My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in hos...
Rice-grundaren Charlotte Hedman Gueniau visar upp sitt färgsprakande hem. Vardagsrummet, stuen, är en ljus dröm med mustiga sköna färgaccenter. Ull- och silkemattan ger en härlig tyngd åt det luftiga rummet, som har en takhöjd på över tre meter. Gungstolen är bara en av många i hemmet och en möbel som lockar både till lekfullt gung och meditativt vaggande. De roliga gardinerna ger en humoristisk stämning men är tillräckligt strama för att låta de vackra fönstren få spela huvudrollen i rummet.

Kika in hos Danmarks plastdrottning

Du är aldrig längre från ett nytt hem än en burk färg. Så resonerar Charlotte Hedeman Gueniau, grundare av inrednings­företaget Rice. En titt i hennes hem i Odense visar att plastdrottningen lever som hon lär.

Av: Anna-Klara Fresk Aspegren Foto: André De Loisted

Det var en gång… Det känns helt rätt att börja den här berättelsen som en saga. För femton år sedan satsade danska Charlotte Hedeman Gueniau och hennes franske man Philippe allt på ett färgglatt bräde och gick rakt mot den svart-vit-beiga inredningsströmmen. Må det bära eller brista. Eller som Charlotte gärna uttrycker det: Du har tre val: ge upp, ge efter eller ge allt du har! Behöver det skrivas vad hon valde och vilken framgångssaga det blev?

Charlotte har ett starkt patos för ”det goda livet”. Det gäller allt från sociala rättvisor och god etik i samband med produktionen av hennes saker till det ”lyckliga hemmet”, fyllt av sköna prylar och glada färger som sprider glädje och skapar vardagsmagi. –Jag känner att det är min mission i livet – om inte ansvar så ett uppdrag – att inspirera till glädje i vardagen. Jag vill ge folk lust att skapa, sätta färg på livet och att våga!

–Vi mår bra av färg och vi mår bra av att bejaka oss själva. Genom att klä om en soffa, tapetsera en vägg eller måla en gammal ful grunka i en glad färg så tar vi makten över våra hem. Det är en skön tillfredsställelse, säger Charlotte.
Hon lever som hon lär. Redan i hallen möter en knallgul dörr, trappräcket till övervåningen går i en stark mintgrön färg och en rad med pallar är klädda i mönstrade tyger med massor av kulörer. Det är svårt att förställa sig något annat än detta färgsprakande när Charlotte beskriver hur huset såg ut första gången de kom på visning.
– Det var ett tomt, livlöst hus med vita väggar överallt. Vackert, luftigt och rymligt på alla sätt, men kalt och kallt. Det var inte förrän jag målat färdigt hallen på övre plan i en varm duvblå ton som jag kände att: Jo, det ska nog gå!

I dag är lekfullt, lättsamt och levande nyckelord som kännetecknar såväl Charlottes eget hem som de produkter hon säljer. Flera av rummen har fått namn, vilket är ett roligt sätt att skapa en hemkänsla. Det antyder genast att det finns en historia att berätta vilket i sin tur sätter fart på fantasin och blir ett samtalsämne. Vad sägs om ”Rosas kontor” eller ”Ladies Lounge”? Rosa är familjens härliga hund och damrummet är en blinkning till gamla villors traditionella herrum. Och finns det ingen historia så är det världens bästa chans att hitta på en egen!

En del av Charlottes mission är just att poängtera hur himla enkelt det är att få den hemtrevliga och ombonade känslan. Den är bara en färgpyts bort!
–Det behöver inte bli perfekt, det går att måla över om man inte gillar resultatet. Men gillar man det så är det en lyckträff! Du är aldrig längre från ett nytt hem än en burk färg.

Vår stil!

Här bor: Charlotte Hedeman Gueniau tillsammans med maken Philippe och barnen Max och Selma.
Huset: 1920-talshus, 550 kvm i Odense, Danmark.
Rice: Danskt heminredningsföretag grundat 1998, mest känt för färgstarka köksprodukter av melamin, handgjorda korgar och glaserat italienskt bordsporslin.
Gör helst en ledig dag: Boxas! Badar i havet.
Finns alltid i mitt kylskåp: Alltför mycket mat, gott vitt vin och en flaska champagne.
Äter helst: Mat av enkla råvaror. Och så är vi tokiga i det thailändska köket.
En spontansemester går till: Bara iväg utan direkta planer. Just nu skulle det bli en lång roadtrip i Sydafrika.