My home / Inspiration / Hemma hos / Edward Blom: ”Vi...
”Jag blir otrygg av att möblera om”, säger Edward Blom. I matsalen är det gammalt som gäller. Guld och vinrött är favoritfärgerna.

Edward Blom: ”Vi måste ställa undan hillebarden”

Mångsysslaren och nyblivna pappan Edward Blom är bland annat arkivarie och dubbad riddare. Han ogillar 2000-talets vurm för det ljusa och fräscha, och planerar nu för att barnsäkra sin romantiska lägenhet.

Av: Jörgen Cardell Foto: Peter Holgersson

Du ordnar ofta provningar av mat och dryck. Vad är vanligast när ni bjuder privat här hemma?
– En väldigt rik variation med en blandning av svensk husmanskost, det franska och tyska köket och med kryddstarka inslag. 
Ni har en princip om att bjuda på fyrarätters middagar. Hur hinner man med om allt ska lagas från grunden?
– Om jag skulle skriva om det skulle jag förstås ge tipset om att laga grytan två dagar i förväg. Chokladmoussen skulle tillagas dagen innan och allt skulle förberedas väl. I verkligheten handlar vi fyra, fem timmar innan gästerna kommer. De får ofta vänta en timma på förrätten. Men det finns alltid något gott att dricka. Att öppna flaskor är ju snabb matlagning!
Du har sagt att du är en gammeldags romantiker. Kan man spåra det i också i inredningen?
– Det tror jag absolut. Både Gunilla och jag gillar gamla saker. Det romantiska ser du överallt i lägenheten, bland annat i tavlor som trycket av Alexander Roslin, Damen med slöjan. Färgerna går i guld och vinrött i matsalen. När det gäller möbler föredrar jag ärvda saker. Det är så roligt att se kopplingen bakåt  i tiden. Här i lägenheten har vi mormors piano, farfars  rökbord och så vidare.
Om du skulle få leva i en annan historisk epok – vilken skulle det bli?
– Jag skulle leva under glansperioden mellan 1850 och 1910 innan krig, depression och alkoholförbud. Det var en tid med arkitektur och konst på topp och äntligen hade vi fått bra mat. En vanlig skollärare kunde hinka fina franska viner på lokal som ingen har råd med nu. Den svenska litteraturen stod också på topp både vad gäller prosa och poesi. Jag är inte så förtjust i det modernistiska så det mesta blir trist efter 1930 för mig.

 

Det här är Edward:

Namn: Edward Blom. Ålder: 44. Familj: Hustrun Gunilla Kinn Blom. Bor: I trakterna av Östra station, Stockholm. Gör: Olika former av historia och mat. Medverkar i olika tv-program, håller föredrag, är moderator, skriver kokböcker och leder ölprovningar. Har eget vinmärke och egen You Tube-kanal. Aktuell: Ny kokbok kommer i höst. Läsarna kommer att känna igen sig från förra boken. Frun Gunilla är med och mycket av maten presenteras utomhus.

 

LÄS MER: Se fler kändishem här!

 

Hemma hos Edward Bloom
Den här veckan är det Gunilla som kommer hem med snittblommorna från köprundan men Edward titulerar sig gärna som blomsteransvarig.

 

Hemma hos Edward Bloom03
”Levande ljus fungerar bra när man har mycket guld och silver. Det glittrar och flammar så fint.”

 

Hemma hos Edward Bloom04
Edward Blom slår gärna ett slag för de bortglömda mellanläggen på middagsbordet. ”Mellanläggen gör att man slipper skrapat porslin och klonkande ljud.”

 

Hemma hos Edward Bloom05
Damen med slöjan i original av Alexander Roslin sitter på Nationalmuseum. ”Den kanske är den vackraste svenska målningen från 1700-talet.”

 

Hemma hos Edward Bloom06
Den färgstarka tavlan är en voodoo-flagga från Haiti som Gunilla köpte av en kvinnlig textilkonstnär på en av sina reportageresor dit.

Edward Bloms tre bästa matsalstips

1. Sätt upp en vacker tapet! Det är en myt att man inte kan ha bra konst på en mönstrad tapet. Man får vara otroligt korkad om man inte förstår var tavlan börjar och tapeten tar vid.

2. Våga blanda!  Gör inredningen organisk, låt den växa fram. Allt måste inte komma från samma epok.

3. Köp hållbara saker. Det är kul om möblerna finns med under generationer. De ska tåla småbarn, studentfester och sedan åldras med värdighet.

 

Husförhör med Edward

Beskriv din stil i en mening.
– Barock, romantisk och eklektisk, vilket betyder en stilblandning.
Hur ofta möblerar ni om?
– Aldrig, det tar kanske ett halvår efter man flyttat in tills man hittat rätt. Men annars gör ommöbleringar mig otrygg. Förutom när man köper en stor möbel och måste anpassa efter den.
Form eller funktion – vilket går först för dig?
– Formen är det viktigaste men det får inte bli så att saker bara ser coola ut utan att det går att använda dem.
Favoritfärger?
– Guld, vinrött och mossgrönt.
Färgen du helst låter bli?
– Grått.
Hur såg ditt pojkrum ut?
– Mycket böcker och väldigt stökigt. Det var nog ganska ogenomtänkt och slumpartat.
Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Jag tröttnar inte på möbler men ibland blir man tvungen. Jag skulle aldrig bara bli trött på något och slänga det.
Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna?
– Jag är så neurotisk så jag skulle inte tänka på något annat än min överlevnad. Möjligen ett fotoalbum under armen.
Ditt dyraste köp till hemmet?
– Jag köpte en matta för några tusenlappar men den dagen var jag nog lite förvirrad.
Vad kommer aldrig över tröskeln?
– När man är gift får man kompromissa, men ingen av oss skulle släpa in en pyts med vit väggfärg. Inte heller någon väldigt modern och märklig stol.
Hur har din stil förändrats under de senaste tio åren?
– Min smak har egentligen inte ändrats, men när man gifter sig ändras stilen. Gunilla hade med sig plåtkonst från Haiti och diverse orientaliska saker. Vi flyttade ihop innehållet från tre lägenheter till en.
Nästa projekt i lägenheten?
– Nu handlar det mest om att barnsäkra. Det är ju inte så bra om det trillar ner en hillebard i huvudet på den lille …