My home / Inspiration / Hemma hos / ”Det ska vara...

”Det ska vara mysigt – men inte för gulligt”

I familjen Herrlins tjugotalsvilla i Växjö samsas original-detaljer med högblanka ytor, rostfritt och svartvitt. Ljuset flödar in genom nya fönster och ger liv åt en skön mix av lantligt och urbant.

Av: Maria Widholm Foto: Sara Södergård

Tegelfasaden, ditsatt på sjuttiotalet, avskräckte inte Ida Herrlin. Inte heller de gulnade furugolven eller den murriga inredningen.
– När jag läst mäklarannonsen kunde jag inte sova på natten. Jag såg den gammaldagsa charmen: spegeldörrarna, pärlsponten, den vitmålade trappan. Jag förstod direkt att det här var vårt hus! På fyra år har Ida och Oskar hunnit få två barn, fira bröllop och totalrenovera sitt nya hem. En morbror hjälpte dem att lägga en träfasad utanpå teglet och montera in fönster med ljusinsläpp från golv till tak. Huset fick samtidigt en ny, inbjudande entré och ett soldäck i samma stil.

Invändigt ville Ida och Oskar ta vara på ljuset. De öppnade upp mellan kök och matplats och målade alla väggar och furutak vita. De gamla golvtiljornas skönhet lyftes fram med en slipmaskin och vit lasyr. Som kontrast valde de ett nutida kök med högblanka luckor.
– Jag gillar modern inredning och tycker den gör sig bäst i ett gammalt hus, tillsammans med slitna loppisfynd – sådant som är tidsenligt för huset. Som en trendig soffa och ett gammalt ladugårdsfönster. Det gäller att hitta balansen, det ska vara mysigt men får inte bli för gulligt, säger Ida.

Det är hon som står för stylingen. Oskar håller i hammaren men får också agera bromskloss.
– Annars skulle det handlas grejer och göras om hela tiden, säger han.
– Jag älskar att skapa och när jag får en idé vill jag förverkliga den direkt, säger Ida. Jag går jämt och flyttar på saker, vännerna säger att här aldrig ser likadant ut två gånger!
De flesta uppslagen har hon fått när hon varit mammaledig med sönerna.
– Jag trodde att intresset för inredning skulle svalna när barnen kom, men man är ju samma person i grunden. Vår familj gör mycket ihop. Ossian är med och hamrar, spikar och slänger saker på tippen, och så målar och fixar Oskar och jag en hel del när barnen lagt sig. 

 

Vilka bor här?

Ida Herrlin, 30, Oskar Herrlin, 31, Ossian, 3, och Elis, 1,5. GÖR: Ida är lärare och Oskar transportledare på ett åkeri. HEMMET:  Trävilla på 135 kvm (byggd 1925 och tillbyggd på 1970-talet) på Norr i Växjö. STÅR OFTAST PÅ MENYN: Falukorv och makaroner. TV-SOFFAN ELLER JOGGINGSPÅRET? Joggingspåret, jag har alltid älskat att träna! OM JAG FÅR EN HALVTIMME ÖVER: Då fixar och donar jag, det är sällan jag sätter mig ner med en tidning. DAGENS BÄSTA STUND: När jag hämtar barnen hos dagmamman. GÖR HELST PÅ SEMESTERN: Åker till föräldrarnas hus vid havet och umgås med familjen.