My home / Inspiration / Hemma hos / ”Grått och svart...
”Adventsstjärnorna åker upp när det börjar bli grått och trist ute, och granen senast den första december. Det känns så varmt och mysigt när man kommer ner på morgonen”, säger Kajsa. Basen i familjens inredning är arvegods. Carl Malmsten-fåtöljen ”Hemmakväll” har blivit omklädd i lysande orange och skänken har Kajsa målat i älsklingsfärgen lila.

”Grått och svart är inget för oss” – kolla in familjens färgglada julhem

Glaskonstnären Kajsa Dahl älskar julen lika mycket som hon älskar färg. Redan i november ställer familjen fram granen, och adventsstjärnorna får hänga kvar februari ut. 

Av: Maria Widholm Foto: Sara Södergård

En dörrkrans av blanka julgranskulor i pastellnyanser hälsar välkommen till familjen Dahls härligt färgglada julhem. Innanför dörren känns det som om man hamnat mitt i nyårsfyrverkeriet. Kaskader av färg förvandlar det nybyggda Bo Klok-radhuset till en magisk värld där allt är tillåtet. En muminfamilj i plast har flyttat in i den ärvda julkrubban, och plastgranen är klädd med antika glaskulor från Kajsas mormor. Hemmet är en skön mix av arvegods, designklassiker och lekfulla ting (Kajsa avskyr ordet kitsch). Oavsett ursprung brukar det mesta som kommer innanför dörren byta färg, om det inte redan är knallrosa eller orange förstås. 
– Vi har ärvt mycket möbler, som vi klätt eller målat om och jag målar nästan allt jag köper i cirkusnyanser. Kims kollega sa en gång att vårt hem ser ut som en clownspya! Men brunt, grått och svart är inga färger för mig, säger Kajsa Dahl.

Nu studsar femåriga Vilda nerför trappan med en hemgjord girland som hon tycker ska upp i granen. Den ser inte likadan ut två dagar i rad, barnen älskar att hänga dit och plocka bort grejer. Här dinglar en plastdinosaurie och virkade grytlappar tillsammans med farmors ömtåliga julgransprydnader. – Det har redan gått rätt många i år, Vilda hade gömt skärvorna i sin säng. Men det är inte lönt att gråta över sönderslagna saker, vi vill ha ett lekfullt hem där barnen får vara överallt! Att det blev en plastgran i år beror enligt Kajsa på Kims städdille. I stället för terpentin doftar hemmet hyacint hela december. – Jag älskar hyacinter och brukar köpa fem omgångar varje jul. I år har jag planterat dem i konservburkar som jag dekorerat. Vi gillar båda re-design och återanvänder hellre saker än köper nytillverkat. Vårt allra finaste julpynt kommer från släkten och en och annan sommarloppis.

LÄS MER: Kolla in årets bästa julklappar!  

Vilka bor här?

Kajsa Dahl, 36, Kim Dahl, 38, Vilda, 5, och Älva, 2. Gör: Kajsa driver företaget Kavatglas, hon kombinerar mammaledigheten med att frilansa som glasblåsare. Kim jobbar natt på en gruppbostad. Hemmet: Tre år gammalt Boklok-radhus (104 kvm) på Östra Lugnet i Växjö. Så träffades vi: Jag såg Kim på stan och tyckte han var snygg. Vi nätdejtade och två veckor senare flyttade vi ihop! Grälar om: Inget, vi är löjligt sams. Viktigast just nu: Att ha tid för familjen. Står alltid på julbordet: Hemgjord julkonfekt. Bästa jultraditionen: Paketöppningen på julaftons morgon, när tomten fyllt julstrumporna.

   

Kajsa_Dahl07
Soffan har Kajsa köpt på en loppmarknad och låtit klä om i ett Tricia Guild-tyg. Golvlampan, som fått en gul fot, är också ett loppisfynd.

 

Kajsa_Dahl08
Bonaden är tillverkad av Kajsas mormor, som också hette Kajsa Dahl, och var konstnär. Det runda, svarta cigarrbordet stod i hennes hem. Lampan är ett loppisfynd. Fåtöljen ”Emma” och den stoppade bänken är båda från ABC collection.

 

Kajsa_Dahl09
Matgruppen kommer från Kajsas farmors hem. De randiga Pappelina-mattorna återkommer i både kök och vardagsrum och 1960-talslampan Flowerpot, av Verner Panton, finns i alla rum. Kajsa köpte sjutton stycken i olika färger och varianter samtidigt.

 

Kajsa_Dahl13
Rådjurshuvudet i papier mache är av danska märket Rice. Vimplarna, som Kajsa säljer i sin butik, har hon sytt själv. Den randiga kudden kommer från Gudrun Sjödén, och den i patchwork från House Doctor.

 

Kajsa_Dahl14
”Jag blir lite förälskad i vissa saker och då slår jag till direkt”, säger Kajsa.

 

Kajsa_Dahl15
Pelarbordet var Kajsas morfars i årtionden, innan det flyttade hit och blev turkost. Soffan, en Ektorp, har fått en rosa klädsel från Bemz. ”Jag har svårt att kompromissa, fastnar jag för en viss soffa så ska jag bara ha den. Det var tur att det var en Ikeasoffa”, säger Kajsa.

 

Kajsa_Dahl16
Den lilla tomteflickan var det första egna julpyntet Kajsa fick som barn.

 

Kajsa_Dahl18
Det gamla symaskins-underredet har blivit ett personligt blomsterbord och uteförrådet har förvandlats till ateljé. Härifrån driver Kajsa sitt företag. För tre år sedan bodde familjen i en hyreslägenhet och drömde om att flytta ut på landet. Men gick ändå på visningen av de nybyggda radhusen. ”Jag höll på att dö, jag blev förälskad i ljuset”, säger Kajsa.

 

Kajsa_Dahl19
Vildas sängbord är ett gammalt pottskåp som Kajsa målat om. Textiltrycket över sängen är designat och tillverkat på Papperian i Växjö.

 

Kajsa_Dahl11
Krubban har funnits i Kajsas släkt i många decennier, och Jesusbarnet har gått i kras. ”Varken jag eller Kim är troende, vi firar en tomtejul”, säger Kajsa.