My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Lisa...
Lisa Bengtsson arbetar som mönsterdesigner och grafisk designer.

Hemma hos Lisa Bengtsson

Lisa Bengtssons kontor flödar över av inspiration. Dignande bokhyllor och egna mönster på väggar och möbler skapar den kreativa miljö hon älskar.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Hur har du inrett ditt kontor?
– Jag valde att tapetsera med min första tapet, ”Familjen”, min senaste ”Coco Tiger” och ”Tillsammans” som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill ha mycket mönster runt omkring mig, så att det blir en kreativ miljö. Jag har en vägg som är magnetisk för att kunna göra moodboards. Väggen går dessutom att skriva på.

Hur arbetar du här?
– Alla dagar ser olika ut. När jag är i en kreativ process och tar fram ett nytt mönster börjar det ofta med att jag har en tanke i huvudet som jag

försöker få ut genom att göra en moodboard med inspirerande bilder och färger. Jag skissar väldigt snabbt, kastar ur mig många idéer och jobbar intensivt. Innan jag fick barn kunde jag arbeta jämt. Nu blir det mer begränsat, men det gynnar faktiskt processen att inte ha lika mycket tid.

Vad är viktigt för dig i ett arbetsrum?
– Att ha tillgång till inspiration är viktigt. När jag kommer att tänka på en särskild bild vill jag kunna komma åt den med en gång, därför samlar jag på böcker, tidningar, urklipp och bilder. Musik är också viktigt. När jag behöver komma in i en särskild känsla kan musiken hjälpa till. Det är mycket känslor när jag designar, jag pendlar mellan att hata och älska det jag håller på med.

Var får du inspiration till din design?
– Ofta handlar det om var jag befinner mig i livet. ”Tillsammans” skapade jag till exempel när våra tvillingpojkar föddes och min svärmor samtidigt fick en valpkull med taxar. Då tänkte jag mycket på hur lika vi alla är, samtidigt som vi är egna karak­tärer, och det ville jag få fram i ett mönster.

Det här är Lisa:

Namn: Lisa Bengtsson. Ålder: 33 år.  Familj: Sambon Niklas och tvillingpojkarna Jack och Elliot, 4 år.  Bor: Stockholm.  Gör: Mönsterdesigner och grafisk designer.
Aktuell med: Nya mönstret ”Coco Tiger”.

Lisas tre bästa inredningstips:
1. TAPETSERA MERA Många tror att det blir för mycket. Tona ner tapeterna genom att inte ha några gardiner eller ha andra stora ytor i vitt, som till exempel överkast och soffa.
2. HA MÅNGA KUDDAR Att byta soffa är dyrt. När du tröttnar på din gamla kan du i stället byta ut kuddar och plädar så blir den som ny.
3. GÖR STILLEBEN Sätt många prylar i grupp, det blir ofta fint att centrera saker.
Husförhöret:

Beskriv din stil i en mening.
– Hemtrevligt, varmt och mycket mönster.

Hur ofta möblerar du om?
– Jag har alltid älskat att möblera om, ända sedan jag var liten. Här är det svårt att ändra om men hemma gör jag det gärna ofta.
Favoritfärg?
– Grön.
Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag hade ett skrivbord och bokhyllor i plexiglas och en prickig tapet. Jag hade även en tavla som jag målat själv och döpt till ”Mönsterhunden”. Jag tror jag var ungefär sex, sju år när jag gjorde den. I efterhand är det ju väldigt kul, så jag har faktiskt hängt upp den här.
Form eller funktion, vad går först?
– Form så klart!
Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Jag försöker sälja eller klä om dem.
Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Det måste bli hårddisken som allt mitt arbete ligger på. Hade jag hunnit få med mig två saker hade jag även tagit med en minneslåda som jag har här, med skolprojekt och tidiga arbeten som hade varit tråkigt att bli av med.
Ditt dyraste köp?
– Fåtöljen från ABC Collection som är klädd i tyg från min kollektion ”More is more”.
Vad kommer aldrig över din tröskel?
– Egentligen tycker jag inte att det finns något som är fult, så länge man inreder med värme och kärlek. Men något som jag verkligen inte klarar av är sådana stora skinnfåtöljer som man kan justera med en spak…