My home / Inspiration / Hemma hos / Friggeboden blev fransk...
"Min sommarstuga är inte så stor, så att bygga en friggebod var den perfekta lösningen för att få mer yta. Jag är så himla nöjd med resultatet", säger Susanne.

Friggeboden blev fransk gäststuga

Spetsar, loppisfynd och blommor. Susanne Lindroth har inrett sin friggebod i Lissma till en fransk lantdröm. Hon har själv byggt ihop den och satt sin egen prägel på den – genom litervis av vit färg och personliga ting.

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

Precis vid en grönskande äng, bland björkar och blommande nyponrosor, ligger Susanne Lindroths lant­ställe. Sommarstugan ligger i Lissma, strax söder om Stockholm. På den prunkande tomten har Susanne byggt en 15 kvadratmeter stor friggebod. Den fungerar som gäststuga åt besökande släkt och vänner – men även som hennes kreativa oas där hon låter inredningsintresset blomma ut.
– Min sommarstuga är inte så stor, så att bygga en friggebod var den perfekta lösningen för att få mer yta. Jag är så himla nöjd med resultatet, säger Susanne och ler.
Susanne är händigt lagd och tycker mycket om att snickra och fixa. Renoverande och byggande är två av hennes största intressen och hon har på egen hand renoverat hela sin sommarstuga.

Friggeboden är köpt som färdig sats på ett stort byggvaruhus. Susanne har sedan byggt ihop friggeboden tillsammans med sin pappa. För att sätta sin personliga prägel på den, har hon bytt ut det ursprungliga taket mot ett plåttak, satt in stora fönster i dörrarna och byggt nya gavlar.
– Jag tycker om att huset har två dörrar som man kan öppna upp på vid gavel. Det ger en härlig sommarkänsla, lite som att inne är ute, säger Susanne.

Inspirationen till inredningen är hämtad både från Frankrike och Gotland. Susanne har en förkärlek för den ljusa, romantiska och lantliga stilen. För att skapa rymd och ljus har hon valt att måla väggar, tak och golv vita. Nästan alla möbler är köpta på loppmarknader eller upphittade i till exempelvis grovsoprum.
– Jag har ärvt saksamlandet och min kärlek till prylar från min pappa. Han hittar de mest fantastiska saker. Ibland när jag kommer ut till landet har han varit där och lämnat exempelvis en fåtölj som han tror ska passa mig, säger Susanne.

När andan faller på möblerar Susanne gärna om i stugan och byter accentfärger i inredningen. Den röda järnsängen är dock alltid ett bestående inslag och en av Susannes stora favoriter. Eftersom friggeboden är liten till ytan går det snabbt att göra förändringar och ändra stil.
– När jag har gäster blir de oftast helt överlyckliga när de ser stugan. De beskriver den som en riktig sommardröm. Precis så vill jag att den ska kännas, säger hon och ler.
Nästa projekt är att bygga ett stort trädäck som binder samman friggeboden med sommarstugans trädäck. Susanne vill skapa en gårdskänsla som ska påminna om innergårdarna i Södermalms gamla kulturkvarter.
– Jag älskar små rödvita söderkåkar och vill försöka skapa samma känsla här på landet, säger hon.

Under sommarhalvåret tillbringar Susanne mycket av sin lediga tid på lanstället i Lissma. När vintern börjar närma sig bommar hon igen friggeboden, som då får fungera som förvaring åt till exempel utemöbler.
– Det bästa som finns är att komma ut hit på vårkanten och ställa ut utemöblerna i trädgården, för att sedan plocka in lite blommor och göra fint i friggeboden. Det är startskottet för vår och sommarsäsongen för mig, säger Susanne.

 

Vem bor här?

Susanne Lindroth, 50 år. Arbetar inom kafébranschen. Familj: Katten Gullisen, mamma, pappa och bror. Intressen: Inredning, träning och motorsport. Friggeboden: Modell Lillevilla på 15 kvadratmeter, köpt på Bauhaus. Bor annars i lägenhet i Solna och sommarstuga i Lissma.

Inspireras mer på Susannes egen blogg: snowwhite-sussie.blogspot.com

Mina bästa tips:

1. Måla golv, vägg och tak i en ljus färg. På så sätt känns ytan större och friggeboden blir ljusare.

2. Inred med små möbler. Då blir inte stugan övermöblerad, samtidigt som det blir hemtrevligt.

3. Bygg till ett trädäck runt friggeboden och möblera det med utemöbler. Ytan känns större och under varma dagar blir däcket som ett uterum. 

4. Köp en färdig friggebodbyggsats. Det behöver inte vara så dyrt, och är dessutom enkelt att sätta samman. Modifiera den sedan efter eget tycke och smak.

5. Satsa på att ha många fönster i friggeboden, på så vis blir den ljus och luftig.