My home / Inspiration / Hemma hos / Designkrockar i funkisvillan
Chesterfieldsoffan och den klassiska äkta mattan från Ikeas fyndavdelning har fått oväntat sällskap av två betongbord. Vasen kommer från Skrufs glasbruk. ”Jag hade först tänkt ha borden ute men tyckte att de blev fina här. Det behövdes något ljust för att balansera soffan och mattan, annars hade det blivit för dystert för min smak”, säger Pia.

Designkrockar i funkisvillan

Pias och Mickes nyrenoverade funkisvilla vibrerar av ­spännande möten. Robusta möbler, råa träytor, betong och skinn blandas med lätta designklassiker i plast och metall. Det är rustikt med en twist.

Av: Maria Widholm Foto: Sara Södergård

Sockerbiten, kallar Pia kärleksfullt familjens vita trettiotalshus, som varit deras i tjugofem år. Som nyblivna villaägare och föräldrar slog de samman husets två lägenheter till en, rymlig bostad. I dag är barnen stora och Pia och Micke har gått över huset på nytt. De har målat, bytt alla fönster, satt in en braskamin och renoverat och byggt till köket.– Tidigare fick vi bara plats med ett litet köksbord och fönstren satt väldigt högt, så man hade ingen kontakt med trädgården. Vi tog hjälp av en arkitekt. Han sa att man antingen kunde mura upp och revetera utbyggnaden, så att den smälte samman med huset, eller låta den bli en kontrast i nu­­tida funkisstil. Vi valde svartlaserad, liggande panel och det blev väldigt bra, säger hon.

Köket har nu fått en luftig matplats med generösa fönster, plats för gäster och utgång till en nybyggd altan med sjöutsikt. Matplatsen har blivit husets nya samlingsplats.
– Det är fint att kunna följa årstidernas växlingar genom de stora fönstren. De blir som tavlor i ständig
förändring. Här sitter vi och äter länge och väl och ser ekorrarna kila uppför trädstammarna, säger Pia.

Hon älskar att skapa oväntade kombinationer. Som en maffig chesterfieldsoffa, soffbord i rå betong och stilrena Stingraystolar i vit plast. Eller ett magnifikt 1800-talsskåp och Jonas Bohlins enkla metal­lampa, Kvist.
– Jag behöver kontraster för att känna mig hemma och skulle aldrig köpa en soffa komplett med matchande bord och fåtölj. Moderna designmöbler lättar upp. Med en klassisk ljuskrona skulle det kunna bli tungt och tantigt med soffan, äkta mattan och det antika skåpet. Nu lägger Pia och Micke sista handen vid renoveringen – för andra gången. Efter ett kvarts sekel tillsammans är rollfördelningen given.
– Jag designar, Micke är duktig på att göra, säger hon.

 

 

Vilka bor här?

Pia Israelsson, 51, Mikael ”Micke” Matentzdis, 46, och sonen André , 21, som snart flyttar hemifrån. Gör: Pia är industrioperatör och Mikael platschef på ett dörrföretag. Hemmet: Tvåfamiljshus från 1938 i Emmaboda, Småland. Ombyggt till enfamiljshus 1989 och tillbyggt 2010.Finns alltid i mitt kylskåp: ”Loka citron, avokado och rucolasallad”, säger Pia. Tillbringar helst semestern: ”Vid havet, det kan vara Öland, Skagen eller Toscana.” Drömmer om: ”Att starta en kvarterskrog i Emmaboda!” Gör jag helst en ledig dag: ”Pysslar i huset eller i vårt 1700-talstorp på Öland.”

 

20s28-funkisvilka-374

Pia och Micke hälsar välkomna till sitt hem. De dubbla ytterdörrarna är ett ­minne från förr, då bodde två familjer här. Nu går båda dörrarna till samma hall.

20s28-funkiskokke-224

Matsalsbordet har Pia köpt billigt på auktion och det antika skåpet har hon hittat på loppis. De klädda stolarna heter Henriksdal och kommer från Ikea. Designlampan över matgruppen heter Kvist och är designad av Tomas Pedersen. Konstplanscherna på väggen har Pia köpt Louisiana i Danmark. ”Jag går på känsla när jag inreder. Blir det för mycket nytt eller gammalt plockar jag bort något.”

20s28-funkisspv-95

Farmors gamla utdragssoffa har fått ett nytt liv som dubbelsäng. Pia har målat den vit och klätt den i ett modernt, svartvitt tyg. Sängen hålls ihop av en ny ribbotten med två resårmadrasser. Överkastet kommer från Hemtex, den vita kudden i förgrunden från Mimo och de mönstrade från Tid och Sted i Helsingör. Lamporna i taket säljs styckvis på Claes Ohlsson och koskinnet på golvet kommer från Ikea.

20s28-funkisex-543

Mickes och Pias funkishus ligger mitt i samhället på en gata med stora, lummiga tomter. ”Jag är uppvuxen i Emmaboda, och hade alltid tänkt att jag skulle vilja bo på den här gatan. När en mäklare som jag känner frågade om vi ville köpa huset blev jag direkt förälskad i trädgården. Kärleken till huset har kommit efterhand”, säger Pia.

20s28-funkisstol-161

Den vita gungstolen heter ”Stingray” och är designad av Tomas Pedersen. Glasvasen kommer från Skrufs glasbruk.

20s28-funkisborden-396

Hela den nuvarande matplatsen är tillbyggd. Mot öster har den fått tre stora fönster, mot söder en hel fönstervägg med utgång till den nybyggda altanen.  ”Numera sitter jag ofta vid köksbordet och pysslar med något. Jag mår bra här”, säger Pia.

20s28-funkisljusss-142

Chesterfieldsoffan och betong­soffbordet ger en härligt rustik känsla åt vardagsrummet och inbjuder till höstmys. De två lägre ljusstakarna kommer från Granit i Malmö och den höga från Emmaboda färghandel. Kuddarna kommer från Tid och Sted i ­Helsingborg.

20s28-funkisuteplats-763

I vinkel mellan husväggen och tillbyggnaden har Pia och Micke byggt ett trädäck som man når från köket. Eftersom tomten sluttar kraftigt upplevs altanen som en balkong, med utsikt mot Ersjön och sol till sex på kvällen. Bordet och pallarna i sten och betong har hon köpt på Maxi. ”Jag ville ha något som kunde stå ute året runt och har alltid tyckt att stenbord är fina”, säger hon.

20s28-funkisogon-662

Det fina gamla skrivbordet har en gång tillhört Pias pappa. Till det har hon satt en modern designstol, ”Ghost”, från Kartell, en konstplansch från Form och Designcenter i Malmö. Ögonblinks­burken har Pia hittat på en loppis och granarna i olika höjd kommer från Stenladan i Kosta.