Drömhuset på skäret – så blev det verklighet
Fritt från bilar, onödiga prylar och bekymmer. Håkan och Karina Lindblad har förvandlat en enkel fritidsstuga i den östgötska skärgården till en sommardröm.
Av: Annelie Sylvan Foto: Ken Pils
Håkan kommer gående över klipphällarna med blåbär i sin kupade hand, plockade längs stigen mellan grusvägen och huset. Närmare än ett par hundra meter kommer man inte huset ute på berghällen, med bil.
– Vi kånkar och bär och kör grejer på en kärra sista biten. Det är så skönt att slippa ha bilar vid huset. Där råder naturens frid, säger Håkan.
Husen på de rundslipade hällarna ropar inte ut sin existens, utan tar plats som en del i sceneriet av berg, skog och vatten.
Det har snart gått tio år sedan Håkan och Karina fick möjlighet att köpa stället. Men då såg allt helt annorlunda ut. På berget stod ett litet fritidshus på ett par rum och kök, renoverat på 1990-talet i konventionell villastil.
– Inget ont i det men vi ville ha ett hus som kommunicerade med miljön runtomkring, säger Håkan.
– Och framför allt behövde vi ett större hus. Det här är en oas även för våra barn med familjer som ofta kommer och hälsar på. Och vi älskar att ha kalas och gäster, säger Karina.
Skulle de fixa sin dröm själva eller anlita hjälp? De bestämde ganska omgående att vända sig till en arkitektbyrå för att få ett helhetsgrepp.
– Tanken var inte så långt borta eftersom vi i vårt företag har arbetat med arkitekter som vi fått förtroende för, när vi byggt och inrett nya butiker, säger Håkan.
– Vi kände att vi inte skulle få till det till 100 procent på egen hand. Att anlita arkitekt gav lösningar vi aldrig kommit på själva. Exempelvis placeringen av gästhuset och utbyggnaden. Nu ser man vatten från alla håll och vi har uteplatser i flera väderstreck, framhåller Karina.



Under hösten och vintern 2005/2006 anlitades två snickare, som bosatte sig ute på skäret och jobbade fokuserat från start till mål.
– De tyckte att det var ett inspirerande och annorlunda uppdrag, där de fick chansen att bygga hus med lösvirke från grunden, säger Håkan.
Till midsommar 2006 stod huset klart, dubbelt så stort. Här finns nu hela tolv fasta sängplatser.
Funktion är ett grundläggande tema i familjens fritidsboende. Här råder rustik enkelhet.
– Vi är en stor familj. Alla ska få plats runt matbordet. Vi har valt lättskötta material. Ingen behöver oroa sig för om barnen spiller eller välter något. Matbordet är ett rejält ekbord som står stadigt och inte vippar om barn sitter på det. Men vi har ändå inte gett avkall på det estetiska. Jag vill ha det vackert omkring mig, förklarar Karina.
Ett lugn präglar valet av färger och material. Trä, smide och fårskinn i samklang med naturens egna nyanser. Ytterväggarnas fasadträ återkommer i innerväggarna. Stående panel utomhus, liggande inomhus. En spännande detalj är att plankorna vänts med den ruffiga råsidan in mot rummet från halva väggen upp till tak, medan nedre halvan är slät.
– Träväggarna är vitmålade i alla rum. Det känns vilsamt, säger Karina.
Den karga skönheten förstärks av att rummen varken har golvlister eller taklister. Praktiskt också, med tanke på städning. Bruksföremål, möbler och textilier lyser i klara färger.
– Det är färgerna i soffans Josef Frank-tyg som jag tagit fasta på. På så sätt hänger färgsättningen ihop i hela huset, säger Karina.
Det får inte bli för mycket prylar, betonar Håkan.
– Här finns ingenting som bara står och fyller en tom yta. Vi byter ut det vi inte gillar. Rummen är precis som livet, ständigt i förändring.
Vad är ni mest nöjda med?
– Det öppna köket mitt i huset, absolut! Här är det lätt att vara många, både i matlagningen och runt bordet. Det är lika många steg till bords oavsett om vi sitter ute eller inne, tack vare de funktionella trädäcken med flera uteplatser. Det här är ett hus där gränsen mellan ute och inne suddats ut på ett fantastiskt bra sätt, säger Karina.

Tips från Håkan och Karina:
Hur har ni fått fram känslan av skärgård och natur inomhus?
– Bland annat genom brädpanelen, som delvis har råsponten vänd inåt rummet. Det ger en ruffig känsla av enkel sjöbod. Vitt i alla rum och mörkbetsat ekgolv i hela huset, ger ett lugn och lyfter fram vyerna från naturens sceneri utanför de stora glasdörrarna.
Hur har ni valt möbler?
– Vi har blandat gamla minnen med nya bekantskaper. Funktion är det viktigaste. Tåligt och rustikt.
Vad har styrt ert färgval?
– Färgmässigt har Josef Frank-tyget i den omklädda Fogia-soffan fått bestämma accentfärgerna. Klargult, rött, blått, ceriserosa och grönt går igen i bruksföremål och detaljer.
Det bästa med köket?
–Uno Forms tidlösa design i skåp och inredning. Att det är stort och ger plats för många både runt köksön och matbordet.
LÄS MER: Se fler av våra vackraste sommarhem här