My home / Inspiration / Hemma hos / ”Förra ägaren köpte...
Monica inreder med mycket vitt, grått och naturmaterial.

”Förra ägaren köpte tomten för 1 kr kvadratmetern”

Varje månad väljer My Home ut ett läsarhem från inredningscommunityn Styleroom som inspirerar oss.
I juni faller valet på Harmonica – som bor i ett drömhem vid havet, och gärna blandar nytt med nött.


Lelle MonicaVem är du?

– Jag heter Monica och är 51 år, och jag är sambo med Lelle, 51. För två år sedan lämnade vi Stockholm och flyttade ut till havet. Vi känner oss färdiga med stan och trivs fantastisk fint här mitt i naturen vid kusten i Uppland.

Berätta om huset och vad ni har gjort med det!
– Vi köpte kåken för sex år sedan av mannen som byggde huset  åt sig och sin familj 1958. Han köpte den stora fina naturtomten  på omkring 3000 kvadratmeter med det härliga läget och utsikten för 1 kr per kvadratmeter.
– Sedan vi flyttat in har vi i princip gjort om överallt. Vi har bland annat bytt tak, klätt in skorstenen, bytt ytterdörr, golv, kök och badrum, öppnat upp planlösning på loft och i bostadsdelen, målat alla väggar och tak, fönster och fasad. Vi har sparat en furuväg och slipat upp den, putsat den öppna spisen och murat vedförvaring. All el är bytt och jordad överallt. Det gamla dasset blev en liten fiskebod. Pergolan är tillfälligt uppfräschad, men den ska nog bli uterum vad det lider. Vi har byggt en vedbod och gjort och stentrappor runt om, samt gjort grusgångar och vägar.

Vilket blir nästa projekt i huset?
– Sommarens projekt är att bygga mer altan i lärk med spaljéstaket runtom, och en trappa.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Vi tycker själva att vi har en ganska ren och enkel inredningsstil, lite ruff med en skön blandning av nytt och slitet. Lite känslan av en kritvit t-shirt och slitna jeans. Jag är otroligt stolt över min sambo som i princip gör allting själv. Han är mycket kompetent och vi lär oss massor allt eftersom. Vi har i princip inte tagit hjälp av några hantverkare, förutom för elarbeten.

Hur väcktes ditt inredningsintresse?
– Jag har alltid gillat inredning och att fixa fint där jag bor. Mina föräldrar har alltid renoverat, sytt, tapetserat, målat och snickrat själva,  så för mig är det en självklarhet.

 

 

Drömhem vid havet19
Utsikten talar för sig självt.

 

Uppe på loftet finns sovplatser.
Uppe på loftet finns sovplatser.

 

Drömhem vid havet12
Altanen har Lelle byggt själv, helt utan ritningar – men med Monica som arkitekt.

 

Randiga kuddar och
Även utomhus går materialvalen igen – snyggt!

 

Monicas 5 bästa inredningstips:

1. Låt det ta tid. Inredning ska inte stressas fram. Man kan behöva reflektera, fundera, jämföra och ibland sova på saken innan man impulshandlar.

2. Fundera över rumsfunktion. Vad ska rummet användas till? Vad ska hända här? Vilka kommer att använda rummet? Gör en planlösning och mät, mät och mät så att möblerna passar i rummet – och övermöblera inte.

3. Gillar du inte att städa? Satsa på dold förvaring. Speciellt i köket där allt blir flottigt även om man har en bra fläkt.

4. Inred som du själv vill ha det och undvik att följa trender för mycket. Det blir dyrt att göra om och köpa nytt hela tiden. Om några år kommer alla att vilja riva ut marmorplattorna. :). Om du aldrig känner dig nöjd – fundera över om det verkligen är inredningen som är problemet.

5. Sök inspiration i tidningar och på nätet, samla på bilder, färgkartor och dylikt för att se vad som är din stil och vad du tycker om. Härma om du ser något du gillar – den som publicerar en inredningsbild räknar med det.

 

 

 

Drömhem vid havet07
Vardagsrummet badar i ljus.

 

Drömhem vid havet14
Köket kommer från Kvik.

 

Vi matplatsen har paret slipat upp en vacker furuvägg.
Vid matplatsen har paret bevarat en vacker furuvägg.

 

Drömhem vid havet05
En snygg skjutdörr leder in i sovrummet.

 

Drömhem vid havet03
Tänk att sitta här ute på klipporna en sommardag!

 

Grått och vitt går igen i hela huset.
Grått och vitt går igen i hela huset.

 

Drömhem vid havet11
På uteplatsen står vackra rottingstolar.

 

Också den vackra gjutna stentrappan är ett av Lelles projekt.
Också den gjutna stentrappan är ett av Lelles projekt.

 

LÄS MER: Se fler av Monicas bilder på Styleroom