My home / Inspiration / Hemma hos / hemma hos Caroline...
– Min stil är bipolär och kontrapunktisk, säger Carloline af Ugglas, konstnär, artist och körledare och bosatt i Kungsängen utanför Stockholm.– Min stil är bipolär och kontrapunktisk, säger Carloline af Ugglas, konstnär, artist och körledare och bosatt i Kungsängen utanför Stockholm.

hemma hos Caroline af Ugglas

På landet i Kungsängen, utanför Stockholm, har Caroline af Ugglas sitt hem och sin färgglada ateljé. Här skapar hon konst, plöjer ljudböcker och njuter av att slippa asfalten i stan.

Av: Fanny Wikander Foto: Angelica Söderberg

Berätta om din ateljé.

– Det är en trekantig utbyggnad som vi byggde för runt fem år sedan. Fönstren är i norr för att få bra ljus, har man dem i söder blir det för skarpt. Jag tycker om att arbeta hemma och nära kylskåpet, inte för att jag springer dit hela tiden men det är skönt att ha det nära! Jag tycker om att jag kan ta pauser och göra annat också, som att rida eller tvätta och städa. Då kan jag koppla av men ändå ha jobbet nära och fortsätta bearbeta det i bakhuvudet.

Hur skulle du beskriva din konst?
– Jag kallar den för ”antidepressivism”. Alla borde ha en egen ism! Jag vill att man ska bli glad av mina tavlor och att det ska finnas en tanke bakom dem. Vad för budskap tavlan har tycker jag att man får tolka själv, jag vill inte skriva folk på näsan. Med mina tavlor med clownnäsor är det nog i och för sig ganska tydligt vad jag vill ha sagt. Alla har en clownnäsa, även om vi inte vet om det!

Du har mycket djur i dina tavlor och i din inredning, hur kommer det sig?
– Jag älskar djur, det är det bästa jag vet. Kaninerna på bilderna och i fönstret tycker jag ser helt sjuka ut, samtidigt som de är härliga. Jag målar mycket får också, de är väldigt romantiska djur, tycker jag.

Varför har du valt att bo på landet?
– Jag är ett naturbarn… Skämt åsido, jag gillar naturen! Jag behöver slippa asfalten för att kunna varva ner. Emellanåt känner jag att det kan bli lite väl mycket energier inne i stan, vilket jag i och för sig också älskar men i lagom dos. Jag vill kunna dra mig undan.

Det här är Caroline: 

Namn: Caroline af Ugglas.
Ålder: 41 år.
Familj: Gift med producenten Heinz Liljedahl, dottern Eddie-Lee och sonen Otis.
Bor: I en modern villa på en gård i Kungsängen, utanför Stockholm.
Gör: Konstnär, artist och körledare.  

3 tips för arbetsrummet:

Talböcker: Ha en talbok i örat. Allt blir tio gånger roligare då! När man arbetar ensam är det perfekt. Musik tycker jag är kul en stund, men talböcker kan jag lyssna på hur länge som helst.
Fokusera på det viktiga: Jag försöker leva efter ett talsätt som min mamma lärde mig: ”Skit i det och ta det en annan dag. Koncentrera dig på det du ska göra i stället”. Jag tolkar det som att det är onödigt att ha det övernitiskt städat överallt, då glömmer man bort vad som är viktigt och vad man ska göra.
Sätt upp tavlor: Måla dina egna tavlor och sätt upp dem på väggarna. Vågar du inte så häng upp barnens tavlor!

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening.
– Bipolär och kontrapunktisk. Det senare är en musikterm för när självständiga stämmor knyts samman, men jag tycker att den passar för inredning också. Jag tycker om när saker har en relation till varandra. Jag tycker till exempel om både gammalt och nytt, men bäst är mötet mellan de sakerna.

Vilken färg är finast?
– Jag gillar rött, det ger mig energi.

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– En kombination är såklart bäst, men måste jag välja så blir det funktion.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Rosa heltäckningsmatta och rosa väggar.

Vad är ditt dyraste inköp till hemmet?
– Jag brukar inte kasta ut pengar på onödiga grejer. Det dyraste är nog vår bergvärmepump och putsen på huset som måste göras om väldigt ofta.

Hur ofta möblerar du om?
– Jag möblerar aldrig om själv, men ibland kommer faktiskt min granne över och gör det åt mig!

Vad gör du av saker som du tröttnar på?
– Jag försöker ge bort dem. Om ingen vill ha det så säljer jag det på loppis.

Vad tar du med dig om det börjar brinna?
– Jag hade en massiv kristallklump från Kosta Boda som tyvärr blev stulen. Men jag ska köpa en ny och då blir det nog den.

Vad kommer inte över din tröskel?
– En massa grejer, till en början. Men eftersom jag ändrar mig hela tiden kommer nog det mesta in tids nog. Fast jag har i och för sig inga trösklar.