My home / Inspiration / Hemma hos / Hälsa på i...

Hälsa på i hobbithuset i Skåne

I Tolkiens ”Sagan om ringen” beskrivs hobbitens bostad som gullig, bullig och lite underjordisk.
Kika in i Skånes kanske mest Tolkien-inspirerade hem ovan jord.

Av Johan Lotand Foto: Johan Lotand

I Cecilias hus bor inga figurer från Tolkiens berättelser men i folkmun kallas det ändå för hobbithuset för det har ett utseende som för tankarna till sagornas värld. Vem vet, kanske Cecilias lilla dotter Mathilda egentligen är en hobbit – inte så stor, ständigt leende och tillfreds med livet.

– Vi letade egentligen efter ett hus med helt andra förutsättningar och på en helt annan plats, men när vi första gången var på besök brann en eld i kaminen och smakfull musik hördes i bakgrunden så vi var chanslösa. Vi var bara tvungna att bor här i några år, säger Cecilia.
Runt huset vårdas en idyllisk trädgård och utanför den tar, vad det verkar, ändlösa åkerfält vid. Att se rågen vaja för vinden är som att se ett böljande hav. Utsikten är så vilsam att Cecilia och Markus har, för att riktigt kunna njuta av den, köpt ett särskilt litet lusthus, med stora fönster.

Skånes böljande åkrar är en skönhetsupplevelse. Cecilia och Markus köpte ”lusthuset ” i Ystad där ett lokalt företag hade byggt det till en utställning.
Skånes böljande åkrar är en skönhetsupplevelse. Cecilia och Markus köpte ”lusthuset ” i Ystad där ett lokalt företag hade byggt det till en utställning.
Lusthuset har stora fönster med fin utsikt över omgivningen.
Lusthuset har stora fönster med fin utsikt över omgivningen.

 

Hobbithuset byggdes om och renoverades redan av den förre ägaren. Därefter har Cecilia satt sin personliga touch på det. Exteriört har det flera tak på olika höjd. Byggnaden består också av många, sammansatta, större och ­mindre huskroppar. Små balkonger och terrasser sticker ut lite här och var från byggnaden och erbjuder en vidunderlig utsikt över de omkringliggande sädesfälten. På de långa träterrasser som omgärdar huset står bänkar och en större uteplats där man kan sitta och läppja på något svalt heta sommardagar.

Innerväggar och dörrar är klädda med råspont som ger ett fint, rustikt intryck. Centralt finns kök, matsal och vardagsrum tillsammans i en öppen lösning. Kökssnickerierna är vita med svarta bänkskivor i granit. På golvet ligger svart klinker. Väggar och tak är målade i off-white. En loftgång binder samman de två gavelrummen på andra etaget. Det är en härlig känsla att stanna till där uppe och kika ner i kök och vardagsrum.

06s30-tak-738
Ett vasstak isolerar bra och leder undan regn och snö i många år, trävinklarna på åsen hjälper till att hålla allt på plats.
06s30-rum-683
Huset har en öppen och luftig planlösning.

 

Golvvärme håller temperaturen behaglig och resten sköter braskaminen i vardagsrummet.

– I och med att planlösningen är så öppen cirkulerar värmen lätt runt i hela huset, härligt när det är höst eller när vinterstormarna visslar runt knuten.

På nedre botten finns ett större badrum och på övervåningen en charmig gästtoa. Inredningen är en mix av gammalt, ärvt och nya saker som passar in.

– Den lilla byrån, med höga, svängda ben, på gästtoan kommer från mormor. Retrogungstolen fyndade vi i en second hand-affär i Höganäs och satte sedan på nytt tyg, säger Camilla.

Ute i trädgården håller lilla Mathilda på att lära sig gå genom att skjuta en vagn framför sig. Det är inte så lätt för de små hjulen att rulla i gräsmattan men Mathilda ger inte upp för det. Med ett leende tuffar hon envist på.

– På landsbygden hörs fåglarna på ett annat sätt, blomsterängar doftar gott och hela atmosfären är vilsam, säger Camilla. 

06s30-spis-244
En braskamin är ovärderlig under de svalare årstiderna. Tack vare den öppna planlösningen söker sig värmen lätt runt i hela huset. I övrigt har Hobbit-huset golvvärme.

 

 

 

Vem bor här?

Familjen: Cecilia, Markus och lilla Mathilda. Var: Ingelsträde i Skåne. Vad: Ett sagolikt hus som inte ser ut som andra. Yta: 109 kvm + 30 kvm biarea. Arbetar med: Tandvård och events.

 

LÄS MER: Fler häftiga hem hittar du här!