Jenny & Hans: ”Vi plastbantar vårt hem”
Jenny Johansson, Hans Bolin och sonen Noah bor i ett kedjehus i Lund. Hemmet är ljust, rymligt och inrett med härligt arvegods – och har befriande få plastprylar.
Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman
Kedjehuset som byggdes i början av 1970-talet har svarta tegeltak, vitputsade fasader och stora fönster. Men så värst mycket 70-tal fanns inte kvar inomhus när familjen Johansson-Bolin flyttade in för ett och ett halvt år sedan.
– Nej, det var mer åt 90-talshållet, och ingenting vi ville bevara. Det var bara att köra på och renovera, och vi visste precis hur vi ville ha det, säger Jenny.
Nu är där ljust, öppet och personligt inrett. Möblemanget består till större del av arvegods, något Jenny och Hans uppskattar eftersom de försöker hålla hemmet så ekologiskt och giftfritt som möjligt. Och det är sonen Noahs förtjänst.
– När han föddes började vi intressera oss mer för detta, både vad vi äter och vad vi omger oss med, förklarar Jenny.
Sedan en tid tillbaka pågår därför operation plastbantning i huset. Längst har de kommit i köket där det numera varken finns teflonpannor eller plastredskap. Och Noahs sovrum är helt plastfritt.
– Det är ett ständigt arbete att förbättra och byta ut, men vi har i alla fall börjat den resan, säger Jenny och tillägger att hon hittat många bra tips i Facebookgrupperna Giftfria barn och Plastbanta.
Jenny visar vidare i huset medan Hans och Noah spelar trummor och skapar karnevalsstämning i vardagsrummet. På övervåningen ligger Jennys arbetsrum varifrån hon sköter sitt företag Skrå Design som bland annat säljer barnpåslakan, bärsjalar och babyfiltar – allt i ekologisk bomull. Vägg i vägg ligger Noahs rum med hoppa-hage-rutor på golvet, travar med böcker och leksaker i trä.
– Saker i plast får han ha i lekhörnan under trappan, säger Jenny.
På nedervåningen har Noah lämnat trummorna och i stället tagit plats i sin kiosk som han fick i present när han fyllde tre år – ett litet trähus, med serveringslucka, som Jenny och Hans byggt och målat med giftfri färg. I kioskens sortiment finns både hemmasydda tygkorvar och virkade glassar.
– Varsågod, säger Noah och sträcker fram en korv med bröd, med extra mycket senap.
Vilka bor här?
Jenny Johansson, 29, Hans Bolin, 32, och sonen Noah, 3. Bor: I kedjehus på Linero i Lund. Gör: Hans jobbar som verksamhetschef för Heavy Projects och Jenny driver företaget Skrå Design, Skradesign.se, med tillhörande webbutik.
LÄS MER: Experten: Därför ska du plastbanta ditt kök – se här
STEG FÖR STEG – SÅ BYGGER DU EN EGEN KIOSK
• Plywoodskivor, lister, skruv och giftfri färg.
• Tyg till ketchup/senap-behållare, korv/korvbröd mm.
• Papper till spisplattor, kiosknamn, prislistor mm.
1. Gör en ritning hur kiosken ska se ut
2. Såga ut delarna och montera samman som du vill ha det.
3. Nu är det dags att måla din kiosk.
4. Sy korv och korvbröd samt fiffiga senap- och ketchupbehållare. (Är du extra händig kan du även virka olika glassar precis som Noahs mormor har gjort).
5. Gör skyltar och bokstäver av papper. Till texten har Jenny använt en penna med vitt, vattenbaserat pigmentbläck från Granit.