My home / Inspiration / Hemma hos / Hela hemmet är...

Hela hemmet är lekfullt inrett

Lekfullt, men inte gulligt. Vitt, men inte stelt. Rörigt, men inte stökigt. Så har Marit och Kristoffer inrett sitt familjekära hem i Åmål.

Av: Leone Milton Foto: Frida Ekman

Marit och Kristoffer träffades under gymnasietiden i Åmål och några år efter studenten flyttade de ner till Göteborg tillsammans. Tanken var att bo kvar där, men drömhuset satte allt på sin spets.
– Vi tittade egentligen på nytt boende i Göteborgstrakten men såg att det här huset var till salu och tänkte att det ju inte kostar något att åka och titta. Vi blev så stormförtjusta att vi inte kunde göra något annat än köpa det, och flytta hem till Åmål.

I dag pendlar Kristoffer till Karlstad där han tillsammans med två nära vänner driver en reklambyrå, medan Marit jobbar som frisör nere i stan.
– Vi trivs verkligen med småstadslivet. Här får barnen en fin uppväxt, säger Marit.

Att det bor två barn i huset märks tydligt. Varje rum är lekfullt inrett – här får barnen nämligen ta plats!
– Ja, barnen bor ju här lika mycket som vi, konstaterar Kristoffer.
Att paret dessutom gillar den lekfulla inredningsstilen är ju hellre ingen nackdel. Här samsar alla regnbågens färger utrymme med uppiggande pyssel.

– Den stora vimpeln som hänger tvärs över taket i vardagsrummet är faktiskt från Maltes ettårskalas. Den var så fin att den fick helt enkelt hänga kvar. Mycket av pysslet som syns i huset har Marits svägerska Amanda gjort.
– Ja, det är också något som är så mysigt med att ha flyttat hem till Åmål, att ha familjen nära. Vi åker på loppis, går på auktioner, väver och pysslar tillsammans, säger Marit.

Marit och Kristoffer har inte behövt göra några större renoveringar i huset. Förutom att måla väggarna, lägga några nya golv och sätta dit en kamin i vardagsrummet, var det mesta med huset som de själva ville ha det.
– Just golvet fick vi tänka praktiskt. Eftersom de här livliga ungarna springer omkring och kastar saker och leker vilt, har vi valt ett tåligt laminatgolv från Pergo, säger Kristoffer precis i samma sekund som Elton går förbi och slänger en maracas hårt i golvet så att det ekar i hela huset. Nästa projekt familjen har är trädgården.
– Ja! Snart ska det byggas pergola och planteras vallmo, stockrosor, björnbär och klematis som klättrar, säger Marit med ögon som glittrar av förväntan. Även gräsmattan ska bli större så om några månader kan Elton kasta sina maracas även där.  

 

Huset ligger i Åmål.
Eltons färgglada sovrum! Utdragssängen har barnens mormor köpt på auktion. Tågbanan är en mix av Brio och Ikea. Den vävda mattan har mamma Marit gjort.
Med två små barn blir köket en naturlig mittpunkt i hemmet. Här kan familjen blicka ut över trädgården som snart ska få en större gräsmatta och nya blommor.
Vackert 50-talsskåp i teak där familjen förvarar alla tidningar och spel.
Vid entrén har Elton och Malte ännu en lekhörna. Där kan de sitta på sina små ”Lilla Åland”-stolar av Carl Malmsten -— om de inte leker med den gamla barnvagnen från Emmaljunga, vill säga. Och den hemmasnickrade leksaksförvaringen på hjul fick Malte i födelsedagspresent av Marits kusin Karin.
Elton, 3 år, älskar både att stå framför kameran och skaka sin maracas — gärna samtidigt. Bakom honom syns en gammal vedspis från Husqvarna som familjen ibland använder för extra värme.
Marit och Kristoffer förälskade sig i huset i Åmål. Sedan två år tillbaka bor de här med sina små barn, Elton och Malte. Mycket tid har gått till att få huset fint invändigt – nästa steg är att ta tag i trädgården.
Vackra spegeldörrar som släpper in morgonljuset in till vardagsrummet. Det praktiska skåpet köptes på Tradera.
Pinnsoffan ”Florett” fyndades på Vassvikens gammalt och nytt. Den är Marits favoritmöbel i hela huset. Grankudden är från Fine Little Day, de andra två är hemmasydda.
Hallen på övervåningen använder familjen som ett litet allrum. Soffan är ett Blocket-köp som Marit och Kristoffer körde ända till Borås för att hämta. Den överdimensionerade lampan är köpt på Nordik, och kuddarna är en mix av Marits mammas handverkskonst, Netto, Färg & Form och Lagerhaus. Allt det vackra i allrummet ramas in av ett mintgrönt tak.
”Kaminen från Contura har varit vår bästa investering. Förutom att den är mysig, sparar vi pengar eftersom den värmer upp nästan hela huset”, säger en nöjd Kristoffer.

 

 

Vilka bor här?

Marit Johansson och Kristoffer Ljung, 29, och barnen, Elton, 3, och Malte, 1. Hemmet: Ett hus på 140 kvm i Åmål. Nästa resmål: Australien. Paret längtar efter att hälsa på Kristoffers moster och kusin som bor där. Framtidsdröm: Nästa sommar ska Marit och Kristoffer gifta sig och drömmen är att ha festen i en gammal industrilokal eller lada som ”pimpats” upp. God mat och livemusik som spelar långt in på natten, finns också med på önskelistan.  Favoritplatser i Åmålstrakten: Not Quite, ett nerlagt pappersbruk cirka två mil utanför Åmål som numera blivit ett konstnärskollektiv, butik, kafé och bageri. Här fyndar vi: Erikshjälpen i Säffle, lokala loppisar och Blocket.  

 

 

 

LÄS MER: så inreder du med vårens färger