My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Jennie...
Jennie Benjaminsson är aktuell med nya bloggen på Alltommat.se och sin andra kokbok. ”Det blir en bok om mat för många, för hela familjen eller för kalaset. Allt från hur man kryddar en bolognese för 12 personer till hur man gör en buffé”.

Hemma hos Jennie Benjaminsson

Hemma hos kocken Jennie Benjaminsson är så klart köket favoritrummet. 
Trots att det är litet och långt ifrån de proffskök hon är van vid.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildhem

Vad gör du i ditt kök?
– Jag provlagar mycket mat till min nya kokbok och för frilansjobb. Just nu håller jag på att reducera ner en sås för att kunna ta med mig den på tåget för ett jobb i Göteborg. Annars tycker jag om att ha vänner över på middagar. Då brukar jag bjuda dem på deras favoriträtter.
Det är ju ganska litet, hur fungerar det?
– Senast jag hade vänner över gjorde jag en massa tapasrätter och friterade pommes frites här. Så det går, men det är ju verkligen litet så man får försöka använda ytorna så gott det går. Jag tycker det är lite charmigt faktiskt, eftersom jag är van vid att jobba på mycket större ytor. Det här påminner inte alls om ett proffskök och det är faktiskt väldigt avkopplande.
Vad är viktigt för dig i ett kök?
– Min största passion är kokböcker. Jag har över 150 stycken och för mig är det en viktig inredningsdetalj, men tyvärr får jag inte plats med fler än tio stycken här. Jag tycker att ett kök utan kokböcker saknar själ. Annars gillar jag textilier som kökshanddukar och förkläden, det får ett kök att kännas ombonat.
Vilken stil gillar du?
– Man skulle kunna säga att jag är lite kreativt knäpp på det sättet, för jag blandar allt jag gillar! Det är svårt att ha en stil när jag jobbar så mycket i köket och behöver tänka praktiskt. Då får det helt enkelt hänga lite recept på väggarna, men jag tycker att det är charmigt. För mig är det viktigt att folk som kommer hit känner sig hemma direkt. Jag vill att man ska kunna rota runt i skåpen utan att be om lov innan.

Det här är Jennie

Namn: Jennie Benjaminsson Ålder: 22. Familj: Singel. Bor: Stockholm. Gör: Kock, matinspiratör, matskribent och matfotograf. Aktuell: Nya bloggen på Alltommat.se och sin andra kokbok. ”Det blir en bok om mat för många, för hela familjen eller för kalaset. Allt från hur man kryddar en bolognese för tolv personer till hur man gör en buffé.”

Jennies tre bästa prylar för att lyckas i köket:

Inga slöa knivar. Bra knivar är A och O. Jag tror att många inte förstår hur viktigt det är, du får ett helt annat självförtroende i köket med en riktigt bra kniv. Skaffa stavmixer. En stavmixer är väldigt bra att ha. Det öppnar upp för många nya rätter. En grundbok. Många hemmakockar gör för svåra grejer utan att kunna grunderna. Vill man bli duktig i köket behöver man kunna grunderna för att bli bättre. Det är först då man kan börja experimentera på riktigt.

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening.
– Ostrukturerad.

Hur ofta möblerar du om?
– Varje gång jag flyttar till ett nytt ställe, vilket är ganska ofta.
Favoritfärg?
– Jag gillar rosa.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var faktiskt inte rosa. Kanske är det därför jag gillar det nu. Jag var väldigt musikintresserad då och hade väggar som jag målat själv i vitt, rött och svart. Och så hade jag en massa planscher och LP-skivor.

Form eller funktion, vad går först?
–Båda är väldigt viktiga. Jag skulle inte köpa något snyggt som saknar funktion eller något praktiskt som är skitfult. Det måste finnas en balans.

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Ger bort dem till vänner. De får komma hit och hämta saker, särskilt köksgrejer som jag har väldigt mycket av och inte får plats med.

Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Mina koppar och tallrikar från Maria Liliegren. De är handgjorda och svåra att få tag på nya.

Ditt dyraste köp?
– Mina 150 kokböcker, tillsammans är det mycket pengar i böcker. Jag köper dem ofta när jag är utomlands, antika böcker eller böcker av stora, välkända namn.

V
ad kommer aldrig över din tröskel?
– De där blåa Ikea-muggarna som alla kaféer använder. Det är inte min stil.