My home / Inspiration / Hemma hos / Ellen bygger egna...
Soffan i vardagsrummet är fem meter bred. Soffbordet har Ellen gjort själv. Skåpet är en bröllopspresent och den stora vasen är köpt på loppis.

Ellen bygger egna möbler av lastpallar

De drömde om ett hus i norska Lilleström, men där var bostadspriserna för höga. I stället byggde de hus i Leirsund, några minuters bilkörning bort. Det var ingen dum idé!

AV: Kjersti Lunnan Aaas Foto: Jeanette Bækkevold/Linnea press

Här fick Ellen Thorstensen, maken Lasse och barnen Oliver, 10, och Hannah, 8, precis som de ville ha det. Gott om utrymme, smarta lösningar och bra organisering.
– Det här är det mest välstädade hus jag någonsin sett, utbrister fotografen Jeanette och med all rätt. Hos familjen Thorstensen är det väldigt snyggt och minimalistiskt, men utan att vara opersonligt och kallt. Tvärtom är det både varmt och mysigt. Ellen skrattar.
– Det är inte alltid så kliniskt rent här, men ja, jag gillar att ha ordning omkring mig, har alltid gjort det. Redan som barn tyckte jag om att ­städa mitt rum.

Hon och Lasse visste ingenting om Leirsund innan de kom hit för att titta för några år sedan, men de hade insett att hus i Lilleström var ekonomiskt orealistiskt och de måste komma på en annan lösning. De köpte ett hus i Leirsund och bodde där ett år, innan de plötsligt fick tag på en fin tomt i ett nytt bostadsområde på närliggande Asaktoppen. Därefter började sökandet efter drömvillan bland de nyckelfärdiga kataloghusen.
– Jag blev helt överväldigad! Det fanns så många fina bostäder att välja mellan, säger Ellen.
– Det viktigaste för oss var planlösningen, och det vi till slut valde, Lyngheim från Boligpartner, passade väldigt bra på tomten plus att det var perfekt med kök och vardagsrum på övervåningen där det är så ljust.

Huset började byggas i slutet av sommaren 2008 och i mars 2009 var det klart för inflyttning. Byggperioden var en rätt jobbig tid, sammanfattar Ellen.
– Vi var tvungna att sälja huset vi bodde i för att veta hur mycket pengar vi hade att lägga på det nya innan vi kunde börja bygga det. Under tiden flyttade vi runt och bodde lite här och där, en period trängde vi ihop oss i en pytteliten etta. Men den som väntar på något gott… härdar gärna ut och glädjen blev så mycket större när de äntligen kunde flytta in på de 197 kvadratmetrarna.
– Det var verkligen märkligt att komma in i det här stora huset när vi hade börjat vänja oss vid den trånga ettan. Jag minns hur barnen sprang omkring här och var helt överväldigade av hur fantastiskt stort huset var, säger Ellen.

Det är öppet mellan vardagsrum och kök, men en del av vardagsrummet hålls separat, så man kan sitta i soffan och, enligt Ellen, slippa se röran i köket. Om det nu skulle råka vara rörigt någon gång … Inredningsmässigt älskar Ellen det mjuka och enkla.
– Jag försökte ett tag med färger, men det fungerade inte här, tycker jag. Jag tycker om att ha en ljus bas och tidigare hade jag väldigt mycket vitt i inredningen, men nu gillar jag även industriella inslag och så självklart naturen.

Naturen, ja. Ellen gav sig inte när hon hittade en lång trädstam vid sommarstugan. Hon var tvungen att få hem den! Även om det behövdes bilsläp för det. Nu är stammen uppdelad i två, den nedre delen har fått nytt liv som klädhängare i hallen, den övre bara som vacker dekoration i huset. Hon har också byggt egna möbler av lastpallar. 
– Det finns ofta små saker jag vill ta med mig och använda till något! När vi flyttade hit var det skog om alla sidor av huset, nu har det byggts flera hus runt omkring oss, så skogen är inte lika nära, men man kan fortfarande ta fina promenader. Och utsikten är lika fin!

 

Ellen har förverkligat många av sina egna idéer i nya hemmet.

 

Köksbordet har Lasse gjort efter önskemål från Ellen som hade sett framför sig ett i ljust trä. Runt bordet finns stolar från Ikea och ett par av Verner Panton.
Köket var inte så lätt att inreda, men med en köksö blev det både luftigt och gott om plats. Köksinredning från Kvik. Pallen är Ellens mammas.

 

På fasaden hänger denna söta skylt.

 

Verner Panton-stolarna fick Ellen i present av Lasse när de firade tioårig bröllopsdag.

 

Kaminen värmer gott om vinterkvällarna.

 

Två lastpallar blev sänggavel inne hos Oliver. Lampa från Clas Ohlson, hylla från Granit.

 

När barnen får bestämma blir det dock färger, som här hos Hannah. Hon fick välja själv och då blev det lila väggar och ett knallgult skåp.

 

Ett stycke drivved över badkaret i det för övrigt minimalistiska badrummet blir en vacker kontrast.

 

Ellen ville ha hotellkänsla i badrummet med en stor spegel. Det var verkligen inte lätt att få in den 3,5 meter breda spegeln, men till slut gick det. Badrumsinredning från Kvik.

 

Det går åt många levande ljus hemma hos Ellen och hon har dem lätt tillgängliga i en trälåda köpt på loppis.

 

Den stora hallen har gott om plats. Vägghängd förvaring från Ikea.

 

Lasse har snickrat ihop en enkel sänggavel av obehandlade träpaneler som sedan målats. Lampa från Ikea och pall från Clas Ohlson.

 

De gamla skåpen i hallen hade Ellens svärfar på sin arbetsplats. Fyra stycken, alla i familjen får var sitt.
Huset ligger vackert med mycket ljusinsläpp och fin utsikt över Leirsund.

 

Ellen har gjort en mysig uteplats med lastpallar som bord och sittbänk och skinnfällar från Ikea. Kuddar, H&M Home.

 

Shoppa Ellens stil här

 

 

 

LÄS MER: 10 smarta tips när du planerar nytt kök