My home / Inspiration / Hemma hos / Grekiska kvarnen blev...
Titta in i det charmiga hemmet på den grekiska ön Hydra.

Grekiska kvarnen blev Marias drömhem

Den vita kvarnen reser sig som ett landmärke över den grekiska ön Hydra. Här, bakom den stenputsade, uråldrade fasaden, har Maria Hansson hittat hem.

Av: Anna Sandgre Foto: Pär Olsson

Högst upp på ett berg mitt i Egeiska havet lever svenska Maria Hansson ett verklighetens Mamma mia-liv. I en av Hydras gamla väderkvarnar, med 180-graders utsikt över havet, har hon skapat sin egen drömvärld.
– Jag var här på semester och fick gåshud när jag såg kvarnen första gången. Redan då visste jag att det här är min plats på jorden.

Efter att ha kämpat de 450 trappstegen upp till kvarnen, var Maria än mer övertygad; stället skulle bli hennes. Oavsett hur.
– Då var jag bara 23 år och jobbade som fotomodell i New York. Jag sålde allt jag ägde och min tredje resa till Hydra kom att bli detsamma som min flytt hit. Då bodde det nästan bara greker här och det väckte en del uppmärksamhet när jag hade köpt kvarnen, skrattar Maria.

Sedan dess har det gått 35 år och kvarnen är fortfarande hennes hem.
– Kvarnen var redan omgjord till bostad när jag tog över. Den renoverades under sent 1960-tal. Innan dess var allt det här bara en ruin. Jag har inte lyckats få fram byggår, vet bara att den är gammal. säger hon och öppnar den tunga porten.
Entréplanet rymmer kök och en generös matplats. Ett väl nött stengolv, vitputsade väggar och en sparsmakad, noga utvald inredning skapar en känsla av rustik och tidlös harmoni. Varje pryl har sin egen historia. Fynd från loppisar, varvas med minnen och gåvor.
– Jag älskar att umgås runt middagsbordet och då boytan bara är 85 kvadratmeter har köket blivit den naturliga samlingsplatsen den tid vi inte är ute på tomten.

En vitmålad trätrappa leder till mittenplanets sovrum och badrum, samt ett litet bibliotek. Här bodde tidigare Marias två söner. Ytterligare en trappa upp väntar under takåsarna hennes eget sovrum med stor säng, en liten arbetshörna samt bad. Ett tak gjort av gamla pinnar skapar en alldeles speciell känsla.
– Det är härligt att ligga här och kika ut på stjärnhimlen, samtidigt som vinden blåser in ny energi och åter får kvarnen att fyllas av liv.

 

 

hemma-hos-kvarn-hydra02Maria Hansson.Vem bor här?

Namn: Maria Hansson. Född: På Öckerö 1956. Flyttade som 18-åring till Paris för att jobba som fotomodell, blev sedan vidare rekryterad till New York för fler modelluppdrag. Familj: Två söner, födda 1989 och 1995, två katter, hund och åsnor. Gör: En av drivkrafterna bakom organisationen Hydra Ark, där hon tar hand om många av Hydras övergivna katter och hundar. Hyresvärdinna, den tid då hon hyr ut kvarnen till gäster under sommarhalvåret. Husfakta: Kvarnen är totalt 85 kvadratmeter, fördelade över tre plan. Här finns ett kök, två sovrum och två badrum, samt en egen pool och många uteplatser (både i sol och skugga). Bästa platsen i hemmet: Köket. Finns alltid i mitt kylskåp: Spenat. Favoritpryl: En gammal grekisk madonna i trä, som hänger på väggen i bottenvåningen. Hit går drömresan: Till öar utan bilar. Sol eller skugga? Skugga.

 

FAKTA: Hydra


Var: Ligger i Egeiska havet mellan Saroniskabukten och Argolisbukten. Yta: 50 kvadratkilometer. Här bor: Cirka 3 000 personer. Att komma hit: Hydra trafikeras av färjor från Pireus och Nafplion på Peloponnesos. Att notera: Motorfordon är bannlysta och alla transporter sker med åsnor, eller till fots.

LÄS MER: Kolla in fler unika hem här