My home / Inspiration / Hemma hos / Anna gjorde ladan...
Ladan där Anna har sitt kontor.

Anna gjorde ladan til kontor

Inredningsstylisten Anna Truelsen har förverkligat sin vision om ett eget kontor. Här berättar hon hur 27 kvm i en lada blev till drömarbetsrummet.

Av: Anna Truelsen Foto: Jonas Lundberg

”Första mötet jag hade med gården där jag bor var för snart 20 år sedan. Då bodde en arbetskompis till mig här. När vi körde upp på gårdsplanen höll han precis på att stänga dörren till ladan. I det ögonblicket så kände jag bara, tänk om man kunde få bo så här.

Ödet var på vår sida och för några år senare kom huset ut till försäljning. Vi blev eld och lågor och lyckades få komma på visning en vecka före utsatt datum. Jag glömmer aldrig känslan jag hade när jag gick runt på gården och tittade i hus och uthus. Jag lutade mig mot väggen i ladan och drömde mig bort. Jag såg många möjligheter med den men att jag fem år senare skulle driva eget företag och ha det som kontor fanns inte ens i min vildaste fantasi.

Dagen efter visningen var kontraktet påskrivet. Lite drygt ett år senare startade jag mitt företag som inredningsstylist. Plats för ett eget kontor fanns inte då husets fem sovrum var upptagna av min man Michael, barnen och mig. Min arbetsplats blev i stället en liten mörk och trång vrå i källaren. Jag trivdes helt enkelt inte där och varje dag bar jag upp min dator till köksbordet. Där kände jag mig fri och kunde se ut genom fönstren. Men helt optimalt var det inte, då jag hela tiden fick plocka bort efter mig. Och det var inte så lätt att få arbetsro när barnen  kom hem på eftermiddagen och ville ha mellanmål och berätta om sin dag. I sådana lägen längtade jag helt enkelt efter att ha en dörr att stänga om mig.

En dag kom jag på att vi kanske kunde bygga om en del av ladan till kontor. Michael, min pappa och farbror hjälpte mig att genomföra min dröm. Jag känner en stor tacksamhetskänsla varje gång jag stoppar nyckeln i dörren till mitt kontor. Jag stortrivs här! Det är en alldeles speciell känsla av ro och frid. Här finns bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb.”

hemmakontor02Anna Truelsen.Vem bor här?

Namn: Anna Truelsen. Ålder: 38. Bor: I Västergötland på gränsen till Halland strax utan för Horred i Elinegärde. Gör: Inredningsstylist och skribent. Blogg: mylovelythings.blogspot.com. Instagram:@truelsen.

Så byggde Anna sitt kontor:

1. Väggarna reglades upp och isolering sattes in.
2. Elen drogs om.
3. Väggarna kläddes med stående råspont.
4. En ny dörr mättes upp och beställdes från Allarängens snickeri.
5. Det gamla råsponttaket var slitet och det ramlade ner sågspån mellan brädorna så vi plastade taket och satte in ett nytt tak av råspont.
6. Taket var tidigare isolerat med sågspån. Sågspånet grävdes upp och hälldes i säckar och ersattes med isolering.
7. Drömmen var att ha trägolv i kontoret. För att se om det gamla gjutna betonggolvet var tillräckligt torrt eller om det var fuktigt så lades plast ut över golvet och ett element sattes på. Skulle det vara hög fuktighet i golvet så skulle det bli kondens under plasten. Tack och lov så blev det inte det. Vi kunde då regla upp golvet och därefter lägga in ett massivt trägolv från Byggmax.
8. Golv och tak målades vitt i färg från Jotun. Golvet vitlutades och vitoljades med produkter från Jotun.
9. Fönstren målades och innanfönster mättes upp och beställdes från Allarängens snickeri.
10. Så fort golvet hade torkat så platsbyggde vi ett skåp av gamla fönster. Som hyllpan använde vi råspont, samma material som väggarna har. Skåpet målades i matt svart färg från Jotun.

hemmakontor09Det platsbyggda skåpet sätter stilen i rummet. De gröna kuddarna är från Viska form och glasflaskorna är fyndat på loppis.

Det platsbyggda skåpet sätter stilen i rummet. De gröna kuddarna är från Viska form och glasflaskorna är fyndat på loppis.

hemmakontor10Det platsbyggda skåpet är fyllt med stylingmaterial, bland annat snygga tvålar från Terrible Twins.

Det platsbyggda skåpet är fyllt med stylingmaterial, bland annat snygga tvålar från Terrible Twins.

hemmakontor06

”Skåpet fanns i ladan när vi flyttade till gården. Faneren var trasig och det såg allmänt skabbigt ut. Men efter tvättning, slipning och sprutmålning så är skåpet som nytt. Inspirerande bilder är uppsatta med tejp, vilket gör det enkelt att förändra när en ny idé ’ploppar’ upp”. Lampa från Glöd design, korg från Ikea.

hemmakontor07Kuddar i skön grafisk mix kommer från Spira.

Kuddar i skön grafisk mix kommer från Spira.

hemmakontor04”Stolen är inte särskilt snygg, men sittkomforten går före snygghet. Kroppen är ju rätt viktig tycker jag. Mitt egendesignade skrivbord är toppen. Det rymmer dator, skrivare och en massa högar av papper och det bästa av allt är att inte behöver plocka upp efter mig varje dag”. Kudde från Viska form och matta från Ellos.

”Stolen är inte särskilt snygg, men sittkomforten går före snygghet. Kroppen är ju rätt viktig tycker jag. Mitt egendesignade skrivbord är toppen. Det rymmer dator, skrivare och en massa högar av papper och det bästa av allt är att  inte behöver plocka upp efter mig varje dag”. Kudde från Viska form och matta från Ellos.

hemmakontor05”De gamla fönstren bär spår av kossor som har stått och gnagt på spröjsen. Rutorna är ingrodda med ladugårdssmuts och blir inte helt rena hur mycket jag än tvättar dem, men det gör inget, de berättar en historia och det gillar jag. Lampan ”Rep” är från Glöd design och de munblåsta glasvaserna är loppisfynd”

”De gamla fönstren bär spår av kossor som har stått och gnagt på spröjsen. Rutorna är ingrodda med ladugårdssmuts och blir inte helt rena hur mycket jag än tvättar dem, men det gör inget, de berättar en historia och det gillar jag. Lampan ”Rep” är från Glöd design och de munblåsta glasvaserna är loppisfynd”

hemmakontor03”Lampan ’Kluster’ från Glöd design tycker jag verkligen är pricken över i:et i den här delen av kontoret”. Stolar kommer från Furniturebox, krukorna i fönstret är från Ica maxi, pall samt ljusstake är från Artklart.

”Lampan ’Kluster’ från Glöd design tycker jag verkligen är pricken över i:et i den här delen av kontoret”. Stolar kommer från Furniturebox, krukorna i fönstret är från Ica maxi, pall samt ljusstake är från Artklart.