My home / Inspiration / Hemma hos / Elin inreder i...
Vackert i betong, stål och ull – så har formgivaren Elin Ginal och hennes familj inrett sitt hem i Huskvarna. Titta in i deras snygga hem!

Elin inreder i grått och betong

Elin Ginal älskar inredning, redan som treåring valde hon att åka till Ikea före leksaksaffären! Välkommen till hennes vackra grå hem där betong, stål, ull och fårskinn sätter tonen i alla rum.

Av: Helena Aro Foto: Angelica Söderberg

Det är senhöst över den småländska slätten. Regnet ­duggar tätt och det blåser snålt, som sig bör denna årstid, i väntan på vintern. Och här, i Kaxholmen, i utkanten av Huskvarna har Elin skapat sitt drömhem, i samma gråskaliga nyanser som asfalten på gatan, regnmolnen på himlen och som den tjocka dimman över traktens äppelodlingar.

Elin bjuder på kaffe, vi slår oss ned vid betongbordet i köket där hon berättar om sitt hus och sina drömmar.
– Vår största dröm var att bo sjönära, vi letade efter en funkisvilla med soligt läge och solnedgång i horisonten, en dröm som kändes näst intill ouppnåelig. Så när maken Markus och jag hittade det här huset på nätet, visste vi, att det var precis vad vi letat efter!

Från utsidan ser det vita tegelhuset från 60-talet rätt litet och oansenligt ut.  Men innanför öppnar sig en överraskande planlösning där ljus och rymd frikostigt brer ut sig fördelade på 190 kvadratmeter. Trots de mörka och regntunga skyarna utanför, och trots att den mesta inredningen går i grått, fullständigt badar huset i ljus tack vare de stora fönstren och de vitmålade golven.
– Jag trivs med öppenheten och rymden i huset. Jag är så glad att vi valde vita golv, ljuset stannar inte utan fyller varje vrå i huset. Jag älskar att naturen utanför letar sig in i rummen, tack vare alla stora fönster. Det är naturen som är en av mina största inspirationskällor, säger Elin.

Och att grått är favoritfärgen går inte att ta miste på. De grova, hårda materialen betong och stål återfinns i varje rum och utgör en vacker kontrast mot de vita väggarna och golven. Elin berättar passionerat om sin kärlek till naturmaterial.
– Jag älskar betong, stål, ull och fårskinn. Gråskalorna i materialen skapar en naturlig harmoni som jag faller för, och jag trivs när hemmet har en röd tråd. Huset får ett trivsamt lugn över sig.
Den största inspirationskällan för Elin är Danmark, dit hon reser så ofta hon får tillfälle.
– Jag älskar våra turer till Danmark, vi tillbringar många veckor­ och helger där. Arkitekturen, naturen, ljuset och designen som finns där är fantastisk. De perioderna brukar jag tanka och fylla på min energi och inspirationsbank!
Elin som är florist i grunden har alltid haft ett brinnande intresse för design och inredning. För ett år sedan kunde hon inte motstå sin dröm längre, att starta egen butik.
– I flera år har jag drömt om att skapa ett ställe, en oas, dit människor skulle kunna komma för att inspireras, hämta kraft och bara få njuta av fantastisk miljö och underbara saker. Gärna en bit utanför stan, nära naturen, i ett gammalt hus som bär på en härlig historia. Elin skrattar och fortsätter; ja du förstår, för mig var bilden ganska tydlig!

Och på en kvällspromenad i byn, bara lite längre ner på gatan, stod den där, den gamla smedjan, som hon drömt om och som hon sett för sitt inre.
– Jag bara visste, jag blev så otroligt berörd.
Elins röst är fylld av en tacksam ödmjukhet, hon fortsätter berätta.
– Samtidigt kände jag mig så rädd. Våra drömmar ligger nära hjärtat och att ta steget att släppa tryggheten och förverkliga sina drömmar är både läskigt och känsloladdat. Men jag kunde självklart inte låta bli att ta chansen, när jag hade min dröm rakt framför mig.
I september 2012 slog hon upp portarna till butiken ”Grafitgrå”.
– Det var helt magiskt! Jag är så förundrad över all positiv respons och uppmuntran jag får, både i den fysiska butiken och via webbutiken. Jag är så tacksam. Det har varit den största glädjen under året som gått, att få uppmuntra andra att ta steget, följa sina drömmar, att våga ta steg utanför det man vet och har kontroll över. Allt kan hända när man följer hjärtat!

 

Vilka bor här?

Namn: Elin Ginal, hennes man Markus (snickare), och barnen Ebba, 5, och Eddie, 2. Var: Kaxholmen, Huskvarna. Yrke: Formgivare, Stylist, Florist. Favoritfärg: Grått! Favoritmaterial: Betong & ull.
Inspireras av: Danmark och naturen. Webbadress: Grafitgra.seInstagram: Grafitgra.