My home / Inspiration / Hemma hos / Hälsa på hos...
Namn: Johanne Hildebrandth. Ålder: 50. Familj: Maken Urban, sonen Christian och hundarna Ebba och Gudrun. Intressen: Historia, säkerhetspolitik, läsa och gå i skogen. Yrke: Författare.

Hälsa på hos Johanne Hildebrandt

Under hela sitt vuxna liv hade hon en bild av hur hennes drömboende skulle se ut. När författaren Johanne Hildebrandt, efter alla års letande på Hemnet, hittade det brittiska stenhuset ute på landet blev drömmen sann!

Text: Frida Funemyr Foto: Erika Stenlund

Hur skulle du vilja beskriva ditt vardagsrum?
– Brittiskt och rustikt med kolonialkänsla, inrett med gedigna och mörka möbler.
Hur mycket tid tillbringar du här? – All min tid. Det här är ett lugnt och skönt rum som jag sällan vill lämna.
Vad gör du här? – Sitter och tänker, arbetar, läser böcker och umgås med vänner som kommer hit och hälsar på. När man bor på landet kommer folk hit och stannar en längre stund. Det är trevligare än att sitta och skrika på en högljudd restaurang mitt inne i stan. Förra veckan hade min man och jag fest härute för 180 gäster, vi firade våra 50-årsdagar samt vår bröllopsfest.
Vad har du förändrat sedan ni flyttade in?
– Vi har inte hunnit göra så mycket mer än vissa ytskikt ännu, men planerar att borra bergvärme och måla om fasaden. Dessutom ska vi fixa till våra badrum i jugend-stil.
När flyttade du hit?
– Jag flyttade hit från Hammarby sjöstad i mars. Under många års sökande på Hemnet kom äntligen mitt drömhus upp. Det var just ett sådant här brittiskt stenhus jag hade skapat en bild av i mitt huvud. I hela mitt liv har jag vetat hur mitt drömboende ska se ut och jag visste exakt i vilken stil jag skulle inreda rummen. Nu är jag där och här känner jag att jag kommer stanna för alltid, åldras och dö.
Vad var det du föll för?
– Förutom huset, den magiska platsen här ute på landet utanför Mariefred. Detta är ett gammalt soldat-torp och i området kan man hitta gravar från bronsåldern och bara här på vår tomt finns en massa fornminnen. För mig, som älskar mytologi och historia är området här perfekt. Jag tyckte också att det var skönt att flytta ut till ett hus på landet. Lugnet här ger mig livskvalitet. Stan är Mordor för mig numera.

08s08-Stjarnrum_03-449

 Överallt i huset, både inne och ute, finns roliga detaljer inmurade av de tidigare ägarna. 08s08-Stjarnrum_02-22 Läsfåtöljen är från Mio och är drygt tio år gammal. Norrländska socialdemokratens krigskarta från september 1939, och alla jordglober, påminner om att inget är statiskt utan allt, inklusive stater och gränser, är föränderligt. 08s08-Stjarnrum_05-74 Amerikakoffert från 20-talet som Urbans morfar använde under sina resor till USA. Jordglobslampa, underlägg från Mali och en bild på sonen Christian när han var liten. Fotogenlampan passar också bra till de blyinfattade glasen. 08s08-Stjarnrum_04-210 Kopior av de lersoldater som hittats i en kinsesisk grav köpta i en billighetsaffär, samt gosedjuret Bobblar som maken lekte med som barn.
08s08-Stjarnrum_06-605
 En passionsblomma, Pallas Athena – krigets och vishetens gudinna – inköpt på Kreta för 15 år sedan samt en Tiffanylampa som bara var tvungen att stå i det där fönstret.
08s08-Stjarnrum_bok-18 ”Mycket böcker är det viktigaste i ett vardagsrum” 08s08-Stjarnrum_lampa-113 Johanne Hildebrandt är förtjust i belysning.

Husförhöret

Vilken typ av inredning vurmar du för? – Jag tycker om den engelska kolonialstilen, med blommiga gardiner och lite mörkare möbler. Mörkt och murrigt ska det vara. Och jag älskar 40-talsgrejer. Vad gör du med möbler och inredning som du tröttnat på? – Jag ser till att köpa sådant som jag aldrig tröttnar på. Vi sliter ut möblerna tills de går sönder helt enkelt. Vilken möbel i huset räddar du först om det börjar brinna? – Förutom hundarna och datorn? Soffan från Artwood. Ditt dyraste inköp i hemmet? – Soffan! Är du pedantiskt lagd? – Nej, inte det minsta. Det får inte vara för mycket ordning i ett hem, då tycker jag att det känns stelt och kallt. Funktion eller form, vad kommer först för dig? – Funktion. Vad är nästa inköp? – Jag skulle vilja ha en till Tiffany-lampa, men har inte hittat den rätta ännu. Jag vet vad jag vill ha för saker och kan köra långa loppis-rallyn innan jag hittar det rätta. Hur mycket tid ägnar du åt inredning? – Ganska mycket. Jag åker ofta ut och letar på loppisar eller så söker jag efter det jag vill ha på nätet. Samlar du på något? – Kartor och jordglober. Vad kommer aldrig över tröskeln? – 70-talsgrejer i plast, det är så fult!