My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos formgivaren...
Prylar av formigivaren Ingela P Arrhenius står på alla barnfamiljers önskelista just nu. Till vänster syns hennes roliga melamintallrikar.

Hemma hos formgivaren Ingela P Arrhenius

Kreativt, färgglatt och sprudlande. Inredningen i Ingela P Arrhenius hem är resultatet av många års samlande av småprylar. Hennes egen formgivning och illustrationer gör hemmet än mer personligt.

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

Så fort man stiger över tröskeln till familjen Arrhenius hem i Enskede, som ligger en kort tunnelbanefärd från Stockholms innerstad, kommer lagotton Primus fram och hälsar. Överallt står spännande figurer och småsaker på display, så blicken hittar hela tiden nya detaljer att titta på. Ingela P Arrhenius ropar glatt från köket, där hon väntar med kaffe.
– Vi har bott här i tio år nu. När vi först köpte huset var det för att vi föll för köket. Det är hemmets naturliga mittpunkt och här finns både utrymme för jobb och umgänge.

Ingela är formgivare och illustratör till yrket. Många känner till exempel igen hennes affischer, melaminttallrikar och babushka-liknande figurer som hon gör för OMM Design. Kärleken till lekfull design återspeglas även i familjens hem. På en hylla står flera Pez-gubbar och på en annan står en Simpsons-karaktär intill en sjuttiotals-lampa. Hemma hos familjen Arrhenius känns allt personligt och varje sak har en egen historia. Ingela kan dem alla.
– Jag tycker om personliga prylar man har en anknytning till. Sedan är det alltid roligare att förvara flingor i en gammal fin förpackning än i en ful ny.

En stor inspiration för Ingela är 50- och 70-talsstil, och att gå på loppisar. Varje vår brukar hon och svägerskan Nilla åka på en loppisrunda i Sverige. De planerar långt innan vilket område som ska besökas och vilka loppisar och butiker som verkar värda att besöka där.

– Senast var vi i Skåne och hann med över tjugo stopp. Numer handlar jag inte så mycket. Jag har varit på så många loppisar att jag börjar känna igen alla prylar. För att det ska bli ett köp ska jag verkligen känna habegär.

Även i det egna designarbetet hittar Ingela mycket inspiration på loppmarknader. När hon visar runt i huset stannar hon upp vid en trätupp – hennes favoritfynd och en av de allra snyggaste saker hon äger.
– Jag tycker mycket om fina figurer. När jag var liten åkte jag in till Gamla Stan och köpte figurer. De samlade jag sedan i ett bokstavskast hemma. Nu gör jag sådana figurer själv.

Ingelas figurer och tryck tar plats bland sakerna på hemmets hyllor. Hennes design smälter in utmärkt bland loppisfynden som inspirerat hennes skapande. Främst har hon gjort sig ett namn genom produktdesign, hennes affischer och böcker.
– Det är roligt när folk gillar ens saker. Just nu säljer jag bra i Japan, vilket känns väldigt kul.

När Ingela och Peter köpte huset för tio år sedan var det med delade känslor. Ingen av dem är speciellt händigt lagd och de var lite oroliga för hur mycket fix det skulle vara med ett hus.
– Det har gått bra och vi trivs verkligen. Men ibland tänker jag fortfarande att jag skulle vilja bo i stan. Jag är kanske ingen riktig husmänniska trots allt.

Här är Ingela

Namn: Ingela P Arrhenius, 46 år, illustratör och formgivare, maken Peter, sönerna Johan och Jesper och hunden Primus.
Bor: Enskede, Stockholm.
Hemmet: 115 kvadratmeter stort hus med byggår 1931.
Instagram: ingelaparrhenius
Blogg: ingelaparrhenius.com

 

5 SNABBA OM INGELA

Bästa frukosten?
”Vanligt bryggkaffe med mjölk tillsammans med en smoothie, ägg och en ostfralla.”

Vad gör du helst en ledig dag?
”Jag läser gärna en bok, spelar Wordfeud eller springer med hunden. Annars gillar jag att röja och går gärna igenom källarskåp och andra oroshärdar i hemmet.”

Tv-serie jag tittar på just nu?
”Walking dead – en zombie-serie.”

Det är måste finnas i min kyl?
”Mozzarella och ägg. Jag skulle kunna leva på mozzarellasallad eller stekt ägg.”

Bästa Enskedetips?
”Gamla Enskede Matbod, en mysig restaurang. Secondhand-butiken Tid & rum i Årsta. Sushibaren Sachikos i Kärrtorp.”