My home / Inspiration / Hemma hos / Drömmen blev verklighet...
Övernattande gäster sover i den nybyggda lilla gäststugan på tomten. Solstolarna är ursprungligen Majlis fars hantverk från 50-talet som hon har målat om i vitt och klätt i ett maritimt blå-vit randigt tyg.

Drömmen blev verklighet – en egen ö i skärgården

Det började med en annons på Hemnet 2007. En liten ö var till salu i mellanskärgården. Och fortsatte med många års slit. Men nu finns ett färdigt paradis som smälter in bland klipporna.

Av: Richard Bo Gardt Foto: Göran Uhlin


En aptitretande mix av somrig plockmat står framdukad på köksön. Värden och värdinnan uppmanar sina gäster att börja ta för sig. Tallrikarna fylls snabbt och snart sitter hela sällskapet samlade kring långbordet ute på terrassen, äter och konverserar under en molnfri himmel.

Det är just dagar som denna som Hans och hans hustru Majlis har sett fram emot.
– Det här är första sommaren som vi kan bjuda hit familj och vänner. Det har inte gått tidigare eftersom tomten varit en byggarbetsplats i så många år.
Men nu står deras fritidshus färdigt på deras privata ö i Stockholms skärgårdsidyll. Den lilla ön på 5000 kvm ligger i mellanskärgården och har varit i parets ägo sedan 2007 då Majlis hittade annonsen på Hemnet.
– Vi ägde då redan 17 hektar skog på en större ö här intill och hade letat efter boende men inte funnit något som passat oss. Men den här annonsen fångade vårt intresse eftersom det fanns ett tillbyggnadslov och dessutom hade köparen möjlighet att köpa till omgärdande skogsmark och det lockade oss att slå till, berättar Majlis.

 

_DSC6147

 

Den ursprungliga bostaden på ön var en stuga på 28 kvm med sovloft, utan varken el eller avlopp. De första somrarna tillbringade paret i den ursprungliga stugan och levde spartanskt båt- och skärgårdsliv medan de kände sig fram och funderade på hur de skulle förädla platsen.
– Den största uppgiften var att få ut el hit. Utan elektricitet fanns det inga förutsättningar att göra några större förändringar. Efter långa förhandlingar fick vi ett acceptabelt erbjudande från Vattenfall och arbetet med att dra ut el till ön påbörjades, säger Hans.

Hans och Majlis anlitade husentreprenaden Sommarnöjen, som i sin tur tog in arkitektkontoret Arrhov-Frick för att rita om- och tillbyggnaden av skärgårdsstugan. Den ömsesidiga ambitionen var att göra så lite inverkan på naturen som möjligt och att skapa en nedtonad byggnad som känns organisk i sin miljö. Huset är platsbyggt med lösvirke i furu, behandlat med järnvitriol som ger fasaden en gråblekt ton med patinerad karaktär.
– Vi ville även ha faltak, en koppling till min hemort i Västerbotten där trätak av kärnfuru var vanligt förr, påpekar Majlis. Till följd av förväntad höjning av vattennivån uppmanade kommunen oss att höja sockelnivån från 1,6 till 2,0 meter, vilket löstes genom att bygga på plintar.

Det har varit ett mödosamt projekt med flera olika parter involverade; Sommarnöjen, Arrhov- Frick Arkitekter och själva byggnation har utförts av två lokala snickare. Ibland kan det bli problematiskt när det blir ”för många kockar” men Majlis och Hans anser att det snarare bidragit till mer genomtänkta lösningar.
– Vi har varit tydliga med hur vi vill ha det men samtidigt har det varit värdefullt att få snickarnas kreativa synpunkter när vi tvekat om något. Vi har haft ett välfungerande samarbete med alla inblandade parter där vi kunnat driva en öppen dialog som också gett snickarna flexibilitet. Vi ville t ex ha en annan lösning när det gäller räcket ute på terrassen än den som fanns på ritningarna. Vi tyckte att den ribbpanel som var planerad skulle skymma sjöutsikten för mycket så vi valde istället att gå på snickarnas idé att bygga ett inglasat träräcke. Det var aldrig något tjafs, arkitekterna stöttade detta initiativ, berättar Majlis.

 

De skjutbara glasväggarna bidrar med rikligt ljusinsläpp och gör det enkelt att röra sig mellan inne och ute. Matbordet är ett gammalt furubord som Majlis slipat ner och vitbetsat. Ett litet undantag i Majlis uttalade inredningsfilosofi; ”Att ta vad man har och göra det bästa utav det”, är de två klassiska Hans J Wegner-stolarna som flankerar bordet. De är nyinköpta specifikt för att förgylla inredningen genom sin eleganta och tidlösa design.

 

Hans och Majlis har varit sparsamma med att köpa nya nya möbler till sitt landställe. ”Jag brukar titta vad vi har i förråden, vrida och vända på det för att se om det går att använda eller göra något nytt utav det”, säger Majlis.

 

Planlösningen är enligt moderna ideal med ett entréplan som utgörs av öppen social del där kök, matplats och vardagsrum samsas på 50 kvm. Här finns även ett badrum med dusch. På den 30 kvm stora övervåningen finns två sovrum och förrådsutrymmen. Genom ett fönster i faltaket strilar naturligt ljus in över trappan som förbinder planen.

Att bygga på en ö kräver god logistik. Allt material samt alla möbler har fått fraktas ut med båt från fastlandet. En del möbler har de kunnat ta med sig i sin egen båt. Den tyngre lasten har transporterats ut med hjälp av lokala entreprenörer. Sedan var det det här med med vatten och avlopp. Hans, som ansvarat för de tekniska lösningarna, medan Majlis engagerat sig mer i de estetiska frågorna, har utrustat huset med en avsaltningsanläggning som fungerar som ett eget reningsverk.
– Vi tar in någorlunda rent sjövatten som vi avsaltar och renar. När vi använt det så skickas det till vårt reningsverk som sedan skickar tillbaka det i sjön – renare än när vi tog in det, förklarar Hans.

Med all planering och förarbete inräknat så tog det tre år att färdigställa det nya huset som blev inflyttningsklart under sommaren 2012. Då inleddes nästa projekt: en gäststuga i samma stil och eftersom bygget påbörjades före Attefall-husen klubbades igenom så fyller gäststugan endast funktion som ett extra sovrum.
– Vår tomt har länge varit ockuperad med byggmaterial och det är först nu som vi röjt undan allt bråte så vi får lugn och ro när vi kommer ut hit. Och nu när gäststugan är färdig så kan vi också börja bjuda hit gäster. På midsommar var våra barn här med sina familjer och några vänner, totalt sex vuxna och sex barn som övernattade här, och det fungerade alldeles utmärkt, säger Majlis.

Just i dag har de besök av goda vänner som fått prova på att tillbringa natten här ute på ön. De har hunnit med att uppleva alltifrån kvällsdopp till roddbåtstur och fågelskådning. Medan vi smyger runt och fotograferar i huset bjuder Hans och Majlis sina gäster på en sommarfräsch hemlagad lunchbuffé som står uppdukad på köksön. En perfekt sommardag som denna känns det givet att sitta ute och äta men annars är köket med sin integrerade matplats husets naturliga samlingspunkt. Det rustika långbordet och bänkarna som utgör matplatsen har Majlis slipat ner och vitbetsat för att få bort den gulaktiga furutonen.

 

Entréplanet har en öppen planlösning som utgörs av en social del där kök, matplats och vardagsrum samsas på 50 kvm. Inredningen är modest men omsorgsfullt ombonad. Taklamporna är de välkända designklassikerna PH5 av Poul Henningsen.

 

Köket är platsbyggt och har en hjulförsedd köksö och kan flyttas efter behov.

 

 

 

De två klassiska Hans J Wegner-stolarna som flankerar bordet utgör ett litet undantag i Majlis uttalade inredningsfilosofi.
– Wegner-stolarna har vi köpt specifikt för att deras eleganta och tidlösa design förgyller vår annars ganska enkla inredning. Vi köper sällan på oss nya möbler. Istället brukar jag titta vad vi har i förråden, vrida och vända på det för att se om det går att använda eller göra något nytt utav det. Jag kokar soppa på en spik så att säga.

Solstolarna ute på terrassen är ett sådant exempel. De är ursprungligen hennes fars hantverk från 1950-talet men Majlis har målat om dem i vitt och klätt dem i ett maritimt blå-vit randigt tyg.
Timmarna flyter på snabbt denna dag och det är dags för oss och gästerna att bege oss tillbaka till fastlandet igen. Vi tar plats i Hans sportbåt – en Buster i aluminium – och kastar loss.
– Stugan är vinterbonad och vi kan ta oss ut hela året, för att jaga eller bara vara. När isen lagt sig åker vi svävare. Vintern är egentligen den häftigaste årstiden att vara här, säger Hans.