My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Karin...

Hemma hos Karin Bastin – kolla in i villan i LA!

Kärleken till varandra och Los Angeles tog Karin och Henrik Bastin till ett hus med bruna väggar och tunga möbler i West Hollywood. Idag är det förvandlat till ett ljust hem där det inte kan bli för mycket av något – om Karin får bestämma.

HÄR BOR: Karin, Henrik, Harry, Caesar och Buster Bastin. GÖR: Karin driver bloggportalen vavavoom.com samt har poddcasten ”Veckans Bläcka” tillsammans med Jennie Hammar. ÅLDER: 38 år. BOR: West Hollywood i Los Angeles. INSTAGRAM: @karin.bastin samt
@veckansblacka 

 

Hur länge har ni bott i Los Angeles?
– Jag och Henrik träffades i LA när jag var här och jobbade med Filip och Fredrik. Vi var då egentligen baserade i Stockholm men blev kära i både varandra och den här staden. Så när jag var mammaledig med vår andra son Caesar och Henrik ville prova att jobba i LA, så gjorde vi slag i saken och flyttade hit. 
– Det var mitt under den ekonomiska krisen runt 2009 så det slutade med att vi köpte ett hus, vilket kändes mer ekonomiskt just då. Hyrorna gick upp mycket i pris här eftersom många inte längre kunde köpa. För att få huset till rätt pris var vi tvungna att bestämma oss supersnabbt så jag hann inte se det innan vi köpte, men jag litade på Henrik!

Hur mycket har ni gjort om sedan ni köpte huset?
– När vi flyttade in började vi renovera med en gång. Vi var tvungna att måla om då hela huset var målat i olika bruna toner, superamerikanskt men inte så snyggt. Vi köpte huset möblerat, så överallt fanns stora tunga möbler som jag nu bytt ut mot vår smak. 
– Även om jag tyckte att möblemanget inte riktigt passade oss så var det samtidigt skönt att vi hade möbler när vi flyttade in eftersom vi hade en tvååring och ett nyfött barn. Det har även gett mig tid att hitta möbler som jag verkligen tycker om och byta ut allt eftersom.
– Vi har hela tiden haft i åtanke att huset ska få vara som det är, att bevara alla gamla detaljer. Det är byggt 1927, och man känner att det har en historia.

Vad är det bästa med ert hem?
– Det bästa med det här hemmet är storleken på vår tomt, som är ovanligt stor för att vara här inne i stan. Utomhus har vi gjort om jättemycket, vi har byggt pool, poolhus och terass.

 

52s58-poolen-55

52s58-koket-837
”Jag samlar på jello-formar i koppar. Jag tycker att det ger en mysig atmosfär när man har dem på väggarna”, säger Karin.
52s01-vrumny-623
Tavlan på väggen har Karins svägerska Hanna Bastin målat.

52s01-ute-711

 

Vilket är ditt favoritrum?
– Mitt hemmakontor, där jag får så mycket gjort. Jag älskar att sitta vid mitt skrivbord. Rummet har ett stort fönster ut mot trädgården och Hollywood Hills. Jag sitter ofta och tittar på ett helt runt hus uppe i berget som det ryktas att ”Jeopardy”-grundaren ska ha byggt.
– Jag älskar att det är mycket bokhyllor, övermöblerat och så mycket grejer på väggarna. Jag blir typ sur om jag kommer hem och Henrik har ställt upp sin dator på mitt skrivbord, jag känner att det är mitt.

Beskriv din inredningsstil.
– Jag är maximalist! På det sättet är jag lite osvensk. Jag övermöblerar, jag samlar på grejer, jag gillar när det är mycket. Jag lever helt klart efter more is more!

Har ni någon fast punkt i Sverige?
– I Sverige har vi vårt sommarhus, ett sent 1800-talshus som ligger på en ö utanför Lidingö. Där tillbringar vi alla somrar och det är härligt stor skillnad på ö-livet och Hollywoodlivet.

 

LÄS MER: Kitsch möter modernt i Cecilia Blankens Los Angeles-villa!

 

 

Hur skiljer sig stilen på ditt hem i Hollywood från sommarhuset i Sverige?
– Där har vi en mer skärgårdsbetonad stil. Jag har lite för mycket saker där också, även om mycket är ljusare grejer. I början hade jag svårt att vänja mig vid alla mörka toner här. Nu börjar jag tycka att det är härligt med mörka möbler och träslag.

Vilket är ditt bästa fynd till hemmet?
– Så svår fråga! Det skiftar ju efter hand… men jag har en hel del. Jag har ett par fina snidade ljusstakar över spiselkransen i mitt arbetsrum som jag hittat på auktion. Jag har många ljusstakar som jag verkligen älskar! Och lampor och bokstödstyngder, jag samlar på dem! Och jag gillar hundar i prydnadsform – till min mans förtret.

Och dyraste köpet till hemmet?
– Det är nog någon dyr tavla som Henrik har köpt.

Hur viktigt är konst för er?
– Jag och Henrik tycker båda att konst är väldigt viktigt. Henrik är uppväxt i en konstnärsfamilj och hans farfar Louis Bastin var en känd svensk konstnär som har verk på Nationalmuseet i Stockholm. Vi har ganska mycket av hans tavlor på våra väggar. Sen har vi foton på familjen på väggar, i ramar och lite överallt. Foton är jätteviktiga när man är så här långt ifrån familjen. 

Var hittar du inspiration?
– Jag är besatt av inredningstidningar. Jag älskar Architectural Digest, Veranda, California Homes, Elle Decor. Jag skriver mycket om inredning på min blogg, men själv gillar jag mer tidningar än bloggar när det gäller inredning.
– Jag har även blivit tillfrågad om att hjälpa några amerikanska vänner med deras inredning och funderade ett tag på att skola om mig till inredningsarkitekt. Jag tycker verkligen om inredning och att ge folk tips och inspiration, även om jag så klart är medveten om att min stil är ganska plottrig och inte passar alla. 

Vilka är dina favoriter bland inredningsaffärerna i LA?
– Här gillar jag framför allt marknader, som Rose Bowl och Melrose trading post, och antikaffärerna i Little Ethiopia på Fairfax.Restoration Hardware, som är väldigt dyrt, gör sjukt snygga grejer. 

Och i Sverige?
– I Stockholm är Plan Ett, Svenskt Tenn och Hemslöjdsaffären på Nybrogatan självklara stopp. Men egentligen är jag ju mer för antikt. Jag är besatt av hoppa in i loppislador omkring Mariefred och Gnesta, där mina föräldrar bor. 
– I somras köpte jag en gammal kopparkanna med lock på. När jag kom hem hittade jag ett brev i kannan från en gammal dam som skrev ”Jag bar mjölk i den här kannan under första världskriget”. När man vet det, då blir den så ultraspeciell för mig. Det är fantastiskt att saker har en historia. 
– Jag är väldigt bra på att shoppa … jag väljer att se det som något positivt!                

 

 

LÄS MER: Kika in i stylisten Pella Hedebys inspirerande hem!