My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Lottie...
På morgnarna tycker Lottie om att ta långa frukostar på glasverandan som hör till köket. Favoriten är turkisk yoghurt, pekannötter, nyplockade blåbär och honung. Här med dottern Linn, 10 år, och sonen Elias, 7 år.

Hemma hos Lottie Knutson

En halvtimme utanför Stockholm ligger Lottie Knutsons pastellfärgade skärgårdsoas. Här njuter hon av långa frukostar, svampplock i skogen och minnena av sin farmor.

Av: Fanny Wikander Foto: Carolina Byrmo

Berätta om stället!
– Huset är ett gammalt skärgårdshemman från 20-talet som vi köpte för fyra år sedan. Det vi föll för är att det bara är 30 minuter från stan med bil, nära havet och ändå väldigt lantligt. Vi har torrdass och inget rinnande vatten, tv eller datorer. Jag har alltid drömt om en röd stuga på en liten halvö i Stockholms skärgård och älskar verkligen att vara här.

Vad gör ni när ni är här?
– Dottern sa till mig häromdagen att hon tycker så synd om mig och Mats som aldrig verkar lata oss eller leka när vi är här. Jag tycker om att ha projekt, äta frukost, tömma dasstunnan, ta ett dopp och plocka svamp och bär i skogen – det är bättre än vilket cocktailparty som helst! Det är mycket pyssel med huset när vi är här också, just nu håller vi på och flyttar en gärdsgård, vi ska bygga om brunnen och låta mura om spisen.

Hur har du tänkt med inredningen?
– Att det är praktiskt är inte viktigt, det spelar ingen roll här. I stället har jag gjort det nostalgiskt. Jag var väldigt fäst vid min farmor och har sparat saker från henne sedan barnsben. Det är som ett litet mausoleum för henne. För någon annan har sakerna här inget värde, men för mig känns det väldigt mysigt att kunna inreda med hennes saker. De flesta prylarna och möblerna här är från farmor och farfar, annat är från andrahandsbutiker, Blocket och små bodar i stan.

Har ni det likadant hemma?
– Nej, i Nacka bor vi i ett väldigt modernt och stramt inrett hus, så det är helt annorlunda. Men innan vi köpte det här stället så fick jag plötsligt ett behov av små, blommiga muggar och inredde ett litet romantiskt rum i källaren efter det behovet. Det gick inte att stå emot! Nu kan jag ha alla gulligulliga sakerna här i stället, det passar mycket bättre.

Det här är Lottie

Namn: Lottie Knutson. Ålder: 49 år. Familj: Gift med SVT-profilen Mats Knutson, barnen Mikaela, 21, Mattias, 19, Linn, 10, och Elias, 7. Bor: I Nacka, utanför Stockholm. Sommarstället ligger i Stockholms innerskärgård. Gör: journalist, skribent och föredragshållare.

 

Kika in i Lotties sommarstuga

Lotties bästa tips för sommarstugan

1. Inga gamla rester
”Motstå frestelsen att inreda med gammalt skräp hemifrån. Vill du inte ha det hemma så skänk bort det i stället för att inreda sommarstugan med det.”

2. Vitt är fräscht
”Vitt är inte så praktiskt men ger en väldigt fräsch sommarkänsla. Jag har strukit mycket gammalt i vitt, det kan ge möbeln en helt ny känsla.”

3. Fram med golven
”Om du kan så slit bort gamla plastmattor, slipa och såpskura golven. Det är vackert och ger en väldigt härlig känsla.”

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening:
– Hypernostalgisk.

Hur ofta möblerar du om?
– Aldrig. När jag är klar så är jag klar!

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Utan tvekan form.

Vilken färg är finast?
– Jag tycker om nästan alla färger men brukar välja en färgskala som jag håller mig till. Här har jag valt karamelliga pastellfärger. När jag inredde sjöstugan blev det ”nynordiskt” med rött och vitt.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag drömde alltid om blommiga herrgårdstapeter, men så blev det aldrig. I stället fick jag antingen medaljongtapeter från 70-talet eller storblommiga från Marimekko, eftersom mamma gillade det. Hennes favoritfärger var orange och brunt då.

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Jag tröttnar sällan på saker, men i så fall skulle jag sälja dem på Blocket.

Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Farmors specerilådor.

Ditt dyraste köp till hemmet?
– Gungstolar från Lilla Åland.

Vad kommer aldrig över din tröskel?
– Den bruna manchesterfåtöljen från Ikea som prydde mitt rum på landet i barndomen…

Vilket projekt har du på gång härnäst?
– Jag vill hitta en vit järnsäng till Elias som inte är i fullängd, mura om spisen, kanske dra in vatten… projekten här tar aldrig slut!