My home / Inspiration / Hemma hos / Elin & Patrik:...

Elin & Patrik: ”Vi bor i ett tvätteri”

Färgstarkt, grönskande och hemtrevligt. Elin och Patrik Hont har inrett sitt hem med second hand-prylar och kreativitet. Resultatet – en bostad där gäster snabbt känner sig hemma!

Text: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

Staffordshire bullterriern Stella hälsar glatt när Elin öppnar dörren till hennes och maken ­Patriks hem. Stella springer sedan tillbaka till husse som är i full färd med att duka upp en frukost bestående av kaffe, färskpressad juice och chokladcroissanter. Det doftar ljuvligt i hela köket. Vi sätter oss ned med varsin kaffe och Elin börjar berätta om parets bostad.
– Det är ett gammalt tvätteri som gjordes om till kontor och sedan till lägenhet för något år sedan. Redan första gången vi steg in kände vi att, här vill vi bo.

Elin fortsätter att berätta om hur många av områdets gamla damer tycker det är roligt att hon och ­Patrik bor i det gamla tvätteriet. Ofta när hon är på promenad med Stella får hon frågan om det är hon som bor där för att sedan få höra historier om hur damerna tvättade och umgicks där tidigare år.
– Vi tycker om att ha folk hemma och bjuder ofta in till middag. De flesta som är här brukar säga ”här vill man umgås”. Att människor har mötts och att samtalen känns i väggarna, säger Patrik.

Hemmets inredning vilar på en lugn vit bas som Elin och Patrik spetsat till med mycket färg i detaljerna och grönska. Nästan all inredning införskaffad på loppmarknad eller second hand-butik. ­Flera gånger varje vecka är Elin runt på loppisar och fyndar.
– Jag har alltid älskat jakten. Det är verkligen min grej. När jag var liten hade mamma och jag inte så mycket pengar så vi åkte på loppis, ibland gjorde vi fynd och avslutade alltid på kinarestaurang, minns Elin.   Secondhand- och vintageintresset har också varit av avgörande betydelse för vad hon valt att arbeta med. Elin driver butiken Bodil vintage där hon säljer kläder, möbler och inredning.
– Jag har drivit min affär i ett och ett halvt år nu och är så otroligt glad och ödmjuk inför faktumet att jag faktiskt kan leva på mitt intresse.

Stella är inte den enda hunden som får ta plats i parets Honts hem. I sovrummet hänger flera hundfotografier på väggarna och i hallen finns en jackhängare i form av en hund. På hallväggen sitter ett grafiskt mönster som Patrik målat för hand. Det tog honom fyra månader.
– Elin såg mönstret i en inredningstidning och jag bestämde mig för att göra en tapet till oss. Det tog lite längre tid än jag tänkt och jag vet inte om jag skulle göra om det, säger Patrik och skrattar.

Hur framtiden ser ut för paret och deras drömlya är inte helt hundra procent säkert.
– Vi trivs bra här, men min butik finns ute i Björkhagen så kanske flyttar vi dit. Men min drömlägenhet finns på Mariaberget, säger Elin med ett leende. 

 

 

Vilka bor här?

Vi bor i ett gammalt tvätteri03Namn: Elin och Patrik Hont. Ålder: 34 och 29. Familj: Hunden Stella. Bor: I Nacka. Hem: Tvåa på 72 kvm byggd på fyrtiotalet. Yrke: Elin driver secondhand-butiken Bodil Vintage i Björkhagen. Patrik är skådespelare. Instagram: Bodilvintage och bilder­urettaktenskap. Intressen: Mat, umgänge, loppis och resor.

 

Patrik och Elin dukar upp vid sin matplats. Thonet-stol längst fram till vänster är fyndad på Rosenhills bakluckeloppis, ”PH4”-lampa från Retrorummet. Elin bär en haori köpt på en vintagebutik i Paris.
Sideboard Ikea 1960-tal köpt på second-hand-­butiken Reprisen i Herrljunga, Paprikavas köpt på Stadsmissionen i Gamla stan och en samling tyska vaser från olika loppisar.
Ombonat i sovrummet. Rund spegel köpt på en loppis utanför Vänersborg. Arkivhylla från Pmu i Uddevalla. Hundfotografier på väggen av fotografen Johanna Hedborg, Hundfotografi.se.
Både Elin och Patrik är väldigt roade av laga mat. På väggen syns en fransk gatuskylt köpt på Stadsmissionen vid Nytorget.
Sköna toner i vardagsrummet. ­Matta från Laura Ashley, fladdermusfåtölj från Ekerö möbler, safarifåtölj fyndad på loppis i Uddevalla och vardagsrumsbord från Myrorna.
Tidningsställ secondhand och duschdraperi i bakgrunden från Ferm Living.
Hallens väggar är målade i tusch i ett snyggt grafiskt mönster. Kappa och kavaj från egna butiken Bodil vintage och hundkrok från Netto.
Vintageklänning köpt på Brooklyn flea i Williamsburg, New York och skor från Swedish ­Hasbeens.
Elin är väldigt förtjust i vaser. Vid ­soffan står en samling av PO Ström.
I soffan ligger hunden Stella och myser bland kuddar från Ikea och H&M Home.
Hunden Stella har bästa platsen i soffan. Matta från Laura Ashley, soffa från Ikea och Andy Warhol-tavla från Moderna museet.
Ombonat i sovrummet. Rund spegel köpt på en loppis utanför Vänersborg. Arkivhylla från Pmu i Uddevalla. Hundfotografier på väggen av fotografen Johanna Hedborg, Hundfotografi.se.
Snygga detaljer finns överallt. Här syns fat i form av fiskar av Stig Lindberg.