My home / Inspiration / Hemma hos / Jenny & Hans:...

Jenny & Hans: ”Vi plastbantar vårt hem”

Jenny Johansson, Hans Bolin och sonen Noah bor i ett kedjehus i Lund. Hemmet är ljust, rymligt och inrett med härligt arvegods – och har befriande få plast­prylar.

Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman

 

Kedjehuset som byggdes i början av 1970-talet har svarta tegeltak, vitputsade fasader och stora fönster. Men så värst mycket 70-tal fanns inte kvar inomhus när familjen Johansson-Bolin flyttade in för ett och ett halvt år sedan.
– Nej, det var mer åt 90-talshållet, och ingenting vi ville bevara. Det var bara att köra på och renovera, och vi visste precis hur vi ville ha det, säger ­Jenny.

Nu är där ljust, öppet och personligt inrett. Möblemanget består till större del av arvegods, något Jenny och Hans uppskattar eftersom de försöker hålla hemmet så ekologiskt och giftfritt som möjligt. Och det är sonen Noahs förtjänst.
– När han föddes började vi intressera oss mer för detta, både vad vi äter och vad vi omger oss med, förklarar Jenny.
Sedan en tid tillbaka pågår därför operation plastbantning i huset. Längst har de kommit i köket där det numera varken finns teflonpannor eller plastredskap. Och Noahs sovrum är helt plastfritt.
– Det är ett ständigt arbete att förbättra och byta ut, men vi har i alla fall börjat den resan, säger ­Jenny och tillägger att hon hittat många bra tips i Facebookgrupperna Giftfria barn och Plastbanta.

Jenny visar vidare i huset medan Hans och Noah spelar trummor och skapar karnevalsstämning i vardagsrummet. På övervåningen ligger Jennys arbetsrum varifrån hon sköter sitt företag Skrå Design som bland annat säljer barnpåslakan, bär­sjalar och babyfiltar – allt i ekologisk bomull. Vägg i vägg ligger Noahs rum med hoppa-­hage-rutor på golvet, travar med böcker och leksaker i trä.
– Saker i plast får han ha i lekhörnan under ­trappan, säger Jenny.

På nedervåningen har Noah lämnat trummorna och i stället tagit plats i sin kiosk som han fick i present när han fyllde tre år – ett litet trähus, med serveringslucka, som Jenny och Hans byggt och målat med giftfri färg. I kioskens sortiment finns både hemmasydda tygkorvar och virkade glassar.
– Varsågod, säger Noah och sträcker fram en korv med bröd, med extra mycket senap.

 

Vilka bor här?

Jenny Johansson, 29, Hans Bolin, 32, och sonen Noah, 3. Bor: I kedjehus på Linero i Lund. Gör: Hans jobbar som verksamhetschef för Heavy Projects och Jenny driver företaget Skrå Design, Skradesign.se, med tillhörande webbutik.

 

plastfritt-hem10
Skinnfåtöljen vid pianot kommer från Jennys farmor och farfar. ”Jag kommer ihåg att de alltid satt i de här fåtöljerna när de skulle prata i telefon”, säger Jenny som har ytterligare en likadan fåtölj på sitt kontor en våning upp. Origami­bollen på pianot kommer från Jennys webbshop Skradesign.se. Väggen har Jenny målat med en isländsk färg, ”Kalklitir”, gjord av kalk som ger skiftningar och fin struktur. ”Det blir så levande!”, säger Jenny. Illustrationen kommer från den Stockholmsbaserade holländskan Ester de Groot och kallas för ”Blur Girl”. Pianot fick Hans i 30-årspresent.

 

plastfritt-hem11
Familjens rymliga sovrum ligger på övervåningen. Taklampan har Jenny gjort själv. Förvaringskorgen i ekologisk canvas med motivet ”Panda” säljs i Jennys webbshop. Drömfångaren har Jenny gjort själv. Hissgardiner från Jysk, pläd och påslakan från H&M Home. Sänggavel och sängbord från Ikea. Fårskinnet köpte Jenny när hon väntade Noah, av sin barnmorska vars pappa jobbade med får.

 

plastfritt-hem12
Stora fönster och vitmålade golv ger extra ljus, och med öppna, stora ytor finns det gott om plats för lek och bus. Soffan, klädd med Stig Lindberg-tyget ”Melodi”, är arvegods. Brickbordet är ett budgetkap från Rusta. Ljusstaken är en present från svärmor. Griffeltavla och koskinn från Ikea.

 

plastfritt-hem14
Intill Noahs sovrum på övervåningen har Jenny sitt kontor. För ett år sedan startade hon sin webbshop, och än så länge syr hon själv upp det som beställs. Här syns tyget ”Bear”, i ekologisk bomull, formgivet av illustratören Karin Ohlsson.

 

plastfritt-hem13
Tapeten heter ”Half Moon” och kommer från danska Ferm Living. Den gröna gungstolen kommer från Åhléns. Trähuset är köpt på Netto och jordgloben på Indiska. Klossarna är från Brio.

 

plastfritt-hem02
Jenny och Hans gillar gamla möbler från förr. ”De håller verkligen till skillnad från mycket av det nya”, säger de. Den svarta stolen är en gång i tiden tillverkad av Hans farfar. Nu har den fått ny färg och nytt tyg. Lampan i taket har Jenny tillverkat av ett gäng pappers­loppor som hon fäst på en enkel rislampa.

 

plastfritt-hem06
När Jenny och Hans flyttade in och började renovera la de en hel del krut på köket. Skåp och luckor från Ikea med beslag från Stilbeslag.se. Hans farbror Erland Andersson, som är konstnär, ställde upp när det var dags att gjuta bänkskivorna. De så kallade garagelamporna är köpta på Belysningsdesign.se.

 

plastfritt-hem09
Det runda köksbordet är arvegods och har fyra iläggsskivor som kan tas fram när det krävs utrymme. ”Då får hela tjocka släkten, och fler därtill, plats”, säger Jenny. Ovanför bordet hänger lampan Kvist formgiven av Jonas Bohlin. Svarta stolar från Furniture Box och porslin ”Ostindia Floris” från Rörstrand.

 

plastfritt-hem01
I Noahs rum får tapeten, Ferm Livings ”Half Moon”, gå upp en bit i taket. Rummet är också helt befriat från plastleksaker. ”Mjuk plast och plast som luktar är värst”, säger Jenny. Säng­kläder och kuddar från Jennys eget märke Skrå

 

LÄS MER:  Experten: Därför ska du plastbanta ditt kök – se här

 

STEG FÖR STEG – SÅ BYGGER DU EN EGEN KIOSK

plastfritt-hem05Du behöver:
• Plywoodskivor, lister, skruv och giftfri färg.
• Tyg till ketchup/senap-behållare, korv/korvbröd mm.
• Papper till spisplattor, kiosknamn, prislistor mm.

 

1. Gör en ritning hur kiosken ska se ut
2. Såga ut delarna och montera samman som du vill ha det.
3. Nu är det dags att måla din kiosk.
4. Sy korv och korvbröd samt fiffiga senap- och ketchupbehållare. (Är du extra händig kan du även virka olika glassar precis som Noahs mormor har gjort).
5. Gör skyltar och bokstäver av papper. Till texten har Jenny använt en penna med vitt, vattenbaserat pigmentbläck från Granit.