My home / Inspiration / Hemma hos / Från cykelförråd till...

Från cykelförråd till designdröm

Familjen Pettersson sålde radhuset för att flytta in i ett cykelförråd. Brinnande lust och smarta lösningar förvandlade grå källarbetong till toppdesignad lägenhet.

Av: Petra Westlin

Solen flödar in genom fönstren som tidigare var små källargluggar. Där cyklarna brukade parkeras sitter nu en tapet av grön skog som gör det fridfullt i sovalkoven.
Ingen i familjen blev förvånad när Åke Pettersson fick idén att köpa ett gammalt cykelförråd på bottenvåningen i ett 40-talshus. Att renovera och inreda hade alltid varit hans hobby och präglat alla familjens bostäder. Här fick han möjlighet att börja med ett helt tomt skal.
– Vi älskade att flytta in i en lägenhet där vi hade bestämt allting själva. Planlösning, färg, form och material. Till och med värmesystem, säger Åke.

Bostaden är på 80 kvadratmeter och ligger i Smedslätten i Bromma. För två vuxna och två tonårskillar skulle det bli en utmaning att lämna det betydligt större radhuset. Åke och hans fru Ann-Charlotte längtade efter att tagga ner och uteplatsen med utsikt över Mälaren skulle göra att skillnaden inte blev så stor.
– Vi såg det här som ett frihetsprojekt. Med flytten skulle vi kunna sänka våra kostnader. Jag var trött på jobbet och ville hitta tillbaka till min kreatvitet.

Frihetsprojektet innebar att Åke kunde ta det stora steget – lämna jobbet i mediabranschen och starta företaget Make Space. Nu satsar han hundra procent på att omvandla tomma ytor till väldesignade bostäder. En gammal cigarrbutik är nästa lokal som väntar på makeover.
– Lägenheterna jag producerar ska sticka ut och tilltala personer som har krav på estetik och funktion. Det behöver inte vara lyxigt, men man ska känna: wow, här vill jag bo, säger han.

För Åke är det viktigt med ljusinsläpp och färgkoder. Han jobbar mycket med belysning för att skapa en trivsam bostad. Tipset för små lägenheter är hotellkonceptet – att spara yta med väggfasta lösningar och platsbyggda möbler.
Någon mer renovering i hemmet står inte för dörren. I sitt nya jobb som bostadsdesigner har Åke andra hem att fixa med.
– Jag lever ett helt annat liv nu – så mycket friare. Jag gör det jag verkligen brinner för och här finns inte ett spår av jobbångest.

 

Vilka bor här?

Familjen Pettersson. Åke, 52, Ann-Charlotte, 52, Einar, 18, Svante 13. Gör: Åke är bostadsdesigner i det egna företaget Make Space. Ann-Charlotte är VD för hälsoportalen Netdoktor.se. Hemmet: Lägenhet på 80 kvadratmeter i Smedslätten, Bromma. Bästa motion: Kajakpaddling i Stockholm City. Favoritdryck: En kall weissbier, efter en hård dag i pisten. Det här ser jag på TV: Nyheter, Dokument inifrån. Bästa stad i världen: Sydney. Bästa vädret: Skidåkning i vårsol eller paddling en tidig höstmorgon.