My home / Inspiration / Hemma hos / Hälsa på hos...
Framför soffan i vardagsrummet står två gamla koffertar som Emma är mycket nöjd med. ”Det är världens bästa förvaring och har fina etiketter så att man ser att de har färdats jorden runt en gång i tiden.” Den röda Emmafåtöljen har Emma fyndat för 300 kronor på Gengåvan i Karlstad. Ovanför soffan hänger loppisfyndade vykort och notpapper i enkla ramar. Bland de billiga fynden hänger ett riktigt fint konstverk av Nils von Dardel — en present från Emmas mormor.

Hälsa på hos retrodrottningen Emma Sundh

När hon var liten fick hon inte sitta på möblerna. De var nyfyndade på auktioner och behövde lagas före användning. Emma Sundh blev vansinnig och gjorde revolt mot det gamla och nötta så fort hon flyttade hemifrån. Men så fick hon ett återfall – och blev rena rama retrodrottningen med en livslång loppiskärlek.

Av: Monica Karlstein Foto: Angelica Söderberg

Emma Sundh växte upp i ett värmländskt 1800-talstorp där nästan varenda detalj var tidsenlig och noga utvald. Ingenting var slit och släng – allt var äkta och resultatet av månaders letande. Som liten släpades hon motvilligt med på loppisar och kärleken till vintage spirade knappast. Nu är hon aktuell med en kärleksförklaring till just det slitna och nötta – boken ”Vintageparty” om hur du dekorerar festligt i gammal stil. När flyttlasset gick från föräldrahemmet längtade Emma efter att få köpa nytt och inredde enrummaren med nyproducerade möbler från de stora möbelkedjorna. Men äpplet faller inte långt från trädet.

Det dröjde inte länge förrän Emma saknade loppislivet och känslan av att ständigt vara på jakt.
– Nu har jag blivit precis som mamma, säger Emma och vi slår oss ner i köket vid matgruppen med pinnstolar i olika färger och former.
– Nej, sitt inte på den, utbrister Emma plötsligt och pekar på en av stolarna.
För sent. Jag blir stående med ett löst ryggstöd i handen. Emma skrattar och inser att hon verkligen har en stor del av sin mamma i sig.
I dag har hon lärt sig att loppis och vintage är en livsstil eller ett ömsesidigt kärleksförhållande som måste hanteras varsamt och tålmodigt. Nu för tiden när var och varannan svensk sakletar på loppis är det svårare att göra fynd. Som med durkslaget till exempel. I ett år letade hon efter det perfekta durkslaget på loppis och auktioner och vägrade köpa ett nytt att ha under tiden.
– Jag köper för livet och aldrig för just nu. Jag lever spartanskt och är hellre utan till dess att jag hittar vad jag letar efter, säger Emma och fortsätter:
– Shoppandet i sig är inte det roliga. Det är kärleken för saker – de där fynden som man letat efter i månader – som är det fina.

Tips: Pastell och loppisfynd skapar känslan

Material: Den bästa känslan får du med äkta retrogrejer. Kolla på loppisar och nätauktioner. När du vet vad du söker kan du skapa bevakning så att du får meddelanden från auktionssajterna när din pryl finns att buda på. Tipsa vänner och släktingar om att du gärna tar över prylar de inte vill ha längre och håll ögonen öppna i grovsoprummet- där kan man göra fynd!

Färger: Rummen i Emmas lägenhet går i olika toner. I sovrummet är det skira pasteller som gäller, så även i köket. Satsa på detaljer som porslin, burkar, kuddar och roliga prylar i citrongult, ljusrosa eller andra spröda färgtoner.