My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Gert...
Gert och Karin Wingårdh bor i centrala Göteborg på vardagarna, och tillbringar bara helgerna i huset. Ändå är det här stället som de kallar för hemma, medan de ser lägenheten i stan som en övernattningslägenhet. På ­helgerna bjuder de sällan hem folk utan passar på att umgås med varandra. De brukar laga mat, bada badkar och gå promenader.

Hemma hos Gert Wingårdh

I ett torp på Västkusten bor Sveriges mest erkända arkitekt. Men Gert Wingårdhs hem är såklart inte vilket torp som helst. Bakom den faluröda fasaden döljer sig ett modernt drömhem.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Instruktionerna för att ta sig sista biten hem till Gert Wingårdh är att köra in på ”en väg som är så liten att den knappt kan räknas som en väg”. Mycket riktigt är vägen inte mycket mer än en stig. Ojämn, lerig och kantad av kompakt skog. I slutet av stigen ligger huset som tillhör stjärnarkitekten – Sveriges mest uppmärksammade arkitekt som överösts med priser och utmärkelser för sina iögonfallande och ofta oblyga byggnader, både på hemmaplan och utomlands. Men till skillnad från vad man kan förvänta sig ligger här inte en hypermodern villa eller betongbunker. Gert står och välkomnar utanför ett falurött torp kantat av kullersten. Huset som varit hemma för honom och frun Karin i nästan 25 år.
– Det är ett gammalt soldattorp från 1658, säger Gert och berättar att han var nyskild när de köpte huset, varför ekonomin inte tillät något vräkigare.
– Hade vi haft pengarna när vi flyttade hit så hade vi nog rivit allt och byggt något mer modernt. Det är egentligen inte vår vision att bo i ett torp, men vi är väldigt förtjusta i platsen och huset.

Då, 1990, lät de bygga till två flyglar, men flyttade annars in i huset som det var. Allt eftersom arkitektbyrån Wingårdhs, där även Karin arbetar, har växt och ekonomin blivit bättre, har de låtit göra om allt mer. Väggarna bakom träpanelen är sannolikt från 1600-talet, men förutom den och en gammal vedspis är det i dag få saker som vittnar om husets långa historia. Vedspisen i gjutjärn är i köket omgiven av rostfritt stål och ljust trä. Fäller man ner träskivan som Gert kallar för svärmorsluckan – ”för att hålla svärmor på behörigt avstånd från köket”– tar man sig in i matsalen.

Förutom långbordet, som Karin och Gert ritat, är det de Granny Smith-gröna väggarna som stjäl uppmärksamheten här. Och utsikten såklart. Hela kortsidan är av glas, helt utan spröjs eller lister. En gigantisk tavla som ändrar motiv efter årstider, väder och djurliv.
– I morse såg vi en räv som sprang över isen, berättar Karin och pekar ner mot strandkanten några hundra meter nedanför huset.

När de får frågan vilket som är deras favoritrum svarar båda verandan. En rejäl, inglasad tillbyggnad varifrån de i lä gärna sitter och kollar på naturens skiftningar.
– Mycket av min arkitektur är i samklang med naturen och här får man den väldigt nära inpå. Vi är inte direkt några fågelskådare, men det är svårt att undgå att bli intresserad. Förra vintern hade vi dessutom varg här i trakten, då blir det väldigt påtagligt med naturen, säger Gert.

På nedervåningen finns förutom den gröna matsalen ett rött bibliotek och en gul avdelning, som tidigare var de nu utflugna barnens tillhåll. Ett förvånansvärt färgglatt hem för att tillhöra en arkitekt, kan tyckas. Men Gert Wingårdh är inte den typiska arkitekten och har gjort sig känd för sin vågade och ibland oväntade stil.
– Vi har lärt oss att uppskatta den här stilen, med de starka färgerna och träpanelen på väggarna. Det ger nog en ganska brokig känsla och är inte ett typiskt arkitekthem, vi har ju inte en enda Eames-stol här, säger han skämtsamt.

Vill man ha det ljust och stilrent får man gå upp på övervåningen, där sovrummet ligger. Förutom utsikten som väller in genom de stora fönstren är allt från de diskreta garderobsväggarna till det upphöjda taket vitt. Även den detalj som är den enda som paret inte var överens om i huset: brandvarnaren.
– Gert vägrade först att sätta upp den, han tyckte det såg ut som en vit vårta i taket, men där fick han ge sig, säger Karin.

I tv-programmet ”Husdrömmar”, där Gert tillsammans med Pernilla Månsson Colt följer pars byggprojekt, blir man varse om att husbyggen kan ställa relationer på sin spets. I en relation där båda dessutom är framgångsrika arkitekter tänker man kanske fördomsfullt att meningsskiljaktigheterna om det gemensamma hemmet borde vara förödande. Men för Wingårdhs har det aldrig varit något problem.
– Vi har ju jobbat ihop länge så vi vet vad som funkar och vad den andra gillar, säger Karin.
– Och vad vi ska undvika för att det inte ska bli bråk, skrattar Gert.

Vem bor här?

Gert Wingårdh, 62. Frun Karin, 59, som även hon är arkitekt på Wingårdhs. Tillsammans har de en son samt två barn vardera från tidigare relationer.
Huset: Ett gammalt soldattorp från 1658 på Västkusten i närheten av Marstrand, som byggts till och gjorts om i omgångar.
Gör: Internationellt känd arkitekt som bland annat gjort sig känd för att ha ritat House of Sweden i Washington DC, Universeum i Göteborg och Emporia i Malmö. Driver egna arkitektbyrån Wingårdhs som grundades 1988 och i dag har 150 anställda på kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Aktuell: Som programledare, tillsammans med Pernilla Månsson Colt, i ”Husdrömmar” i SVT.
Loppis eller Ikea? ”Absolut inte loppis, men helst inte Ikea heller. Jag tror inte att vi har en enda möbel därifrån. Vi köper hellre en snygg designstol än tio på Ikea.”
Favoritmöblel? ”Vi tycker om långbord, det är där vi umgås. När vi är många här så sitter vi hellre kring bordet än i en soffgrupp.”
Varifrån får du inspiration? ”Vi lever i ett flöde av information och prenumererar på massor av tidskrifter som ger mig inspiration. Annars registrerar jag alltid mycket när jag reser, hur de löst detaljer på hotellrum till exempel. Nu för tiden är det så lätt att dokumentera genom att ta foton med telefonen. Det är snarare svårt att vara selektiv i inspirationen.”

3 tips för husbyggaren

1. Var närvarande på byggarbetsplatsen. Det är bra att förstå hur de jobbar där, på så sätt har du ett finger med i spelet och riskerar inte lika lätt att bli lurad, säger Gert.
2. Tänk igenom allt så noga du kan innan du börjar bygga, varenda ändring senare kostar nämligen.
3. Belasta inte ekonomin för mycket och ha i åtanke att inget bygge går fortare eller är billigare än vad man tror, däremot blir det ofta tvärtom, så lägg dig inte på marginalerna.