My home / Inspiration / Hemma hos / Hamilton-filmen spelades in...
Nästan all inredning i det här rummet, såsom soffa, stolar, bord och matta är inhandlade på Bukowskis. Det är även 1700-talsmålningen, som är Martinas favorit. På bordet står bålskålen "Svea" från Gustavsberg, år 1900, även den inhandlad på auktion. Spegel och ljuslampetterma kommer däremot ifrån en antikaffär.

Hamilton-filmen spelades in i Martinas hem

I den kulturmärkta Östermalmsvåning bor Martina Liljeholm med sin make Andrew och dotter Jacqueline.
– Vårt hem är ett harmoniskt och levande hem, säger hon till auktionssajten Barnebys.

Foto: Anne Nyblaeus Stylist: Gill Renlund

I den kulturmärkta våningen om 220 kvadrat bor Martina Liljeholm med sin familj. För den uppmärksamme känns kanske lägenheten igen, det var nämligen där som filmen om Jan Guillious ”Hamilton – I nationens tjänst” spelades in, även om inredningen kom att ändras rejält under inspelningarna. Martina själv har alltid föredragit den gustavianska stilen, och i hemmet syns både konst och antikviteter från denna tid samt Ikea-möbler som maken Andrew fixat till med hjälp av färg och ornament. Allt för att ge dem mer gustavianska drag, däribland den stora bokhyllan i vardagsrummet.

Många av rummen är målade i grått, vilket binder samman stilen i våningen, lite som ”50 shades of Grey”, som Andrew skämtsamt kallar det. Samtidigt var grå nyanser populärt under den gustavianska tiden i slutet av 1700-talet, något som Martina har tagit fasta på. Likaså det tidstypiska toile de jouy-mönsteret, som dyker upp på flertalet ställen i hemmet.
– Fördelen med att inreda med basfärger, som grått, beige och svart är att det lätt går att addera detaljer i mer färgstarka nyanser och på så vis ändra om utseendet i rummet, säger Martina.

Hon samlar på Hermèsscarves, och lyckan var total när hon fick tag på en sjal som föreställde Napoleon och hans bin, detta då även Napoleon är en stor favorit. Här och där i hemmet syns dessa Hermèsscarves, däribland en ovanför sängen som Martina låtit rama in. Dottern Jacqueline har även hon dekorativa sjalar i sitt rum, bland annat en inramad scarf med sagomotiv liksom en som blivit omsydd till kudde.

Fram till förra sommaren var köket helt i rostfritt stål, men det överensstämde inte med lägenhetens övriga stil. Så Andrew och Martina lät därför sätta upp nya beslag på Ikealuckorna, målade kylskåpet i svart griffelfärg och letade fram ärvda föremål i koppar – och vips så hade de ett nytt kök.

 

1
I sovrummet står detta vackra skåp som ursprungligen har varit en vanlig Paxgarderob inköpt på Ikea, men som fått ett nytt utseende med hjälp av lister och utsmyckningar. I hyllan står en byst som Martina inhandlat på auktion samt askar från Louis Vuitton och Hermes.
2
3

Läs hela reportaget på Barnebys

 

Fem snabba frågor till Martina

Hur skulle du beskriva ditt hem?
– Vårt hem är ett harmoniskt och levande hem, vilket är det viktigaste för mig.
Vilket är ert nästa inredningsprojekt?
– Vi har alltid något nytt projekt på gång. Ibland känns det nästan som att vi gör om för mycket, men samtidigt tröttnar jag rätt fort. Eftersom mycket i hemmet går i basfärger som svart, grått och beige är det relativt lätt att göra mindre förändringar genom att ändra och addera nya färger på detaljerna.
Ditt bästa inredningstips?
– På onlineauktion kan man göra riktiga fynd som man sedan kan fixa till och måla om, det är både billigt och enkelt. Jag tycker inte heller att man ska vara rädd för att blanda stilar och möbler. Vi har till exempel en hel del möbler som ursprungligen är köpta på Ikea, men som vi har låtit göra om så att de passar våningen och den stukatur som finns där.
Bästa köpet på auktion?
– Det är helt klart ett 1700-talsporträtt föreställande en dam, målad i vackra pasteller som turkost och rosa. Jag förälskade mig i den direkt.
Favoritrum?
– Det måste vara Jaquelines rum för där har jag verkligen fått ”leva ut” min kärlek till antika möbler och vackra tyger. Jag trivs också mycket bra i vårt vardagsrum, där jag och familjen tillbringar en hel del tid ihop.