My home / Inspiration / Hemma hos / ”Det ska finnas...

”Det ska finnas mycket roligt att titta på”

Harmoni, renoveringsglädje och vackra detaljer. Hos familjen Viklund i Herrängen är det ljusa färger och en sval bas som sätter tonen. Överallt finns färgglada detaljer som bryter av och sticker ut.

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

I ett mysigt villaområde, en liten tunnelbanetur från Stockholm city, håller familjen Viklund på att renovera sig till sitt drömboende. Sönerna Harry och Ruben leker för fullt i trädgården medan mamma Linda och pappa Andreas njuter av dagens generösa solsken. Linda Viklund hälsar välkommen och börja entusiastiskt att visa runt i villan familjen nu bott i under två års tid. När vi stiger in på undervåningen är det tydligt att Linda och Andreas är mitt uppe i ett renoveringsprojekt.
– Vi tar saker lite allteftersom. Som småbarnsföräldrar vill vi gärna ha mycket tid att lägga på barnen, så renoverandet blir på lediga stunder. Vi är klara med övervåningen och håller på här nere nu, säger Linda.

En trappa upp öppnar villan upp sig och det flödar ett härligt ljus genom rummen. Andreas och Linda har valt svala färger och en ljus bas, som får accentueras av färgglada detaljer och mönstrade fondväggar. Läckra illustrations-posters hänger på väggarna.
– Jag letar ofta på nätet efter fina motiv att ha på väggarna. Vi tycker om att ha vitt och svalt, men det ska ju finnas något roligt att titta också, säger Linda med ett skratt.

Familjen bodde tidigare i lägenhet men Linda och Andreas kände sig sugna på att skaffa större. I lägenheten hade de bland annat renoverat köket, de märkte då att det var ett roligt arbete att utföra tillsammans. Så när de började jaga fler kvadratmeter fick de gärna vara i renoveringsbehov. Och det var precis vad de hittade i sutterängvillan från sextiotalet.
– All fast inredning var i stort sett original. Det var verkligen inte vår stil, utan ganska murrigt och slitet med mycket furu och fula tapeter. Det var mycket att göra men vi såg direkt potentialen, säger Linda.

I och med husköpet blomstrade både Andreas och Lindas inredningsintresse upp.
– Tidigare hade vi inte så mycket yta, nu är det ju lite mer att inreda på, säger Andreas.
Sin stil beskriver de som en blandning av Ikea, auktionsfynd och detaljer de tycker om. Bägge är designintresserade, men satsar mer på hållbart och utbytbart.
– Designintresse och småbarnsförälder går kanske inte alltid ihop. Vi vill inte att det ska vara en ajaj-känsla för barnen i hemmet, säger Linda.
Trots att det finns en del renovationstimmar kvar att lägga på undervåningen, stoppar inte det paret från att planera nya spännande projekt för framtiden.
– Vi har många idéer kring det här huset. Vi vill bland annat bygga en stor altan med dörr från köket. Vi har en stor tomt, men som det är nu är det bara gräsmatta. Det kommer alltid finnas projekt att göra, säger Andreas.

 

Vilka bor här?

Linda och Andreas Viklund, 33 och 34 år, sönerna Harry, 3,5, och Ruben, 1. Gör: Linda är IT-konsult och Andreas är systemutvecklare.  Bor: Herrängen, Stockholm.  Husfakta: Villa på 150 kvadrat som byggdes 1960. Instagram: Fruviklund.

Linda och Andreas har äntligen hittat sitt drömboende i Herrängen, Stockholm, där de bor tillsammans med sina söner Harry och Ruben.

 

Hemma hos i Herrängen01Mysigt möblerat på balkongen. Balkongmöbler och kuddar från Åhléns, Krukor från Ikea, Granit och Slottsträdgården Ulriksdal.

 

hemma hos i HerrängenPinnstolarna är fyndade på loppis. Mjölkaffischen kommer från Moderna museets shop och ”G” affisch Playtype från Artilleriet.

 

Hemma hos i Herrängen02
Vardagsrummet flödar av ljus. Billybokhyllor från Ikea med hemmagjord betongskiva. Pappersjordglob från Asplund, korgar från Ikea, ljusstake Kubus. Vägen är klädd i tapeten ”Prisma” (Sven Markelius) från Boråstapeter.

 

 

Hemma hos i Herrängen03
Vardagsrummet är både stilrent och personligt. Taklampa från Gamla lampor och vägglampa fyndad på Tradera. ”R” affisch Playtype från Artilleriet. Fåtöljerna är containerfynd som klätts om av Lindas mamma.

 

Hemma hos i Herrängen04Tapeten Eldblomma från Svenskt tenn pryder kökets ena vägg. Köksö med egengjord betongskiva. Gul lampa från Byggfabriken. Golv från Hovi.

 

Hemma hos i Herrängen05Kökets ena vägg är målad med magnetfärg och sedan griffeltavelfärg. En perfekt ritvägg! Schack-rutigt golv från Hovi.

 

Hemma hos i Herrängen06Mysiga kuddar på parets säng. Kudde med texten ”Lay your head on my pillow” från Wendinskan.se. Kudde med elefanter från Svenskt Tenn.

 

 

Hemma hos i Herrängen07

 

Hemma hos i Herrängen10Harrys rum är tapetserat med tapeten Herbarium av Stig Lindberg från Boråstapeter. Affisch ”Hej från Stockholm” av Ingela P Arrhenius. Kuddar, flygplan och katt från Ellos.