My home / Inspiration / Hemma hos / Extreme makeover hemma...

Extreme makeover hemma hos Gun Nowak

Den gamla ladan i Hudsondalen utanför New York höll på att rasa ihop. Men Face-grundaren Gun Nowak såg möjligheterna och idag är ladan ett fantastiskt gästhus.

Av: Eva Nyqvist Foto: Paul Brissman

Den gamla ladan ligger i anslutning till East Camp Farm, en liten gård som Gun Nowak köpte hösten 2002 när hon bestämt sig för att flytta en stor del av sitt företag, Face Stockholm, till USA, där hennes dotter och affärspartner, Martina, bor.

Boningshuset, med anor från 1700-talet, var i beboeligt skick, men i behov av stora reparationer, och när det väl stod klart, började drömmen om ett gästhus att ta form. Tankarna gick naturligt till den angränsande ladan som visserligen saknade golv, el och avlopp, men låg fint med utsikt över en grönskande dal.

– Från början handlade det bara om att rädda ladan, berättar Gun. Taket höll på att falla in, och många av de bärande bjälkarna hade ruttnat.

 

Guns dröm om ett gästhus började med en önskan att rädda den gamla ladan som höll på att kollapsa.
Guns dröm om ett gästhus började med en önskan att rädda den gamla ladan som höll på att kollapsa. Hon har låtit sätta in en hel fönstervägg med utsikt över den vackra dalen.
Det nya gästhuset består av ett enda stort rum, med två sovloft.
Det nya gästhuset består av ett enda stort rum, med två sovloft. Såväl väggar som golv är vitmålade, vilket ger huset ytterligare ljus och rymd.
Utsikten som fick Gun Nowak att satsa på ladan. Hon bor i Hudsondalen  höst och vår. Övriga året tillbringar Face-grundaren med sin man i Stockholm.
Utsikten som fick Gun Nowak att satsa på ladan. Hon bor i Hudsondalen höst och vår. Övriga året tillbringar Face-grundaren med sin man i Stockholm.
På sovloftet finns plats för övernattande gäster. Sängarna är från ett nedlagt sjukhus.
På sovloftet finns plats för övernattande gäster. Sängarna är från ett nedlagt sjukhus. Det gamla slagbordet vid fönstret har Gun tagit med sig från Sverige, pioner växer som ogräs på tomten.
"Vitt passar till allt och i synnerhet till rost", säger Gun.
”Vitt passar till allt och i synnerhet till rost”, säger Gun.

 

Men Gun tenderar att drömma stort, så varför inte göra något rejält? Ta vara på den fantastiska utsikten till exempel och förse den nya byggnaden med nya fönster från golv till tak?

– När det gäller mina hem ser jag mest till utseende, erkänner hon. För det skulle visa sig att hennes idé med fönster från golv till tak var strukturellt omöjlig,  att hela rasket skulle kollapsa under tyngden av fönsterglas och bågar.

Men skam den som ger sig! För att sätta planen i verket fick Gun lov att med lyftkran – och på egen risk – lyfta hela taket och förse baksidan med en extra bärande stålbalk, ett projekt som byggmästaren gav en ”60/40-chans”.

Gun hade turen på sin sida, väggen höll, och idag är ladan rena drömboendet för de gäster som droppar in med jämna mellanrum. Men riktigt ”färdig” blir ladan nog aldrig. Och det är lite det som är charmen med lantlivet, tycker Gun:

– Det behöver inte vara så fint, bara det är mysigt och man känner sig som hemma.

Och det gör man verkligen i den ombyggda ladan, trots avsaknad av praktiska detaljer som garderober, trappräcken, och förvaringsutrymmen. Såväl väggar som golv är vitmålade och möblerade med gamla prylar och antikviteter i olika stilar, mycket sådant som Gun köpt på sig under sina år som butiksägare: Stora speglar, och bord med tunga stenskivor, möbler som knappt går att rubba.

Förutom de två vita Ikea- sofforna är allt gammalt och slitet, och på sina håll även rangligt och lite trasigt. Gun klär gärna om stolar och soffor, men låter de slitna ytorna och stommarna vara. Och det är vackert med rost, tycker hon. Det passar på landet.

Hon tycker också om att omge sig med föremål med andlig mening, som Buddhastatyer och radband. Tavlor på väggarna blir hon bara nervös av, stora speglar har däremot har en lugnande effekt.
– Jag tror att jag en inbyggd Feng Sui-barometer, säger hon. Jag kräver inte perfektion för att trivas, men jag måste ha balans. Och guld, jag gillar skamfilat guld!

När Gun först flyttade upp i dalen var trakten förfallen. De gamla fabriker och bruk som under 1700- och 1800-talen gjort regionen till en av landets förmögnaste, var nedlagda och butikerna stod tomma. Men New Yorkare, trötta på skyhöga priser längs kusten, hittade så småningom också upp, och med stadsfolket följde en svallvåg av restauranger, butiker, gallerier och lokala teatergrupper.
– Nu finns det hur mycket som helst att göra här, säger Gun.

Precis som på gården. För hur mycket Gun är fixar och spikar och hamrar finns det alltid rum för nya projekt och drömmar.

 

Arbetsbordet med den stora stenskivan stod en gång i en fabrik. Det tog sex man att bära in det!
Arbetsbordet med den stora stenskivan stod en gång i en fabrik. Det tog sex man att bära in det!
Köksinredningen är platsbyggd och lackerad i en milt grå ton, porslinet är udda från olika loppisar.
Köksinredningen är platsbyggd och lackerad i en milt grå ton, porslinet är udda från olika loppisar.
En gustaviansk säng från Sverige blir en extra sovplats.
En gustaviansk säng från Sverige blir en extra sovplats.
- Jag är sakletare, säger Gun. När jag ser något jag gillar så köper jag det. Alltid får det plats någonstans. Det gamla lejonhuvudet har en gång prytt en stadsfont
”Jag är sakletare”, säger Gun. När jag ser något jag gillar så köper jag det. Alltid får det plats någonstans. Det gamla lejonhuvudet har en gång prytt en stadsfont

 

 

Vem bor här?

Gun Nowaks gäster! Gun, som tillsammans med sin dotter, Martina Arfwidson, driver kosmetikafirman Face Stockholm bor i Hudsondalen höst och vår. Övriga året tillbringar hon med sin man i Stockholm. Huset: En gammal lada som fått ett ordentligt ansiktslyft och är i princip oigenkännligt på insidan.
Gun gillar: Rostiga bruksföremål, tunga skåp, avskavda guldramar, Buddhastatyer, stora fönster, återanvänt trä, gammalt silver och öppna ytor.

 

LÄS MER: Titta in hos Gun Nowaks dotter Martina