My home / Inspiration / Hemma hos / Drömmen – ett...
Musikproducenten Robert von Bahr har tagit hjälp av miljöforskare och arkitekter för att skapa Sveriges klimasmartaste hus.

Drömmen – ett unikt ekohus för 30 miljoner

I ett helt unikt ekohus i Roslagen bor Robert von Bahr. Det har tagit tio år och kostat 30 miljoner att förverkliga drömmen om det perfekta miljöhuset som producerar mer energi än det använder. Här återvinns till och med luften.

Av: Viktoria Hansén Foto: Sara Ringström

Robert von Bahr ser ut genom det stora panoramafönstret, snötäcket ligger tungt över trädgården med de ekologiska odlingarna, och det enorma flaket med solfångare i backen syns knappt under snön. Han har gjort en paus i berättelsen om hur han har byggt Sveriges mest klimatsmarta privatbostad.
– Jo, säger han sen. Får man säga att man är nöjd?

Huset är klart nu. Det har tagit närmare tio år att planera, tre år att bygga och kostat 30 miljoner kronor. Omkring tjugo olika fackmän, alltifrån snickare till miljöforskare, har slagit sina huvuden ihop för att få alla system att samverka. Resultatet är ett hus som genererar mer energi än det använder för uppvärmning.

Det började för över trettio år sedan när Robert köpte ett stort hus byggt 1905.
– När det blåste på sjön utanför var det bris i vardagsrummet, säger han och skrattar torrt.
Huset drog enorma mängder olja och el, och ändå var det bara femton grader i vissa rum.
– Jag funderade på om det verkligen var vettigt att en familj gjorde av med så mycket energi. Sedan läste jag på och började inse att vi slösar enormt. Om man ska låta dramatisk så är det här en ödesfråga för hela mänskligheten.

Robert tilläggsisolerade och byggde Sveriges då största privata anläggning med solfångare och fick ner energiförbrukningen rejält. Men han var ändå inte nöjd.
Så småningom sålde han huset, bodde i stan ett tag, innan han 2010 hittade tomten som han hade drömt om. Huset som låg där, en ombyggd sommarstuga, är i dag rivet och nu finns här ett arkitektritat hus på 500 kvadratmeter. Fastigheten rymmer bland annat en egen tennisbana och en konsertlokal. Allt värms upp genom en snillrik kombination av flera olika system, bland annat bergvärme, en vattenmantlad öppen spis och såväl solfångare som solceller. De djupa fönsternischerna skvallrar om väggarnas enorma isolering på 90 centimeter. I taket är det 120 centimeter.
I garaget står även en Tesla S, en sällsynt elbil, som Robert laddar med el som han själv producerar.
– Det känns oerhört tillfredsställande att inte lämna några fotspår i miljön. Jag lever helt miljöneutralt.

 

 

Robert har rest sig från köksbordet och stökar runt lite i köket. Han mäter upp två koppar vatten i kastrullen. Miljömedveten också i det lilla.
– Varför koka upp massor med vatten i onödan? frågar han retoriskt.
I huset bor också Roberts son Patrik och hans sambo Heidi -Jukola. Heidi är den som valt och planerat den fasta inredningen, det gjorde hon som examensarbete inom material- och -ytbehandlingsteknik på sin ingenjörsutbildning.
– Jag har utgått från hurdan Robert är. Därför har det blivit rustika ytor, stiliga och samtidigt moderna.
Robert nickar och hummar. Han litar helt på Heidis smak.
– Känn på golvet! uppmanar han.
De breda oljade ekplankorna är mjuka som sammet och lite ojämna, som ett gammalt slitet golv.
– Miljöcertifierat trä från Kina. Hittransporterat med tåg.

Huset är Roberts livsverk, han älskar det.
– Så mycket att jag inte ens vill gå ut.
Han säger att han förstår att det inte funkar för alla att lägga ner så otroligt mycket pengar på att få sitt hus miljövänligt.
– Men för nästa som bygger blir det betydligt billigare, allt finns dokumenterat. Jag ville verkligen visa att det faktiskt går att genomföra.

 

 

Roberts bästa ekohustips!

1. Skaffa solceller. Sedan 2009 finns ett statligt bidrag att få för att installera solceller.
2. Isolera ordentligt om du bygger nytt. Det kostar inte mycket extra, nackdelen kan vara att det tar lite mer utrymme. Ett generellt tips är att lägga tid och kraft på miljötänket när man bygger nytt. Det lönar sig i längden.
3. Skaffa kylklampar och lägg dem ute på vintern, sätt dem sedan i kylskåpet så behöver inte kylskåpet använda elström.
4. Installera bergvärmepump, som förslagsvis drivs av solceller.
5. Byt till LED-belysning överallt och släck lamporna när du inte behöver dem.
6. Duscha i badkaret och sätt i proppen. Låt badrumsdörren stå öppen, framför allt på vintern, så får du ett bra inomhusklimat. Spara vatten genom att stänga av kranen när du tvättar håret. Låt vattnet svalna innan du låter det rinna ut i avloppet, på så sätt stannar värmen och fukten inne i huset.

 

 

SÅ FORSAR VÄRMEN GENOM HUSET:
Kontrollcentral och  ackumulatortank  i källaren
Kontrollcentral och ackumulatortank i källarenKontrollcentral och ackumulatortank i källaren
  • I källaren finns ackumulatortanken som är på 750 liter. Tanken fungerar som en varmvattenbuffert och den är själva hjärtat i den komplicerade konstruktion som får energin att gå runt i huset. Man brukar beräkna att det behövs ungefär tio liter per kvadratmeter boyta.
  • I trädgården har Robert ytterligare en ackumulatortank på 20 000 liter nedgrävd. Det är alltså en hel del mer än vad det 500 kvadratmeter stora huset kräver.
  • När vattnet i solfångarna värms upp av solen går värmen till ackumulatortanken i källaren som delar med sig till varmvattenbehållarna och golvvärmetanken, samtidigt som den stora tanken ute i trädgården värms upp. På det här sättet används alltid solen i första hand och värmepumpen går endast på när det inte finns tillräckligt med sol.
  • Den vattenmantlade öppna spisen värmer också upp tanken i källaren och därmed också indirekt varmvattnet, golvvärmen och den stora tanken i trädgården.  Allt vatten som ska bli varmvatten leds in i huset via den stora tanken i trädgården för att förvärmas, på så sätt spar man energi genom att inte behöva använda bergvärmepumpen. I källaren finns också ett jättelångt avloppsrör som allt utgående vatten samlas i. Innan vattnet rinner ut återvinns värmen.