My home / Inspiration / Hemma hos / Här har ryttarparet...

Här har ryttarparet Bratt Fredricson hittat sitt drömboende

Ryttarparet Lisen Bratt och Peder Fredricson har hittat sitt drömboende i Skåne. I den harmoniska omgivningen lever de sitt liv – med många hästkrafter och stark känsla för stil.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Nästan 160 meter över havet, strax utanför Kivik på Österlen, ligger Grevlundagården. Hästgården som är hem åt Sveriges främsta ryttarpar. Men det är inte milsvida hagar som är det första som möter besökarna som tar in på grusvägen som leder fram till gården. Här står nämligen hundratals rader av äppelträd.
– Om ett par veckor kommer det att vara ett vitt hav av vita äppelblommor här ute, säger Lisen när hon möter oss och förklarar att fruktodling var gårdens största verksamhet innan de tog över.
Fruktodlingarna finns kvar, arbetet arrenderas ut och en stor del av äpplena går till Kiviks musteri. Men största verksamheten är idag hopphästar.
Paret hade länge letat efter ett ställe för sin hästverksamhet när de till slut hittade hit för femton år sedan.
– Jag ville bo nära havet. Jag är uppväxt i Stockholm med vatten runtomkring mig. Havet hjälper mig att andas och tänka ordentligt. Peder däremot ville ha kuperad terräng. Att det inte skulle vara så platt som det ofta är i Skåne.

 

Grevlundagården ligger i det lilla samhället Vitaby i närheten av Simrishamn.
Grevlundagården ligger i det lilla samhället Vitaby i närheten av Simrishamn.
Hallen på Grevlundagarden
En stor och välkomnande hall är det första som möter besökare på Grevlundagården. ”Vi älskar att få besök och när vänner dyker upp för spontana middagar. Det är härligt att ha mycket folk i huset” säger Lisen. Den stora tavlan tog de över från de förra ägarna som hade den stående i garaget när de flyttade in.
Matbordet på ryttarparets gård Grevlundagarden.
Det är ofta mycket folk i omlopp hemma hos familjen. Personal, familj, vänner och kolleger kommer och går. Det stora matsalsbordet är perfekt att samlas vid. På väggarna hänger konst av Henrik von Gerber och Ragnar Persson.

 

När My Home är på besök är det regn i luften och dimmigt. Men när Lisen först besökte platsen var det en solig sommardag, varmt i luften och de kunde känna den salta doften av havet.
Allt var perfekt, förutom priset som låg över deras budget. Men som hämtat från en saga gjorde en alldeles speciell häst köpet möjligt. Lisens Casanova, som hon föregående år ridit OS i Sidney på, såldes till amerikanska ryttaren Alison Firestone. Dotter till arvtagaren av multinationella företaget Johnson & Johnson. Vad hästen såldes för vill hon hålla hemligt, men det sägs röra sig om ett ”antal miljoner”.
Så från att ha kollat på billigare ställen hamnade de plötsligt i en helt ny prisklass.
Men gården var inte alls i dess nuvarande skick när de köpte den. Idag har de låtit göra om köket, byggt till stall, ridhus, övernattningslägenhet och pool. Men förvandlingen skedde inte över en natt.
– Vi är ofta på språng och har dessutom väldigt mycket respekt för huset. Det har fått ta tid och vi har känt efter hur vi vill ha det. Vi går nog ganska mycket på känsla, känner att i det här rummet vill vi kunna arbeta, här vill vi kunna sitta ner och läsa och här vill vi absolut inte ha en soffa.

 

”Jag tycker att det är kul med form och design och blandar gärna olika stilar. Jag gillar 50-tal särskilt mycket, men vill inte ha det överallt” säger Lisen Bratt.
”Jag tycker att det är kul med form och design och blandar gärna olika stilar. Jag gillar 50-tal särskilt mycket, men vill inte ha det överallt” säger Lisen Bratt. Den blå sammetssoffan är från inredningsstylisten Amelia Widells egna märke Melimeli, modellen Blanca. Ovanför soffan hänger ett fotografi av hästen Graal, en av Lisens favorithästar genom tiderna. Bilden är tagen av fotografen Sophie Mörner, som även är en vän till familjen. Gungstolen, den orange fåtöljen, soffbordet och den lilla baren är köpta i Argentina. Den gröna fåtöljen är arvegods från Lisens mormor.
Tavlan ovanför skänken är ett verk av kontroversielle konstnären Ren Hang.
Tavlan ovanför skänken är ett verk av kontroversielle konstnären Ren Hang. Filten kommer från Lisens webbshop Getthegallop.com och fungerar lika bra på hästryggen som över en fåtölj. Mattan är från 30-talet och köpt på Auktionsverket. Den gröna soffan från Ikeas Stockholm-kollektion är en av få möbler från varuhuset. ”Jag gillar saker med kvalitet och försöker akta mig för Ikea” säger Lisen.
På nedervåningen finns ett gästrum för övernattande gäster.
På nedervåningen finns ett gästrum för övernattande gäster.
”Tänk om takbjälkarna kunde tala”. Huset är byggt under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Under 1950- och 60-talet stod huset öde innan gården togs i bruk igen. Lisen tycker det är kul att känna till husets historia och har hittat en del information på internet.
Huset är byggt under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Under 1950- och 60-talet stod huset öde innan gården togs i bruk igen. Lisen tycker det är kul att känna till husets historia och har hittat en del information på internet.På husets övervåning har hela familjen sina sovrum. Här ryms också en stor yta för träning och en plats för att ta det lugnt och koppla av.

 

Lisen återkommer flera gånger till den där känslan. Det ska kännas rätt. Det kan låta som en floskel men det är uppenbart att det inte är tomma ord när man går genom rummen i den vita stenbyggnaden. Modern konst blandas upp med möbelklassiker och personliga prylar från resor de gjort genom åren. Som den där gången i Argentina.
– Peder vann en bil i en tävling där. Vi sålde bilen och köpte möbler för pengarna. Det tog flera månader att frakta hem allt. Vi trodde ett tag att sakerna slarvats bort, men så plötsligt stod de på uppfarten i en container.
Lisen har alltid varit intresserad av form och design. Hennes mamma studerade på konstfack och jobbade senare som inredningsarkitekt.
– Jag har nog ärvt mycket av mitt intresse och min stil från henne. Hon var också en sådan person som ville låta hemmet växa fram. Vi bodde i något slags hippiehem när jag var liten, med udda prylar överallt.

 

Det stora ridhuset har Lisen och Peder låtit bygga själva. Här får H&Ms Joli Couer varva ner efter ett pass.
Ridhus hos ryttarparet Peder och Lisen.
Peder och Lisens verksamhet vilar på två grenar där den ena är Peders tävlande, vilket även innefattar hästägare och sponsorer. Just nu är siktet inställt på OS i Rio. Den andra grenen är utbildning och försäljning av hästar.

 

Vi går ner mot ridhuset för att kolla när Peder rider. Han ligger i hårdträning inför OS i Rio i sommar och rider uppemot åtta hästar per dag. Sammanlagt har de runt femtio hästar i verksamheten som de tillsammans med ett team utbildar och tävlar. Lisen har sedan en tid tillbaka lagt tävlingsstövlarna på hyllan och satsar istället på affärsverksamheten runtomkring.
– Jag hade en massa andra idéer i huvudet som jag ville förverkliga. Jag märkte hur jag blev mer och mer intresserad av att sälja och utbilda hästar och verksamheten runt omkring tävlingssatsandet.
Lisen driver också en webbshop, Get the Gallop, där hon förutom unika hästprylar säljer barnkläder och inredning. Dessutom har hon ett auktionsföretag som säljer hästar och ytterligare ett företag som gör annonser. Det är minst sagt fullt upp hos familjen Fredricson. Dessutom har de tre barn och ett familjepussel att lägga. Men nu börjar det närma sig lunchtid och tempot trappas ner. Peder promenerar med H&Ms Joli Couer i ridhuset innan han leder upp honom till stallet. Nyfikna mular kikar ut från boxarna när vi kommer in. Runt våra ben springer hundarna Britt och Sara som efter att vi lämnat stallet tar följe in i köket.
Ägg och bacon fräser på spisen medan paret pratar om hur dagen varit hittills. Lisen har tränat med sin personliga tränare på morgonen. På ovanvåningen i huset har de öppen planlösning med plats för alla möjliga redskap.
– Vissa övningar låtsas jag att jag tycker är jobbigare än vad de är. Då får man tid att vila lite, skrattar Lisen medan hon går igenom dagens mailskörd i telefonen.
Mitt emellan paret, i den gröna sammetssoffan från Ikeas Stockholm-kollektion, har Sara slumrat till. Försiktiga solstrålar letar sig för första gången idag in genom fönstren. Och när vi återigen åker längst den lilla grusvägen, den här gången bort från gården, har även dimman lagt sig. I horisonten, bakom äppelträden, hagar och kullar, kan man se havet.

 

Ryttarparet på Grevlundagården

Namn: Peder Fredricson, 44, och Lisen Bratt Fredricson, 40.
Familj: Sönerna Carsten, 11, Hjalmar, 8, och Bill, 1,5.
Gör: Elitryttare och egenföretagare.
Bor: På Grevlundagården i det lilla samhället Vitaby, utanför Simrishamn i Skåne. Gården är byggd under senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet.