My home / Inspiration / Hemma hos / Drömhem i lantlig...

Drömhem i lantlig stil – Bed & breakfast på Österlen!

Första gången de klev in över tröskeln till gården på Österlen så kände Lisa och Robert Lindroos Nertsberg att de hittat hem. Nu samsas gårdens gamla verktyg med en modern planlösning och nya drömmar.

Av: Cecilia Grender Foto: Caroline Tengen

Lisa är så där entusiastisk som man kan vara när man nyligen fått sin lantdröm förverkligad. Det är svårt att inte låta bli att dras med av hennes nyvunna kärlek för livet på landet. Men så var det också en lång resa hit, till gården på Österlen.
Sedan Lisa och Robert träffades 2001 har de både hunnit totalrenovera ett hus i Lomma och leva lägenhetsliv mitt i Malmö. Det var efter några år av stadsliv som de började drömma om att skaffa sig ett sommarställe. Men tanken på en sommarstuga byttes mot en gård när Lisas pappa hastigt avled och de fick ta över hans hund.

Att paret hamnade på Österlen är en ren tillfällighet. En dag satt Robert och surfade då gården i Ingelstorp dök upp. Dagen efter var de på visning och ett halvår senare hade de flyttat in. En snabb process. Men så kände också Lisa och Robert att gården var rätt för dem första gången de klev över tröskeln. 
Den var i gott skick och hade varsamt renoverats av förra ägarna. Många av taken hade öppnats upp i nock för att få in mer ljus men samtidigt hade de förra ägarna varit noggranna med att bevara viktiga originaldetaljer.
De totalt 600 kvadratmetrarna boendeyta har inte genomgått några större förändringar sedan familjen Lindroos Nertsberg flyttat in. Men visst har Robert och Lisa satt sin prägel på gården, särskilt på det 150 kvadratmeter stora boningshuset.

 

Hemma hos B&B i Skåne06
Boningshus, lador, bykhus och stall har tillsammans en totalyta på över 600 kvadratmeter.
Hemma hos B&B i Skåne10
Från ladan med åtta bäddar som hyrs ut sommartid har man egen utgång till sällskapsutrymmet som är ett mellanting mellan ute och inne. Här finns en stor damm, gröna växter och bekväma sittplatser.
Hemma hos B&B i Skåne23
Enkel men trivsam lantstil med ljusa gardinlösa rum, högt i tak och möbler utan krusiduller. Soffan var måttbeställd till rummet av förra ägarna så den fick Lisa och Robert köpa. Som soffbord, en gammal trälåda från Borrby bryggeri som Lisa hittade i stora ladan. Trasmattor från Lagerhaus. Bokhylla från början av 1900-talet som Lisa köpt på en auktion. Trappan i smide binder samman övervåningens två delar och skapar en spännande planlösning.
Hemma hos B&B i Skåne18
Mycket myskänsla i sovrummet. Lisa inreder gärna med jordnära färgtoner som maximerar harmonin och skapar ett behagligt lugn.

 

Att Lisa har ett intresse för inredning, antika ting och att ta tillvara och renovera gamla möbler ser vi redan när hon öppnar dörren.
– Jag har hittat mycket spännande möbler och prylar som förra ägarna lämnat kvar. Saker som tillhört gården och som vi har renoverat och återanvänt.
Nu har de bott på gården i över ett och ett halvt år, och den ekologiska odlingen på 300 kvadrat och ett tillhörande växthus har gjort dem självförsörjande på grönsaker.

Förra sommaren var också deras första sommar som uthyrare av tolv sängplatser med självhushåll fördelade på det läckert inredda stallet och det söta bykhuset. Och det var fullbelagt från juni till september.
– Den här gården är som gjord att bedriva verksamhet på. Och vi har stora planer för framtiden men låter det långsamt växa fram, säger Lisa och ser hemlighetsfull ut. Nästa projekt är att skaffa fler djur. Biodling och höns står på önskelistan.

 

LÄS MER: Så fixar du nya lantliga stilen 2016 – kolla in!

 

Efter sju år i lägenhet på Lugnet i Malmö kändes det som en befrielse att få komma ut på landet.
– Vi pendlar till våra jobb i Malmö och det fungerar bra. Vi har ju inga barn som bor hemma längre och vi har hittat en granne som gärna hjälper till med hundarna. Det tar mig 50 minuter med bil till jobbet. Med skånska mått mätt ganska långt men för riktiga storstadsbor så är det ingen ovanligt lång pendlingstid.
Så Lisa och Robert satsar på gården och drömmen. Att de vågar beror också på att de har samma inställning.
– Funkar det inte så säljer vi och flyttar tillbaka. Konstigare än så är det inte. 

 

Här bor: Lisa och Robert Lindroos Nertsberg, springerspanieln Olivia, blandrashunden Willy och svarta katten Bagheera. Bostaden: Gård på Österlen, 10 minuters cykelväg till stranden på Skånes sydkust. Boningshuset är 150 kvadrat och till gården hör en två uthyrningshus, stallet och bykhuset samt en lada för förvaring och en som tidigare varit galleri och butik. Gör: Robert är IT-chef och Lisa Facilities Manager. De driver även gårdens uthyrningsverksamhet med självhushåll. Gillar: Matlagning är parets stora passion. De lagar nyttig och god mat, gärna ekologisk och närodlad. Tanken är att småningom livnära sig på det gården kan ge. Hemsida: www.osterlenvagen260.se

 

 

LÄS MER: Angelica byggde sitt drömkök i lantlig bistrostil – se före & efter!