My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Kitty...
– Jag tycker att man ska våga blanda prylar som man kanske inte tror passar tillsammans, det kan bli jättefint, säger Kitty Störby Jutbring.

Hemma hos Kitty Störby Jutbring

Porslinsfigurer och kitschiga prylar har självklara platser i radioprofilen Kitty Störby Jutbrings 80-talsdoftande vardagsrum.

Av: Mirja Ljunggren Foto: Magnus Liam Karlsson

Hur skulle du beskriva ditt vardagsrum?
– Rätt bra rum. Mysigt men ändå inte för rörigt. Vild blandning av lagom mycket saker, pynt och tavlor på en grund av svartvitt och enkelt. Jag gillar att spela spel, kolla skit-tv eller bra film här.

Hur ser ditt inredningsintresse ut?
– Jag är en väldigt känslomässig person på både gott och ont och nästan alla mina grejer har jag minnen från eller kan relatera till på något sätt. Jag tycker om när saker har en historia, när man kan fundera på vem som har ägt dem tidigare och vad den personen har haft för slags liv. Vi har sanerat bort väldigt mycket prylar hemma på senare tid men 80-talet är fortfarande den stora inspirationen.

När föddes din kärlek till 80-talet?
– Under sent 90-tal började jag samla vinylsinglar från just åttiotalet, och märkte att jag drogs väldigt mycket till skivomslagen och hela den estetiken. Jag började köpa 80-talskläder på Uff och sedan utvecklades det därifrån. Jag missade ju nästan hela årtiondet själv och tar liksom igen det nu efteråt! Jag tycker om geometriska former och 80-talet var ett decennium som innehöll nästan allting, allt från romantiskt pråligt till väldigt strikta linjer, krom, spegel och glas. 80-talsstilen är väldigt lekfull och man kan matcha de strikta och raka linjerna med naiva former och färger.

Var hittar du prylar du gillar?
– På second hand. Men jag har två vindar fulla med saker som måste gås igenom och skänkas bort. Jag har rensat bort två tredjedelar av det jag kallar för Kitty-kläder, alla mina 80-talsklänningar och skor, säkert 20 lådor. Jag har insett att jag är en samlare och jag måste vidta åtgärder, så nu försöker jag tänka jag mig för innan jag köper hem fler grejer.

Vem bor här?

Namn: Anna Maria Kitty Skura Störby Jutbring.
Ålder: 36.
Familj: Sambon Per Störby, 42, och dottern Nikki-Lo, född i december 2012.
Bor: Stockholm.
Gör: Radio- och tv-programledare.

Kittys tre bästa inredningstips

1. Våga mixa! Ha inte för stor respekt för saker. Våga matcha en dyr designpryl med något väldigt billigt.

2. Ge gammalt nytt liv! Det går att göra mycket med sina egna gamla grejer. En ny färg eller ett nytt tyg kan göra underverk.

3. Gå loss på loppisar! Ge second hand en chans. Våga gräva i loppislådor.

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening.
– Jag önskar att det var 1984.

Hur ofta möblerar du om hemma?
– Tidigare ofta, nu nästan aldrig. Framförallt inte sedan vi fick barn.

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Funktion. Jag har en massa fula grejer som är praktiska framme, som brödrost och sådant.

Vilken färg är finast?
– Turkost har jag gillat sedan jag var liten. En väldigt snygg färg som passar till allt.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag möblerade om och hade olika koncept hela tiden. En gång inredde jag hela rummet med coca cola-prylar och flaskor och sydde om en coca cola-handduk till gardin.

Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Förut sparade jag allt. Nu sparar jag det jag bråkar mig till att få spara och resten skänker vi bort eller bär ner till grovsoprummet där det finns en hylla där folk kan ta saker de gillar.

Vilken möbel eller pryl räddar du först om det börjar brinna?
– Den stora pantern i porslin som jag har fått av en kompis. Den är väldigt svår att få tag på och jag vet att hon köpte den dyrt på nätet.

Ditt dyraste köp till hemmet:
–  Soffan för 13 000 kronor. Men nu är jag trött på den efter att ha spenderat en hel graviditet och tusen amningar i den.

 Kommer aldrig över tröskeln:
–  Lulu Carter, hennes inredningsstil är inte min femma. Och djurfällar är det värsta jag vet.

Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Ett nytt köksmöblemang. Jag vill hitta ett nätt i vitt med tunn bordsskiva. Gärna med färgglada stolar till.