My home / Inspiration / Hemma hos / Välkommen in i...
Marius och Herman hjälper gärna till att klä julgranen. Bordet och bänken i matsalen är från Home & Cottage. Stolar köpta på Finn.no.

Välkommen in i vackra julhemmet

Familjen Askenberg tar fasta på traditionerna. De låter julstämningen genomsyra hela huset – från dukningen till sängkläderna.

Av: Kjersti Lunnan Aass Foto: Jeanette Bækkevold/Linnea Press

Tredje advent är alla julförberedelser färdiga hemma hos norska Cecilie Askenberg och hennes familj i Lunderåsen, Akershus.
– Men friden och den riktiga julkänslan kommer faktiskt inte förrän 25 december, säger Cecilie. Då har allt lugnat ned sig och vi kan ha det skönt för oss själva. Bara hänga och göra ingenting. Vakna sent och gå runt halva dagen i pyjamas. Julen är så vacker, det är mysig atmosfär och alla har det bra. Hon gillar att börja planera julen i god tid. 

Julpyntandet sätter hon igång med första söndagen i advent och tar lite i taget tills allt är klart familjens vackra julhem. I vardagsrummet är det väldigt högt till tak och Cecilie har haft svårt att hitta en gran som matchar.
– Om jag hittade en som var stor nog visade den sig vara hemskt svår att transportera hit, för att inte tala om när den skulle bäras in och ut …
Lösningen blev en julgran i plast, något hon aldrig föreställt sig i sitt eget hus.
– Men jag såg ett stort och vackert träd i en blombutik och tyckte det var oväntat fint. Så vi köpte det! Det var hemskt dyrt, men eftersom vi kan återanvända det blir det inte dyrare än att köpa en ny gran varje år. Nu är jag väldigt förtjust i vårt plastträd, och det är väldigt bekvämt att kunna plocka ihop det och ställa undan när julen är över.

Men den friska, kryddiga grandoften vill familjen förstås inte vara utan, så Cecilie brukar ta in små träd och kvistar från skogen och sätta dem i zinkhinkar, vaser och gamla kakburkar. Förutom mamman själv bor här maken Rune Skaug och sönerna Marius, 13, Herman, 9, och Oliver, 6. De är alltid hemma på julafton och firar med antingen Cecilies eller Runes familj.
– På juldagen äter vi alltid lammrevben, säger Cecilie. – Jag älskar traditioner och tycker det är viktigt att hålla på dem. Barnen älskar att vara hemma på julen, jag pyntar alltid som de är vana vid och det har också blivit en tradition. De är verkligen stolta över det och tycker det är roligt när kompisarna är här och säger att de tycker om vårt hem.

 LÄS MER: 9 vackra dukningar för julen

CECILIES TRE BÄSTA TIPS FÖR EN LUGN JUL

1. Förbered julen lite i taget. Slå in ett par julklappar per kväll, så du tycker det är roligt. Om man ska slå in allting samtidigt blir det bara en kamp.
2. Sänk axlarna! Det finns ingen poäng i att vara hela slutkörd när julen kommer.
3. Julkänsla med minimal ansträngning: sätt små granar i hinkar, hängt upp ljusgirlanger och tänd många ljus.

Askenberg01
Även sovrummet får röda inslag vid juletid. Överkast och kuddar kommer från Ellos. Virkad filt från en marknad i Krakow.
Askenberg04
Dukat för julfest! Porslin och glas fick Cecilie och Rune i bröllopspresent. Tallrikarna är från Hadeland glassverk och servetter från Bohus. Silverbesticken har Cecilie fått av sin mormor, lite i taget under åren. Kransen av lärkträkvistar har Cecilie gjort själv.
Askenberg06
Julförberedelser ska vara lustfyllda – inte stressiga! Här slår Cecilie in presenter med Marius och Herman.

 

Askenberg09
Det gamla skrivbordet är köpt i Sverige, medan hyllan ovan är från Danmark.

Askenberg10
Dan före dan före… På hallens griffeltavla räknas julen ned.
Askenberg11
Byrån fungerar som tv-bänk och Cecilie hittade den på danska webbshoppen carlsh.dk –efter ha letat väldigt länge. Den passar perfekt längs den korta väggen mot köket.
Askenberg12
Lädersofforna är från Home & Cottage. Bord från norska webbutiken Novasolo.no.
Askenberg13
Den vackra gamla trappstegen köptes på Butik Sophie i Danmark. Trumman hittade Cecilie på antikmarknaden Tivolikorpset i Köpenhamn.
Askenberg17
Under trappan ett gammalt skåp som Cecilie köpte i butiken Høna brukthandel i Aurskog.
Askenberg19
En brasa värmer upp huset under vintern. Vedlåda från Butik Sophie i Danmark.

LÄS MER: Så slår du in finaste julklapparna – 12 vackra tips