My home / Inspiration / Hemma hos / Här har kocken...

Här har kocken Paul Svensson hittat hem

Paul Svensson har hittat hem. Med nya kokboken, hemmet på Älgö utanför Stockholm och de 100 000 nya husdjuren. Följ med My Home till en av Sveriges främsta kockar.

Av: Elisabet Broomé Foto: Andrea Turander

Hur kom det sig att ni hamnade här ute på Älgö?
– När vi fick Mio, vår äldsta kille, ville vi ut från staden. Vi bodde på Lilla Essingen, men så hittade vi en lägenhet i Saltsjöbaden i en fantastiskt vacker sekelskiftesvilla. Vi trivdes superbra där, det var lite community känsla, men det blev trångt på 75 kvadratmeter när tredje barnet kom. När man kom innanför dörren snubblade man på grejer överallt, det fanns ingen förvaring och inga extra utrymmen. Då började vi leta hus.  Sen var det en tillfällighet att det blev Älgö. När vi flyttade in var kanske bara 50 procent året runt-boenden här, men de hus som säljs nu är bara till de som vill bo här året om.

Vilken är den bästa platsen hemma?
– Vårt samlingsrum köket och matplatsen.  Vi samlas här och förväntas vara här – kommer man hem till en kockfamilj så är det väl så det ska vara? Bordet är inbjudande bonnigt och tar avstamp i återbruk. Det är en formgivare på Gotland som gjort det. Han tar tillvara gamla sädeslador, så det är därifrån skivan kommer. Det bordet säger mycket om mig och oss! Det har alla ingredienser som jag står för.
– Huset såg ut så här utvändigt när vi köpte det men invändigt har vi till exempel dragit kommunalt avlopp. Jag skulle vilja ha solceller, sånt tycker jag det är spännande. Men barnen vill ha pool…

Du är aktuell med en ny kokbok ”Den nya husmanskosten”. Vad är nytt med den?
– Boken tar sig an en modernare form av husmanskost som ändå tar avstamp i traditionen, som dillmat, pepparrotsmat. Tydliga svenska smaker som sen vägs mot det internationella köket. Rotmos och fläsklägg kan bli en kinesisk variation.
– Men jag tar också ett viktigt grepp om vårt förhållande till rester. Jag vill ge tips som hjälper andra att planera sitt svinn.  Därför är alla recept upplagda som dag 1, och sen dag 2. Man får alltid mat över, kokar du fläsklägg så får du buljong över. Eller så får man planera bättre, kokar vi rödbetor så kokar vi dubbelt så mycket så att det räcker till en bas för en middag nästa dag.  Kanske den också väcker tankar om hur man ska tänka när man handlar. Vad blir över – vad gör jag dag 2 om vi gjort rotfruktslasagne dag 1?

Du har en ny hobby också – berätta!
– Jag blev biodlare i somras, och det har varit en stor upplevelse. Det är som att skaffat 100 000 husdjur samtidigt. Tur att de är små! Att samla hela familjen och även restaurangen runt ett projekt som faktiskt blir en unik råvara är otroligt givande. Honungen tar smak av omgivningen, den första batchen vi gjorde smakade lindblomma, den andra ljung. Smaken kommer av de olika blommor bina ger sig på, det kan skilja ram från ram och gör varje smaktillfälle unikt.

 

Paul Svensson kök
Öppet till nock med framtagna bjälkar ger rymd och ljus i husets allt i allo rum – köket. Här är man mest, precis som man ska hos en kockfamilj. När Paul är hemma lagar han maten, men ofta jobbar han om kvällen och då är det Camilla som sköter middagarna. Kök Sentens från Electrolux. Bänkskiva i granit från Skåne, sågad med fibrer, den är mer vågig och randig inte så prickig. Fläkt Electrolux.
Det egna köket fick huvudplatsen i huset när man flyttade in i villan på Älgö.
Diskbänk i aluminium. Två rymliga hoar, en rejäl blandare – allt sånt som en kock behöver.
Två blandare, en vanlig och en quooker som levererar hett vatten hela tiden.
Två blandare, en vanlig och en quooker som levererar hett vatten hela tiden.

 

Paul Svensson kök
Kökets kortsida med maskinpark. Råsaftscentrifugen används mycket, här gör Paul mängder med juice. Kök Sentens från Electrolux, bänkskiva av marmor.
Gungstol Paul Svensson
Gungstolen är från Överjärva gård, ett ställe som restaurerar gamla möbler. Den är här eftersom ett kök är mer än ett ställe man lagar mat på enligt familjen, här ska man bara vara, läsa, leka, spela spel. I fönstret växer årets tomatplantor.
Trivs med naturen nära. ”Jag var nog en typisk city slicker fram till jag skaffade barn men har alltid haft stort behov av naturen. Man blir mjukare med barn, man börjar om. I takt med att de ska lära sig så upptäcker man allt på nytt, som att bygga med ingenting eller att utforska naturen. Mitt förhållningssätt till maten vi äter tar avstamp i detta”, säger Paul Svensson.
Paul Svensson vid bikupor
Paul vid sin nya hobby, bikuporna. I varje kupa bor det om sommaren 100 000 individer. ”Honungen tar sin smak av omgivningen, den första batchen vi gjorde smakade lindblomma, den andra ljung”, berättar kocken.
Paul Svensson honung
Älgöhonung! Hela familjen Svensson är involverad när honungen slungas.


Här bor Paul Svensson

Vem: Paul Svensson med sambo Camilla och barnen Mio 13, Love 10, Alvin 6 år. Var: På Älgö utanför Stockholm. Hur: I ett hus från 60-talet, byggt som sommarstuga men nu ombyggd och tillbyggd. Familjen har bott här i snart 6 år. Yrke: Paul Svensson, en av landets främsta kockar, är knuten till verksamheten på Fotografiska museet som matinspiratör och konceptutvecklare. Han är en av Sveriges stjärnkockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för toppkrogar som Bon Llock och F12. Han har även utmärkt sig med en femte plats i 2003 års kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, där de bästa kockarna träffas i tävlan för att utse de främsta matlagarna i världen. Aktuell: Med den nya kokboken ”Den nya husmankosten” på Norstedts förlag.

 

LÄS MER: Kika in i Robinsonvinnaren Alexandra Zazzis kök