My home / Inspiration / Hemma hos / ”Flera av Bo...
Musikern Mats Schuberts sommarhus är inte vilket hus som helst. Snickarglädjen i den gamla gården i byn Storsund i Norrbotten är överdådig.

”Flera av Bo Kaspers låtar har fötts här ”

Tallskogen, den stillsamma vardagslunken och ett gigantiskt hus med snirklig snickarglädje. Sommarhuset i Storsund bjuder på kontraster till musikern Mats Schubert vardagsliv på Söder i Stockholm.

Av: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Tomas Bergman

Travar av LP-skivor och en flygel anger tonen i entréplanets stora sal. En trappa upp samsas trummorna med en rad andra instrument. Här – i huset med den snirkliga snickarglädjen, de vackra verandorna och de nio eldstäderna – har en hel del musik skapats och här har flera skivor spelats in, exempelvis två av Nicolai Dungers plattor och en med Raymond & Maria.
– Flera av Bo Kaspers låtar har också fötts här vid flygeln, exempelvis musiken till ”En sländas andetag”, säger Mats Schubert.
Musiken spelar en central roll i hans liv, oavsett om han befinner sig hemma på Söder eller i det stora huset i Storsund i Norrbotten. Men där slutar likheterna.
– När jag är här minskar kaféräkningen dramatiskt. Det går oerhört lite pengar här, fast man lever som en kung, säger Mats och berättar om livet mitt i naturen med vinterns skoterturer och sommarens fiskafänge. Han berättar om sillaken, en speciell sort siklöja som bara finns i den här traktens sjöar och om grannen Dick som ”kan allt” och har fixat det mesta innan Mats ens hunnit be om det. Som det gigantiska matbordet han fick i 50-årspresent.

 

 

Mats Schubert, Storsund, 2015.
Köket bjuder på plats för många matgäster kring det stora bord Mats fick i 50-årspresent av grannen Dick.I Storsund är livet enkelt. Man kommer och går i gårdarna och det behövs ingen inbjudan. Man gör inte till sig, ingen är bättre än någon annan och man är kompis med gammal som ung.
– I går kom byns hela barnaskara hit, de bromsade in på gården med sina cyklar och ville leka, säger Mats och berättar att huset har en historia av liv, lust och dans.
Den pampiga kåken byggdes av patron Hedqvist 1893 och har genom åren fungerat som hotell för övernattande tågresenärer, byns dansställe, affär och kontorslokaler. Under en period var huset uppdelat i fyra lägenheter och när Mats köpte det av en gammal dam bestod nedre våningen av ett gytter av uppspikade mellanväggar. Dem slog han ut och därefter påbörjades ett omfattande arbete med att återställa huset i dess ursprungsskick.
– Taken var nedsänkta och det låg plastmattor ovanför trägolven. De vackra spegeldörrarna var undangömda och tiotalet fönster var igenbyggda, liksom murstocken i köket. Många avrådde mig från att ta mig an jätteprojektet, men nu har jag återställt det mesta, säger Mats som köpte den gamla patronsgården för 15 år sedan.
Egentligen letade han efter sommarhus i Norrtälje men när han fick se det pampiga gamla järnvägshotellet i Storsund föll pusselbitarna på plats. Det var ju hit, till barndomssomrarnas tassemarker, han skulle återvända!
– När jag var barn hade vi en sommarstuga i grannbyn och hit cyklade jag ofta för att handla i glasskiosken. Mammas och pappas stuga är såld för längesedan men jag har fått ta vid där barndomslekarna slutade.

 

Mats Schubert, Storsund, 2015.
Den vita flygeln i stora salen används flitigt av Mats och många är de nya låtar som han kommit på just här. Låtar som senare spelats in av Bo Kaspers orkester.
Mats Schubert, Storsund, 2015.
På några ställen har Mats tagit fram timmerväggarna, som här i entréhallen.
Mats Schubert, Storsund, 2015.
Det finns nio eldstäder i det gamla huset och under vintern är det de som håller värmen i den gamla kåken.

 

Vem bor här?

Namn: Mats Schubert, 50. Gör: Musiker och bandmedlem i Bo Kaspers Orkester (piano, klaviatur, gitarr). Familj: Axel, 15, Mira, 8 och utflyttade sonen Alexander, 31. Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm och på en stor gård i Storsund i Norrbotten. Huset, i tre plan, är nästan 500 kvadrat stort, tomten är 4000 kvadrat.
Inredningsfilosofi: Återställer huset i ursprungsskick, tar tillvara de kvalitéer som finns.
Gör helst i Storsund: Fiskar på sommaren, åker på skoterutflykter om vintern.

 

 

 

 

LÄS MER: Kolla in fler kändishem här