My home / Inspiration / Hemma hos / Här är det...
Annika Magnusson har älskat 50-talet sedan sena tonåren. I dag har hon tagit över farmors och farfars tidstypiska hus. Frisyren fixar hon med papiljotter och klänningen har hon fått i födelsedagspresent av maken Robert.

Här är det ständigt 1955

Annika Magnusson älskar 50-talet. Ren design, rejäla material, familjeliv och rock’n’roll! Välkommen till ett hem där allt andas nostalgi från en tid då världskriget var över och alla såg ljust på framtiden.

Av: Johan Lotand

Historien har sin tjusning utan att det behöver handla om gamla kungar och drottningar för flera hundra år sedan. Trenden bland yngre människor att samla på 50-, 60- och 70-talsprylar är stark. Saker folk kastade för några år sedan kostar numera pengar. De flesta får kanske tag i en snygg lampa och en fåtölj men det finns de som är beredda att gå längre.
Annika Magnusson, i Vårgårda, har alltid haft ett stort intresse för 50-talet. Som yngre tyckte hon att det var kul att hänga med killarna som hade gamla jänkarbilar, med kromade grillar och mullrande V-8:or. Musiken som strömmade ur stereon var rock’n’roll. Ett antal år senare träffade hon sin blivande man i Folkets park i Herrljunga. Han var nyss inflyttad från Lidköping, hade snygg Elvis-frisse och var allmänt läcker. De gifte sig och köpte en Buick, från, rätt gissat, 50-talet.

För två år sedan köpte de Annikas farföräldrar tidstypiska hus. Det var lagom stort och det innehöll många fina retromöbler.
– Designen på 50-talet, var rak och enkel men ändå elegant, säger Annika.
Materialen i bord och hyllor var massiva, inga spånskivor med laminat utanpå där inte. I dag har vi vant oss vid att kunna se på tv i mobilen eller i surfplattan. Du kan lyssna på streamad musik från din några millimeter tjocka telefon.
– Den som lyssnade på musik på 50-talet hade ofta en radiogrammofon. En jättelik och påkostad möbel som stod centralt i salongen. Det skulle synas att du hade råd med en riktig musikanläggning.

Annika inreder inte bara i 50-talsstil, hon klär sig som man gjorde då också.
– När folk frågar hur jag kan hålla lockarna i ordning brukar Robert säga att jag sitter och sover.Även om jag inte gör det kanske det skulle vara mest bekvämt. Papiljotter är inte den skönaste huvud-kudden. Men vill man vara fin …
Har Annika tur kan det dyka upp 50-talsprylar på loppisar eller annonser. Men nu när hon hållit på ett tag så känner männiksor till hennes intresse.
– Vänliga personer dyker upp med egna minnen från 50-talet som de vill bidra med, till ett så komplett hem som möjligt. Genom mig lever de själva lite i det härliga decenniet.

Huset är uppdelat i vardagsrum, matsal, kök och badrum på nedervåningen och två sovrum plus en toalett på det övre planet. I vardagsrummet visar Annika att sofftyget är lite nött längst upp på ryggen. Men det är inget hon ville göra något åt.
– Det här är en bäddsoffa och jag tycker att man ska kunna se hur folk gjorde när de fällde upp soffan vid sängdags. Här sov farmor, berättar hon.
På soffbordet av teak, står en fruktskål med plastcitroner.
– Det ska synas att det är fejk. Citronerna var en dekor, inget man kunde äta.
Huset har två matsalar, en lite finare hörna, för gäster på besök och en matplats i köket. I finmatsalen finns även en barnhörna med servis i lämplig storlek. Matplatsen i köket har ett bord med Perstorpsplatta i skivan. Den berömda Perstorsplattan limmades på en träskiva och tålde i stort sett allt man utsatte den för, den var outslitlig. Kring bordet står stolar i rörkonstruktion med galonklädda ryggar och sitsar. Spisen i köket har små indikationslampor som visar när rätt temperaturer är uppnådda, en tidig uppfinning. Man kan också öppna ugnsluckan till hälften vilket är fördelaktigt vid bak av skorpor.
– Inför en jul gjorde jag ett pepparkakshus som min pappa tog en bild av i smyg och skickade till tidningen Expressens tävling SM i pepparkakshus. Döm om min förvåning när jag senare kunde läsa att jag hade blivit svensk mästare i pepparkakshus!

 

Vilka bor här?

Namn: Annika och maken Robert Magnusson och barnen Linn 5 år och Britta 2,5 år. Var: I ett tidstypiskt hus med 50-talsinredning i Vårgårda. Intressen: Allt som har med 50-talet att göra, inredning, mode, musik och bilar. Kuriosa: Annika har blivit utnämnd till svensk mästare i pepparkakshusbygge! 

Ständigt_195510Matta, stringhylla, blomsterbord och en underbar lampa spelar i samma liga. Fåtöljen fick Annika av en hotellägare som skulle köpa nytt.

FEM TIPS:

1. Besök loppisar ute på landsbygden där priserna kan vara lägre. Hör efter vad gamla släktingar har på vinden.
2. Tänk ett rum i taget.

3. Det finns nytillverkade kläder i 50-talsstil att köpa. Kolla på nätet.
4. Köp inredning du tycker om men se till att den passar ihop med dina tidigare fynd.
5. Det finns nytryckta tapeter med gamla originalmönster. Rätt tapet kan göra ett helt rum.