My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Emma...

Hemma hos Emma Igelström

Mitt på Göteborgs paradgata bor Emma Igelström. I sitt vardagsrum har hon inrett med minnen från karriären och hemtrakterna i Blekinge. Här umgås hon med familjen och följer folklivet utanför fönstret.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Berätta om ditt vardagsrum!
– Det är väldigt centralt i lägenheten, man skulle kunna säga att alla vägar bär till vårt vardagsrum. Stilen här präglas mycket av mitt liv. I grund och botten har jag en ganska enkel stil medan prydnadssakerna är mer personliga. Min farbror är konstnär, så jag har flera tavlor från honom här. Jag har även en del saker från mina hemtrakter och prylar som jag ärvt från min släkt.
Du har mycket priser framme, hur kommer det sig?
– Jag tycker om saker som bär på minnen från stunder som har betytt något extra. Dessutom är de snygga, tycker jag. Men mina största priser har jag inte här, VM-gulden finns till exempel i Karlshamns simhall i Blekinge. Jag tror att de gör mer nytta där.
Vad gör ni i det här rummet?
– Vi är nästan alltid i det här rummet när vi är hemma. Det är som en samlingspunkt för hela familjen. Jag älskar det stora fönstret och ljusinsläppet det ger. Dessutom är det väldigt kul att det vetter mot Avenyn och att man kan kolla på gatulivet där. Olivia brukar stå i fönstret och blåsa såpbubblor över människorna nedanför.
Hur är det att bo mitt på Avenyn?
– Jag tycker att det är häftigt! Fönstret blir som en stor, rörlig tavla som byter skepnad under året. Det är faktiskt väldigt lugnt här och vi har nästan aldrig störts av ljudet utanför. Under Göteborgs kulturkalas hade vi dock ett coverband som spelade låtar precis utanför under en vecka. Efter det var vi hyfsat trötta på Creedence Clearwater.

Det här är Emma Igelström:

Namn: Emma Igelström. Ålder: 34. Familj: Sambon Henric och dottern Olivia, 7 år. Bor: Göteborg. Gör: En av världens bästa simmerskor genom tiderna. I dag är Emma egen företagare och entreprenör inom idrott och hälsa. Aktuell: Nystartade företaget Girls Wellness Academy, en plattform för träningsintresserade tjejer. Läs mer på Girlswellnessacademy.se.

 

20 idéer barnrumemt01
”Det är en vän till min farmor och farfar som har gjort tavlorna och de har alltid hängt hemma hos dem när jag var yngre. När jag blev äldre fick jag och min bror varsin, men eftersom de passar så bra ihop kom vi fram till att de borde hänga tillsammans. Jag har alltid haft en speciell relation till min farmor som också var simmerska.”

20 idéer barnrumemt02
Alla vägar bär till Rom. Och till Emmas Igelströms vardagsrum! Här tillbringar familjen nästan all sin tid när de är hemma och när de har gäster är det oftast här de umgås.

20 idéer barnrumemt03Medaljer från Emmas liv efter proffskarriären. ”När jag slutade simma professionellt hade jag till en början svårt att förstå varför jag skulle tävla utan att vara bäst. När jag väl började träna för min egen skull upptäckte jag att jag älskade det. Därför betyder de här medaljerna väldigt mycket för mig”.

20 idéer barnrumemt04Pris för århundradets idrottskvinna i Blekinge. ”Trots att jag inte har bott i Blekinge på många år, så har det alltid varit hemma för mig. Därför betyder det väldigt mycket att de uppmärksammat mig på det här sättet.”

20 idéer barnrumemt05
Emma brukar sitta i schäslongen och kolla på människorna som passerar.

Emmas tre bästa inredningstips

1. Övermöblera inte. Jag tycker det är skönt att ha fria ytor i hemmet.
2. Bra basmöbler. Investera i bra basmöbler som du kan ha länge, som soffor och fåtöljer. Mattor, kuddar, gardiner och andra textilier är sådant som är lätt att byta ut.
3. Fräscht med blommor. Jag älskar att ha färska blommor och frukt framme. Det gör mycket för ett rum.

Husförhör

Beskriv din stil i en mening.
– Basic med det lilla extra.

Hur ofta möblerar du om?
– Inte ofta. Vi flyttade hit i maj och har inte gjort om sedan dess.

Favoritfärg?
– Inredningsmässigt är det vitt, annars rosa.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Ena väggen var helt tapetserad med bilder av mina sim-idoler, autografer från simmare och de första tidningsurklippen från min egen karriär. Den andra väggen var fylld av New Kids on the Block-affischer. I övrigt hade jag ett prisskåp och mycket rosa prylar, redan då.

Form eller funktion, vad går först?
– När man har barn är man nästan tvungen att välja funktion först, åtminstone på de stora möblerna. Jag ville till exempel ha en vit soffa, men det fick bli en grå. Jag ska väl kanske inte skylla allt på Olivia i och för sig, jag äter gärna i soffan och är ganska klumpig av mig …

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Jag har blivit mycket mer miljömedveten de senaste åren och har blivit grym på att sälja saker på Blocket!

Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Min dator, för bildernas skull.

Vilken är din favoritmöbel?
– Min säng. Sovrummet är det rummet där jag verkligen kan slappna av mentalt.

Har du något sämsta köp?
– Jag höll på att köpa ett högblankt bord en gång, men expediten i affären rådde mig att vänta tills Olivia blivit äldre. Det var nog ett bra råd eftersom varenda litet fingeravtryck hade synts på det. Det hade kunnat bli ett riktigt dåligt köp.

Vad kommer aldrig över din tröskel?
– Jag tycker inte om hem som ser ut som showroom. Det är fint att titta på men jag skulle aldrig kunna leva så.

LÄS MER: Se fler kändishem här