My home / Inspiration / Hemma hos / Här möts 1903...
Hasse och Bengt skapade ett charmigt lantställe av en hundra år gammal skola.

Här möts 1903 och 2014

I en lantlig miljö i norra Uppland byggdes en skola år 1903. Hasse och Bengt Braskered köpte byggnaden omkring 100 år senare. I dag har de äntligen hittat rätt stil, färg och form.

Av: Jimmy Schönning & Anna Carlquist Foto: Per Magnus Persson

Bengt och Hasse åker ut till lantstället så ofta det finns möjlighet. Det är fullt förståeligt eftersom huset är charmigt, välkomnande, genomtänkt och personligt. Dessutom är det utrustat med allt ett praktiskt modernt hem bör erbjuda. Det har alltmer blivit ett hem och allt mindre en sommarstuga.
– Blir det för långtråkigt och vi drabbas av lappsjuka bjuder vi hit vänner. De kommer gärna på besök för här kan de förvalta sig själva, ta en promenad och göra som de vill, berättar Hasse.

Paret hittade huset på nätet, åkte 10 mil för att kika på det, bestämde sig snabbt och började sedan renovera det mest akuta. Snabba ryck. Men sedan har de låtit renoveringen få ta sin tid, liksom inredning och styling.
– När vi köpte huset 2000 var det i stort renoveringsbehov. Det fanns en omfattande vattenläcka som gjorde att det regnade in. Vi trodde att det skulle vara lätt att åtgärda men det var värre än vi väntat oss, säger de.

Huset var från början en skola, byggd 1903. Hasse berättar att de rev ut allt som fanns kvar från förra ägaren för att börja om på nytt. De lyckades skrapa fram mycket av originalinteriören från 1900-talets början vilket har fått ligga till grund för den stil de med tiden hittat fram till.

Den gammalmodiga och pittoreska stilen kontrasteras mot, eller snarare kompletteras av, modern och praktisk utrustning. Köket presenterar ett tydligt exempel på hur de två världarna möts. Antikt porslin intill en modern diskmaskin. Sida vid sida står en funktionsmässig spis à la 2013 som snabbt blir upphettad och bjuder på massa tekniska funktioner, och en vedeldad charmig spis som flitigt används för att laga pizza och småkakor. Den gamla trotjänaren sprider härlig doft. Boningen är funktionell och tekniskt modern samtidigt som den för tankarna till ett hundra år gammalt hem. Med andra ord, Hasse och Bengt har lyckats att både äta och ha kvar den vedugnsbakade kakan.

 

Vilka bor här?

Hasse och Bengt Braskered, samt två katter. Ålder: 46 år. Huset: Byggt 1903, 400 kvadratmeter. Huset är en gammal skola med tillhörande lärarbostad samt två skolsalar. Tomten: 4000 kvadratmeter. Stil: En blandning av klassisk skandinavisk/sekelskift/art déco. Favoritplats i hemmet: Framför öppna spisen. Skämspryl: Ingen. Vad bjuder ni era gäster på? Ett varmt välkomnande och husmanskost. Vilken teknisk pryl använder ni mest? Datorn. Favoritblomma? Pelargon. Favoritårstid på landet? Sommar.

 

Inspirerad av omgivningen

Braskereds har äntligen hittat rätt i stil, färg och form. Hur gick det till? De låter hemmet vara dynamiskt utan att släppa den röda tråden. Paret hittade rätt när de lyssnade till byggnadens historia och den vackra omgivningen. ”När vi färgsatte inredningen hämtade vi inspiration från naturen i omgivningen under olika årstider och landade i lugna färger som brunt, grönt, vitt, grått och ljusgult.”

 

Olika stilar och epoker

I matsalen är det avskalat och svalt. Sällskapsrummet är murrigt, likt ett anrikt engelsk bibliotek medan toaletten är svart och vit. Ändå känns hela hemmet enhetligt och fridfullt. Nyckeln är att originalinteriören från 1900-talets början har fått ligga till grund för inredningen. ”Vi ville hålla samman rummen samtidigt som var och ett ändå skulle få en specifik karaktär.”

 

Inredning och färg

Färgen grön återkommer i tre olika nyanser. Det vitmålade huset är vitt med gröna profiler och i hallen betonas en mild grön nyans som kompletteras av vita detaljer. Hallen leder vidare till sällskapsrummet där den gröna färgen kommer i tyngre toner. ”Ett knep för naturliga övergången mellan rummen är att golvens färger kommer igen.”