My home / Inspiration / Hemma hos / Denise Rudberg bor...

Denise Rudberg bor i minihus – på 45 kvadrat

Hennes fritidshus är tre våning högt – men bara 45 kvadratmeter stort. Kika in i författaren Denise Rudbergs lantliga oas.

Av: Charlotte Pehrson Foto: Carolina Byrmo

Hur länge har du haft fritidshuset?
– I två år. Jag köpte det efter skilsmässan. Jag ville ha ett eget ställe att åka till, där jag och barnen kan vara och dit jag kan bjuda in vänner.
Vad är det bästa med huset?
– Att det är så litet, bara 45 kvadratmeter, och att det inte kräver något underhåll. Jag kan i princip stänga dörren och komma hit fyra månader senare, och det ser likadant ut som när jag lämnade det. Det är ’compact living’ på alla plan. Och så ligger det i en sådan fin lantlig miljö. Jag tycker om att vara aktiv och går mycket promenader här. På vintern görs det skidspår och man kan åka långfärdsskridskor på sjön.
Du har Fågelbro golfbana precis utanför fönstret. Spelar du?
– Nej, inte alls. Jag tycker att golf är astråkigt!

LÄS MER: Hon byggde ett eget minihus – för 100 000 kronor

Hur ofta är du här?
– Ofta. Jag tycker framför allt om att vara här på hösten. Eftersom Fågelbro är en sommarort är det öde då, nästan som ett övergivet nöjesfält. Det är skönt. Beskriv din stil!
– Jag gillar öppna ytor, enkelhet och naturstil. Det ska vara varma bastoner. Jag tycker också om den industriella känslan.
Har du fixat mycket sedan du köpte huset?
– Jag målade om väggarna och min pappa och hans fru Margareta målade om sovrummet. Det var en marin stil i huset som jag inte alls tycker om. Det ska ju vara mysigt även på hösten, så jag vågade mig på mörkgrått.
Vilket är ditt bästa köp till huset?
– Soffan i vardagsrummet. Det är en superpraktisk bäddsoffa som fälls ut på en sekund. Den står bäddad och klar. Totalt finns det tio sängplatser i huset, trots att det är så litet.
Vilket är ditt sämsta köp?
– Min säng. Den är alldeles för hård. Jag var nästan tvungen att sälja min ena njure för att ha råd med huset, så inredningen fick inte kosta någonting. Sängen var ett utställningsexemplar som jag fick väldigt billigt.
Vilken möbel kan du inte vara utan?
– Köksön från Ikea som jag själv satte ihop för ett par månader sedan. Jag är så stolt över att jag klarade det! Här sitter jag och skriver mina böcker och löser DN:s svåra specialsudoku som kommer på fredagar. Sudoku är en av mina stora njutningar i livet.
Vad är ditt bästa budgetinredningstips?
– Fråga i butikerna vad de har på rea och om de har utställningsexemplar som de vill bli av med. Handla på fabriksutförsäljningar. Och kom ihåg att budget inte behöver betyda Ikea. Köp inte allt på ett och samma ställe, utan plocka guldkornen från olika håll!
Vad drömmer du om?
– Det här huset är faktiskt min dröm. Jag hade aldrig något dockhus som liten, men det här känns som mitt vuxna dockhus. Nu kan jag pyssla på riktigt!  

Denise har själv byggt ihop köksön från Ikea. Möbeln betyder mycket för henne. Här bakar hon, senast en gudomlig rulltårta med marängsmetsfyllning, skriver sina böcker och löser sudoku. Barstolarna kommer från Åhléns. ”Jag ville ha pallar som var stapelbara och hade en industriell känsla. Jag letade länge innan jag hittade dem.”
Denise flyttar runt i huset när hon jobbar. Ibland sitter hon vid skrivbordet i barnens rum.
”För att ha råd att köpa huset hade jag ingen budget till inredning”, säger Denise som fyndat allt i huset på rea och fabriksutförsäljningar. Sängen är hon dock inte så nöjd med. Det var ett visningsex som hon köpte utan att provligga. ”Den är alldeles för hård.”
Den vita trappan svänger sig upp genom huset. Det är bara 45 kvadratmeter stort, men har tre våningsplan. ”Det är nästan som ett London townhouse”, säger Denise.
”Huset hade en marin stil som jag inte tycker om”, säger Denise, som målat väggarna gråa. Bokhyllan kommer från Strömma Outlet. ”Jag fyller ofta på med nya böcker. Det ska alltid finnas något nytt att läsa här.”
Utanför fönstret ligger Fågelbro Golf & Country Club. Men Denise spelar inte själv. Hon njuter som mest när säsongen är över, sommargästerna har rest hem och lugnet infinner sig över husen.
Fritidshuset är inte vinterbonat, men kaminen värmer ordentligt under de kalla månaderna.

 

VEM BOR HÄR?

Namn: Denise Rudberg. Ålder: 44. Gör: Författare. Bor: I en lägenhet i Stockholm. Fritidshus: I Fågelbro på Värmdö. Huset är 45 kvadratmeter fördelat på tre våningsplan. Familj: Sambon Henrik Blomquist, 44, och barnen Lovisa (kallad Loppsan), 11, och Calle, 13. Aktuell med: Kriminalromanen ”När klockan slår fem” (Forum), femte delen i Elegant crime-serien om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Utkommer i början av november. Instagram: deniserudberg

LÄS MER: Bygga utan lov – 15 fina minihus