My home / Inspiration / Hemma hos / ”Det ska kännas...

”Det ska kännas som att krypa in i en hallongrotta”

Går inredning och mat hand i hand? Ja, det tycker Magnus och Lotta som har skapat ett rum med känsla av exklusiv choklad och ett annat som en varm hallongrotta. Välkomna in på ett smakprov!

Text: Helén Bjurberg Foto: Sara Ringström

Solen strålar in genom fönstret i den rymliga sekelskifteslägenheten som varit Magnus hem i 18 år och Lottas i sju. Det är inte svårt att förstå att paret trivs. Under åren de levt tillsammans har de skapat ett personligt hem kryddad med färger, former, minnen och smaker
– Vi följer inte trender när vi gör i ordning hemma utan utgår hellre från oss själva, säger Magnus.
Han tar som exempel när han för ett cirka 15 år sedan skulle måla om väggarna i vardagsrummet. Vid den tidpunkten var det vitt som gällde, överallt skulle det vara ljust och fräscht. Så när Magnus valde en varm, mörk och murrig röd väggfärg tyckte alla hans vänner att han var tokig.
– Och min 90-åriga mamma sa att det såg ut som en bordell, säger han och skrattar vid minnet.
Själv blev han mycket nöjd med färgen.
– Jag ville ha det varmt och ombonat. Tanken var att det skulle kännas som att krypa in i en hallongrotta och det tycker jag att jag lyckades med, säger han och ler nöjt.
Lotta håller med. Det ombonade vardagsrummet med varma toner och mjuka textilier är det rum hon uppskattar mest i lägenheten.
– Vi sitter ofta här på kvällarna och läser, umgås eller pratar, förklarar hon.

I det trivsamma vardagsrummet finns plats för många. Gott om kuddar och plädar ger en ombonad känsla, liksom de röda väggarna och det rustika ekbordet.
vastmannag_2
Tapeten från brittiska Natasha Marshall hjälper till att skapa den varma och lyxiga känslan i Magnus pojkrum. Lampan från Porto Romana är köpt på Oscar & Clothilde och matchar fint den klassiska Myranstolen av Fritz Hansen. Vinlådor kommer från Magnus företag Vinguiden.com.
Magnus och Lotta trivs med att sitta och umgås och prata i det mysiga vardagsrummet. Lottas fåtölj är från BoConcept, sittpuffen från Missoni. Kuddarna i bakgrunden kommer från Beacon Hill. Tavlan Stilleben med gul kanin är målad av konstnären Åsa Larsson.
vastmannag_13
Ett rum i rummet. I en annan del av vardagsrummet står en trivsamt arrangerad fikahörna med fåtöljer från BoConcept, ett marockanskt bord från Spiti och läslampa från Ruben Lighting. Den färgstarka tavlan över är målad av konstnärinnan Angelica Wiik.

Även om det är länge sedan Magnus valde färg till vardagsrummet är hans tankar om inredning fortfarande de samma och han låter gärna mat och smaker vägleda honom.
När sonen Calle nyligen flyttade hemifrån för att studera på annan ort fick Magnus ärva hans pojkrum och göra om det till sitt eget.
– Det är ett rum att dra sig tillbaka till för att läsa, lyssna på musik eller bara vara. Här ville jag ha en inredning att njuta av, lite som att öppna en ask exklusiv choklad, säger Magnus och gör en gest mot de jordnära tonerna och Eames-fåtöljen med fotpall som bjuder in till läsning eller en stunds avkoppling i skenet från PH-kotten i koppar.
När Magnus gjort i ordning pojkrummet var det inte mer än rätt att Lotta också fick inreda ett rum. Hon valde sovrummet och skapade där ett sobert, lyxigt och varmt näste med roströda toner och gedigna textilier, som i Lottas och Magnus inredningstermer kanske kunde beskrivas som rostade colombianska kaffebönor, en exotisk kryddblandning eller en mustig höstgryta?
Men den vackra lägenheten är inte bara inspirerat av smaker, utan här finns också gott om konst, design och resminnen från alla de resor paret gjort tillsammans.
– Vi älskar att resa och gör det mycket och gärna. Dessutom är vi båda intresserade av formgivning och köper gärna med oss saker från våra strapatser, säger Magnus.
– Det känns bra att få omge sig av minnessaker och bli påmind om de äventyr vi gjort tillsammans, säger Lotta och får medhåll av Magnus.

 

Vem bor här?vastmannag_18

Magnus Bergqvist, 52, grundare av sajten Vinguiden.com och Lotta, 50, frisör. Familj: Tre utflugna barn.
Bostaden: En trea på 87 kvadrat i ett sekelskifteshus i centrala Stockholm.