vi inte har några dörrar mot vardagsrummet och köket, så ser man ju rakt ut till ­hallen därifrån. Jag orkade inte se högvis med skor, krokar fulla med ytterkläder och hyllor som ­svämmade över hela tiden, säger Pernilla.

Lösningen fanns i rummet intill. I stället för att belamra hallen, finns nu ett rum speciellt inrett för att underlätta vardagens praktiska logistik. En hel vägg med garderober gör att alla har sin egen, med plats för alla ytterkläder och skor. Här ställer man in skolväskor, laddar mobiltelefoner, kollar scheman och gör läxor – enhetscentralen som får maskineriet att fungera.
Ett riktigt bra renoveringsknep är annars att gifta sig med en hantverkare eller inredare, skojar Pernilla. Det mesta som renoverats och fixats i huset genom åren har Pernilla och Conny gjort på egen hand, lite i taget genom åren när de haft råd och det funnits tid. Framöver väntar stora badrummet som nästa projekt.
– Äsch, man ska hinna leva med, inte bara renovera. Vi har ju bildat familj under de här åren ­också. Dessutom tycker jag att halva nöjet med inredning och renovering är planeringen och att drömma! Ibland är drömmandet till och med den bästa biten. Jag drömmer om att en dag fynda ett par Jetson-­fåtöljer till superpris. Men om jag någonsin gör det … ja, då står de här och blir snabbt en del av vardagen. Ibland är drömmen bättre än att ha det i verkligheten, menar Pernilla med glimten i ögat.

Vilka bor här?

Pernilla, 44, och Conny, 50, tillsammans med barnen Theodor, 16, Alice, 11, Noel, 9, och 3 katter. Gör: Pernilla arbetar som inredare i egna företaget Inredningslust. Conny är också sin egen chef, men som plattsättare. I vad: Funkishus på cirka 200 kvm, byggt 1946, i småländska Markaryd. Huset köptes år 2000 och har renoverats av och till sedan dess.

brev blev drömhus23
Trots den öppna planlösningen är kökets arbetsdel en egen, definierad rumslighet, omfamnad av skåpsinredningen och avgränsad med mönstrad tapet på väggarna. Bänkskåpens baksida har klätts med OSB-skiva och målats svart. Barstolar ”Nest”, Johanson Design. Taklampor ”Caravaggio”, Lightyears. Divanen är ett Blocketfynd.
brev blev drömhus05
Hallen är rymlig och befriad från klädkaos. I stället är den möblerad för att ge ett välkomnande intryck. Hallbordet är ett gammalt fynd som fått ny färg och parats ihop med spegel från Ikea. Skorna knyter man sittandes på en puff i skinn, ”Bay Big”, Soul/Furninova.  Schackrutigt klinkergolv ger skärpa åt Josef Franks blommiga tapet ­”Vårklocka” från Svenskt tenn.

 

brev blev drömhus22
I vardagsrummet består hela väggen ut mot sjön av ett stort glasparti som kan skjutas åt sidan. En mix med stor mjuk, klossig soffa och nätta möbler gör sittgruppen mer spännande. Stilmöbel med snidad trädekor och kromad schäslong av Le Corbusier trivs utmärkt ihop! Soffa ”Baseline”, Eilersen, matta, ”Patchwork”, Carpet Vista, bord, egen design, tillverkat av Snickare Bill Bridger, golvlampa, ”Radon”, Lightyears, taklampa,  ”Falkland”, David Design, tygvepa, Ulrika Hydman Vallien.
brev blev drömhus16
Bort med dörrar och låt öppningen gå ända upp till tak! Ett enkelt knep som ger ljus och rymd. Den ursprungliga skorstensmuren har knackats ren ner till teglet och försågs med en kamin, som sprider både värme och mysig hemtrevnad under de kalla månaderna.
brev blev drömhus18
Lite färg kan göra underverk. En mörkt grafitgrå ruta målad mitt på den vita väggen, skapar spänning och lyfter fram gruppen av tavlor och den svarta skänken lite extra.  Skänk ”Medley”, Fredrik Färg, golvlampa, By Rydéns och fåtölj ”Stingray”, Thomas Pedersen.
brev blev drömhus15
Övervåningens sovrum mot sjösidan har även de stora glaspartier — men här öppnas de ut mot den inglasade verandan. Väggarnas vävtapet från 70-talet har målats bredrandiga, med tapet som dekor endast bakom sänggaveln. Fåtöljens zebrarandiga mönster blir en skön motvikt till den tapetens 1700-talslandskap. ­Golvlampa från Ikea och taklampa från Furninova.
brev blev drömhus21
Högt upp bland trädtopparna, med utsikt åt tre håll, ligger övervåningens veranda som har blivit en favoritplats. ”Som att ha egen sommarstuga hemma”, säger Pernilla. Korgmöblemanget ­kommer från Artwood, matta, Härliga hem och hängmatta Brafab.
brev blev drömhus04
Brickbord från Ikea.
brev blev drömhus14
Övre hallen är stor nog att rymma en sittgrupp och tv-hörna. Jätte­tavlan är ett Marimekko­tyg som spänts upp på en träram. Soffa ”Vaxholm”, Ikea. Brickbord ”Tablo”, Design House. Stol ”Eye”, Johnson Design.
brev blev drömhus10
I stället för att byta rubb och stubb, förnyade man det gamla köket genom att tillföra en ny färg. Kontrasten mellan träytorna i ek och det svarta kompletterar varandra. Ek för värmen, svart för den kaxiga attityden.
brev blev drömhus09
Sidan på sista skåpet i raden har målats med skoltavelfärg för att ta upp den svarta ­kontrastfärgen och ge köket lite kaxigare stil.
brev blev drömhus19
Stram enkelhet bjuder nedervåningens toalett på. Asiens formspråk går igen i det skålformade handfatet, som är placerat ovanpå en vägghängd bänkskiva av oljad valnöt med den stiliga blandaren av Philippe Starck, båda från Ballingslöv. Enkla hyllor av kraftig träskiva med dolt fäste, som gör att hyllorna svävar, har Conny gjort själv. Pall, Indiska.
brev blev drömhus03
Vardagens praktiska logistik sköts i rummet intill hallen. Här finns en hel ­garderobsvägg med plats för alla skor och ytterkläder. På golvet ligger en tålig gummimatta. Mitt i rummet en väl tilltagen sittbänk från Johanson Design. Mitt emot garderobsväggen löper ett skrivbord längs hela väggen. Här ges plats för läxarbete.
brev blev drömhus02
Hängbjörken, blommande körsbär, trampstenar som öar i gruset, klot­formad buxbom och så det stramt svartvita huset — jo, nog kan man se att inspirationen hämtats i öst.
brev blev drömhus01
Funkishuset byggdes till på 70-talet, med delen som bär upp den inglasade verandan. Väggarna ut mot sjön fick stora glaspartier med skjutbara dörrar. Det runda fönstret har däremot Pernilla och Conny satt in, för att förstärka den asiatiska känslan.  Den ser man också spår av i trädgårdens de bonsailiknande barrväxter.