My home / Inspiration / Hemma hos / Drömhem i London...

Drömhem i London – elegant retro i gathuset

Familjen Holst längtade efter ett äventyr. Så när chansen kom att jobba för Ikea i London gick flytten till Chiswick.
Här har de skapat sig ett elegant hem där klassiker samlas med vintagefynd och möbler från det stora varuhuset.

Av: Cecilia Grender Foto: André de Loisted

Det är en strålande solig dag i bostadsområdet Chiswick i västra London. Kristina har precis kommit tillbaka från en konstutställning med några väninnor. I eftermiddag arbetar hon hemifrån och på skrivbordet i art deco stil står datorn, kaffekoppen och det ligger en massa papper utspridda.

– Vi älskar det här huset även om boytan är betydligt mindre än vårt hus i Sverige. Vi har till och med vant oss vid heltäckningsmattan. Här i England kan de inte isolera fortsätter Kristina. Vi har englasfönster i hela huset och de tunga gardinerna som hängde för fönstret när vi flyttade in ville vi till en början ta ner men efter en vinter här så förstår vi att de fungerar kanon som isolering.

 

160419hemilondon_27
I Chiswick ligger i västra London ligger gamla viktorianska hus på rad. Exteriören andas gammal tradition men på insidan döljer sig moderna hem, som hemma hos svenska familjen Holst.
160419hemilondon_1
Med relativt enkla medel har familjen lyckats skapa en skön och avslappnad känsla i det öppna vardagsrummet. Soffa, Eilersen, soffbord, Andersen, köpt på Lauritz, golvlampa, Ikea, vintagekoffert från Magnus släkt. På bänken som Kristinas föräldrar köpte på NK någon gång på 70-talet ligger två kuddar från Klippans Yllefabrik. På soffbordet står de gula tulpanerna i en handblåst vas från Anders Wingård i Baskemölla, vintageljusstakar, Lauritz, försilvrad ljusstake Tre kulor, svenskt Tenn.
160419hemilondon_3
Den generösa soffan från Eilersen är en av de få saker som Kristina och Magnus köpt helt ny. Mönstrad kudde, Mimou, rosa kudde, HAY, litografi av Österrikiska bildkonstnären Hundertwasser, köpt på ett galleri i Malmö.
160419hemilondon_5
Ett glasparti mellan vardagsrum och trapphus ger det smala huset mer rymd. Wegners fåtölj köpt på Lauritz för många år sedan är Magnus favorit. Tavlan illustrerar Manhattan och är från Ikea, turkost högt vintageglas, en present från en vän, ljusstake i keramik, Pols Potten. Satsbord i ek köpt på Ikea av Kristinas föräldrar någon gång under 70-talet. På det lilla bordet hittar man en lykta från Stig P, ett vintage askfat för pipor och Kristinas senaste bokfynd ”Letters of note”.

 

Kristina och Magnus Holst hade länge haft längtan efter äventyret att bo utomlands under en period. Plötsligt en dag kom tillfället de hade väntat på. Magnus som hade arbetat på Ikea sedan 2004 blev erbjuden en tjänst som Marketing Integrator på Ikea i London. Magnus och Kristina jublade men barnen var till en början skeptiska!

– Vägen har inte varit spikrak men definitivt utmanande, berättar Kristina. Att få tre barn att trivas i nya skolor, med nytt språk och nya kompisar har tagit tid. Vi besökte både svenska skolan och den internationella. Båda låg här i västra London men valet föll på den internationella. Det var liksom en del av äventyret!

Familjen hyr ett vackert engelskt gathus i rött tegel på tre plan. Huset har fem sovrum vilket var ett önskemål eftersom de ofta har släkt och vänner på besök. Det där extra gästrummet är värt mycket för hela familjen.

I köket står dubbeldörrarna öppna ut mot den lilla innergården. Blodlönnens röda blad lyser starkt i solen och blåregnet är precis på väg att slå ut.

– En vecka till och hela planket hade varit fullt av dignande blå blommor, säger Kristina.

 

160419hemilondon_12
Det höga planket och att den lilla gården har ett soligt söderläge gör att man kan njuta av utelivet även blåsiga dagar. Grönskan kommer tidigt på våren och gör det varmt och ombonat.
160419hemilondon_11
Till det svarta Ikeabordet Ingatorp står designerparet Eames Eiffelstol i vitt. Bordet är utdragbart och när de har många gäster till middag dukar de ut i trädgården. På bordet, ljusstakar från Ikea, keramikfat i blekrosa från Ståhl, kakfat på fot från Kristinas farmor.
160419hemilondon_9
Köket är inte stort men myskänslan är hög. Här handlar det mest om matlagning. Kristina är en obotlig kokbokssamlerska. På köksbänken står vintageburkar i plåt som Kristina fyndat på loppis, blåmönstrade soppskålar, köpta i Köpenhamn, skålen med volangkant är ett arvegods från Kristinas farmor, temugg med öra i guld, design Kerstin Tillberg. Det vita tandläkarskåpet från Kristinas pappas gamla tandläkarmottagning är husets käraste möbel. Särskilt för Kristina som själv är tandläkare.
160419hemilondon_25
Familjen Holst hade en längtan efter att komma utomlands som pockade på allt starkare. Nu är de mitt i äventyret. Frän vänster, Otto, 11 år, Selma, 16 år, Kristina och äldsta dottern Ebba, 18 år.

 

Både Magnus och Kristina har en säker inredningssmak och det var ingen tvekan om att deras bohag från Sverige skulle med i flytten. Hemmet är fyllt av små skatter, minnessaker, roliga prylar och föremål inhandlade på lite udda inredningsbutiker och hos olika antikhandlare.

– Vi älskar personliga prylar. Utan dem känns det inte som om det är vårt hem. Det är tillräckligt annorlunda att bo i ett hyrt hus. Men i ärlighetens namn kan det kännas riktigt avslappnande ibland. Renoveringsstressen man lätt drabbas av i ett Sverige är som bortblåst. Man kan leva utan att allting är perfekt, säger Kristina och skrattar.

Magnus har alltid varit intresserad av design och form och har en bestämd uppfattning om hur han vill ha det. Retro är en favorit säger Magnus som älskar gamla originalmöbler och när enskilda föremål har en historia att berätta.

Hela hemmet andas milda färger och 70-tals material på ett charmigt näst intill urcoolt sätt. Mycket har inhandlats på Lauritz och en del är arvegods. Det är lätt att bli fascinerad när man ser sig om i vardagsrummet två rikt utsmyckade öppna spisar pryder ena långväggen. På ena spisen står ett inramat foto av Kiss som Magnus fick av sin kompis på sin 50 års dag. Och så de roliga tavlorna och alla vintageböcker om mode, kultur och inredning.

– Svenska hem är ju ganska genomtänkta och fixade. Det är mycket ljust och fräscht, men inte här i England, här är det helt annorlunda trots att utbudet av inredning, konst och design är enormt.

Magnus är på väg ut genom dörren för att flyga till Sverige och en veckas jobb på Ikea i Älmhult när äldsta dottern Ebba kommer hem från skolan.

Klockan närmar sig tre vi börjar bli hungriga. Kristna lånar oss var sin cykel så att vi kan cykla ner till Themsen med henne för att ta en lunch på deras favoritpub. Vägen dit är inte lång men kantas av roliga inslag. Först passerar vi det lokala bryggeriet Fuller därefter en familjeägd ginfabrik och när vi svänger in på den lilla cykelstigen längs flodbädden pekar Kristina på ett bedårande engelskt tegelhus i viktoriansk stil med en prunkande trädgård. Här bodde William Morris till sin död och historian om hans tapeter finns gömt i det lilla muséet i husets källare. Tyvärr är muséet stängt idag och vi ser det som en god anledning att komma och besöka familjen Holst igen!

 

160419hemilondon_18
Storasyster Ebba 18 år är konstnärligt lagd och går sista året på International School of London. Troligen blir det Glasgow School of Art för henne nästa år? Skrivbordet kommer från Kristnas farmor och farfar, stolen Eiffel, design Eames, kudde och skrivbordslampa, Ikea.
160419hemilondon_19
11-åriga sonen Otto har snickrad hög säng i vitt som var en av de enda möblerna som köptes nytt när de flyttade till London. Ett lekfullt rum med plats för bus.

 

LÄS MER: Designguide till Shoreditch – 12 tips du inte får missa

 

Bildextra – mer inspiration från hemmet