My home / Inspiration / Hemma hos / Härliga retrovibbar i...
Katrine och Rasmus gav sin stuga på Nordsjælland en totalrenovering.

Härliga retrovibbar i danska stugan

Det var den fantastiska utsikten som lockade det danska paret att köpa stugan på Nordsjælland. Efter mycket slit och fix har de nu skapat ett mysigt, retroinspirerat fritidshus där de tillbringar sina somrar med familj och vänner.

Av: Citrus Press/HK Foto: Per Kjærbye

Det unga danska paret Katrine och Rasmus hittade i januari 2010 ett fritidshus på Nordsjælland som låg precis vid havet. Läget vid vattnet var oemotståndlig även om huset då var omgivet av stora träd och växter och inte alls såg ut som de ville ha det, varken inne eller ute. Men de såg möjligheterna och huset har under de senaste åren genomgått en genomgripande renovering och grunden har trimmats.

I dag är huset ett läckert, ljust och modernt fritidshus med utsikt över Kattegatt och har inretts med alla de gamla möblerna från det ursprungliga huset, kompletterat med loppisfynd. Huset har faktiskt varit utsatt för inget mindre än en ”retrolution”. Ordet ”retro” kommer från latinet och betyder ”bakåtblickande” eller ”gångna tider”. Tillsammans har det unga paret stått för retroinredningen, som har inretts med saker från förr i tiden. Paret har en liten härlig dotter på två år som precis som sina föräldrar njuter av att komma ut i det gröna, när man till vardags bor i en stadslägenhet.
– Så ofta som möjligt reser vi norrut till vår pärla och får ofta även besök av vänner och familj, som också gärna övernattar.

Huset är av Flexplan-typ från 1970-talet, är 68 kvadratmeter stort och vann på sin tid en ”Bo bättre-tävling”, vilket man gott kan förstå då planlösningen i huset är riktigt bra. Huset var mycket mörkt när det unga paret övertog det. Men med stor envishet, även från familj och vänner, och en massa hårt arbete förvandlade de kvadratmetrarna till denna oas.
– Det har varit jobbigt att få huset i bra skick. Ett sådant projekt som man bara ger sig på en gång i livet, som de säger Rasmus och Katrine med ett leende.
Huset har fått nya fönster och dörrar från golv till tak så att man kan njuta ordentligt av utsikten. Köket är öppet in till vardagsrummet. I vardagsrummet finns det plats för både matbord och sittgrupp. Dessutom sovrum, två små rum, en fin liten arbetshörna och ett mindre badrum.

Väggar och innertak var mörkt träfärgade, men är nu vitmålade. Ett jättearbete, men väl värt mödan. De har installerat ett nytt kök från Ikea med bland annat kakel från Andalusien och vinlådor som bokhyllor. Den öppna spisen har flyttats ut längs väggen i vardagsrummet där den står bättre än den gjorde tidigare, då den stod mitt i rummet. Ett uthus som stod ut mot vattnet har kombinerats med sovrummet, för det är ju i sovrummet som man vill ha havsutsikten. Dessutom finns det en fin bod på området med plats för två övernattande gäster.
Hantverkare har byggt träterrasser både framför huset och på vattensidan. Förmiddagssolen skiner ned på terrassen framför huset och eftermiddags- och kvällssolen på den andra terrassen. Från den sistnämnda ser man de vackraste solnedgångar man kan tänka sig. Uteduschen har skapats av en från den äldre generationen – skönt när man får hjälp av sin familj med sådana projekt. Just nu är det inga projekt på gång, men det kommer säkert något snart som ska göras.

När man har fritidshus är det alltid något som man vill förbättra. Paret nämner de gamla dörrarna, som behöver målas då de är i ursprungsskick från 1970-talet.
Området var mycket tätt bevuxet och 30 procent bestod av skog. Det mesta har fällts för att få mer ljus på området. Som bonus har det gett en känsla av rymd – och naturligtvis en vackrare utsikt. Några träd har fått stå kvar i slänten för att ha något att hänga upp hängmattorna i.