My home / Inspiration / Hemma hos / Här är ”Matkasse-Linas”...

Här är ”Matkasse-Linas” favoritrum

Dietisten bakom "Linas matkasse" är noga med både mat och det egna hemmet. Här visar hon upp sina favoritrum.

Av: Frida Funemyr Foto: Erika Stenlund

Lina Gebäck, kanske mest igenkänd som ”Matkasse-Lina” har bott i sitt hus med sin familj i fyra år. Inte överraskande nog är köket hennes favoritrum. Lina menar att detta rum har blivit en härlig central plats med mycket fönster och bänkytor.
– Köket ligger mitt i huset och blir en central plats. Det är mycket fönster så att man titta ut när man lagar mat, det gillar jag.

Här umgås hela familjen. Förutom att barnen ibland är med och lagar mat så är köket den plats där de pratar och pysslar allra mest. Hyllan i köket är full av pärlor, målarfärger, penslar, pennor, saxar, papper och en massa annat. Dottern Flora som är tre år vet precis var hon hittar vattenfärger och penslar eller pärlor att göra armband av, så hon brukar plocka fram det själv när hon får lust.
– Tillgängligheten gör att det verkligen blir av och köket blir en kreativ plats. När barnen somnat händer det att jag och min man sitter och jobbar i köket. En rätt skön stund, med en kopp te och oljelampa.

Även barnrummen tillhör Linas favoriter.

– Det charmiga med barnrum är att allt hamnar på en lägre nivå, för att det ska vara tillgängligt för barnen. Korgar och lådor för olika saker är toppen i barnrum. Om allt har en plats så är det lättare för barnen att städa. Utdragssängen i barnrummet har min mamma och hennes syskon sovit i när de var små. Och den gröna plyschsoffan kommer från en kompis som köpt den på second hand. Jag fick ta över den när hon skulle flytta och det är över 15 år sen men den har fått följa med mig i varje flytt och är fortfarande en favoritmöbel.

 

Matta ”Minna” från Mio. Stolar ”Lilla Åland”.
Köket är en kreativ plats där hela familjen gillar att jobba och pyssla. Mattan är ”Minna” från Mio och stolarna de klassiska ”Lilla Åland”.

 

Linas matkasse - hemma hos
Generösa bänkytor. ”Jag har hellre grejer undanstoppade i skåp än att de stjäl bänkyta. Och eftersom barnen ofta vill vara med i köket så behövs extra plats”, berättar Lina.

 

Barnrum Linas matkasse
Kära saker för kärt barn. Sängen har funnits länge i släkten och ängeltavlan ovanför kommer från mormor. Vimplar köpt på Tradera.

 

IMG_1836
Skön mix av gammalt och nytt. Den gröna plyschsoffan är en gåva från en kompis som köpt den på second hand. Stringhyllan är ny medan den virkade pläden är från 70-talet. Kudde från Ferm living.

 

Här är Lina Gebäck

Namn: Lina Gebäck. Ålder: 37.
Familj: Maken Daniel 40 och tre barn 8, 5 och 3 år. Och en bebis på väg.
Gör: Dietist, ena grundaren av Linas Matkasse och ansvarig för matkassarna.
Aktuell med: Linas Matbutik där man tillsammans med sin matkasse kan beställa mjölk, bröd, frukt och annat som går åt i vardagen.

 

Fler bilder från Linas kök

 

 

 

10 snabba med Lina Gebäck

1. Hur skulle du vilja beskriva din inredningsstil?
– En blandning av nytt och gammalt som antingen är ärvt eller köpt på blocket eller Tradera. Modernt mixat med 50, 60 och 70-tal.

2. Hur intresserad av inredning är du?
– Jag gillar inredning. Både för att det är roligt med det kreativa i att inreda men framförallt för att jag vill att hemma ska vara en plats att trivas på och längta till.

3. Vad räddar du först om det börjar brinna?

– Min Elektrolux hushållsasistent från -79 som jag köpte på blocket när jag var student och som hjälpt mig att knåda många bröddegar.

4. Vad är ditt bästa köp?
– Min Reda-hylla (glaslådor som man hade torrvaror i förr) som jag ropade in på Tradera. Den är fin. Och så håller jag reda på alla små bra att ha-saker, som frimärken, lim, trådrullar, pärlor, knappar etc.

5. Ditt sämsta köp?
– Jag kommer inte på något, förmodligen har jag gjort mig av med det. Jag är absolut ingen samlare, utan skänker bort eller säljer saker jag inte använder eller tycker om. Men framförallt gillar jag inte att konsumera i onödan, så de flesta av mina inköp är extremt överlagda och jag köper nästan bara saker som jag tror att jag kommer att vilja ha länge.

6. Vad är viktigast för dig när det kommer till att inreda ett rum?
– Att det blir en bra helhet och att det är rätt känsla i rummet. Men jag har svårt att möblera teoretiskt i huvudet, utan måste möblera på riktigt innan jag kan avgöra om känslan i rummet blir som jag vill ha den. Det är ganska opraktiskt, särskilt när det kommer till tapeter, för när de väl är uppe så sitter de ju där de sitter…

7. Vad är viktigast för dig, form eller funktion?
– Båda är lika viktiga. Jag börjar alltid tänka på vad vi har för behov, vad som behöver fixas eller förenklas. Sedan funderar jag på hur jag göra det snyggt. Nyligen behövde jag förenkla middagsbestyren hemma och ville att dukningen skulle gå lite smidigare. Så jag satte glas och bestick i snygga korgar som står på bordet. Då är det bara tallrikar och mat som ska fram när det är dags att äta, resten är redan framme.

8. Dyraste köpet?
– Inte det dyraste köpet kanske men dyrast i sin kategori är helt klart oljelampan som vi har i köket. Minns inte riktigt vad den kostade, men jag hade tittat på den i flera år innan jag till slut köpte den. Och den var värd varje krona, jag gillar den skarpt!

 9. Har du några kommande projekt på g i hemmet?
– Ja, i höst ska vi göra om i vardagsrummet. Vi vill att vardagsrummet bättre ska inbjuda till att umgås, läsa böcker och spela vanliga spel och lite mindre fokus på TV:n, som det är just nu.

 10. Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnat på?
– Jag tröttnar inte så fort men när jag gör det så skänker jag det oftast till second hand-butiker, och ibland säljer jag det på blocket. Det känns alltid roligt när man vet att det kommer till användning på nytt.

 

Linas tre bästa inrednings-tips

1. Ha inte för bråttom. Låt letandet efter rätt inredningsstil, rätt soffa eller lampa få ta lite tid. Då är chansen större att det blir rätt. Vi höll utkik efter barstolar i över två år innan vi fick syn på de vi verkligen ville ha.
2. Utgå från behovet. Att till exempel hitta lösningar som gör att barnen lätt hittar sina vantar på morgonen eller fotbollskläderna innan träningen gör vardagen lite enklare. Och när man identifierat behovet kan man börja fundera på en lösning som inte bara är praktisk utan snygg också.
3. På nätauktioner kan man hitta fina och roliga möbler och inredningsdetaljer. Att delta i auktioner är dessutom spännande.