My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Maria...
Maria och hunden Molly visar stolt upp det nya köket med tillhörande social yta. Maria längtar till familjen kan ha invigningsfesten och bjuda in nära och kära. Men innan dess ska de bo in sig en aning och pröva sig fram med inredning och möblering. För när det är dags för kalas ska allt vara perfekt.

Hemma hos Maria Montazami

Folkkära hollywoodfrun Maria Montazami är i slutfasen av en nio månader lång renovering av familjens hem. Följ med på en husesyn där vi stannar till lite extra i rummet där Maria tillbringar mest tid – köket med tillhörande mingelyta.

Av: Monica Karlstein Foto: Angelica Söderberg

Vad gör du i det här rummet?
– Här sitter vi ner och umgås hela familjen under middagar och bara har tid för varandra. Men vi brukar ofta ha vänner över. Därför har vi nu byggt till en del så att vi bättre ska kunna umgås i köket och den sociala delen med fler vänner under middagar, mingel och fester.

Du har ett väldigt stort kök, hur använder du det tillhörande öppna rummet?
– Nu har vi inte kunnat ha folk hemma på nio månader så det har känts jättekonstigt för hela familjen. Nu längtar vi efter att ha en stor invigningsfest – både för huset och för mitt nya vita vin.  Det blir nog om en eller två månader när vi har fått i ordning. Jag vill att allt ska vara perfekt den kvällen.

Vem bestämmer över inredningen hemma?
– Den här gången har Kamran fått bestämma och det har blivit mer ljust och fräscht. Mer skandinaviskt och modernt och mindre amerikanskt och murrigt. Det känns jättekul att han har varit med i den här stora förändringen.

Vad betyder hemmet för dig?
– Det betyder allt att kunna komma hem och slänga sig i soffan bland fluffiga kuddar. Nu är huset mer beboeligt och socialt än det var innan. Det är otroligt viktigt att ha det här köket med samlingsställen där man kan sitta och prata och umgås. Hemmet ska vara öppet för alla.

 

Det här är Maria Montazami

Namn: Maria Montazami. Ålder: 48. Familj: Maken Kamran, döttrarna Sara, Hanna och Emma och sonen Nicholas. Bor: Laguna Niguel, utanför Los Angeles i USA. Gör: Har medverkat i tv-programmet ”Svenska Hollywoodfruar”.

 

Marias 3 bästa inredningstips

1. Less is more
Håll dig till samma färgskala så skapar du ett lugn som öppnar upp för trevliga möten och samtal. Dölj vardagsföremål såsom fjärrkontroller och sladdar när du har folk hemma. Då blir det dessutom lättare att städa både innan gästerna kommer och efteråt.

2. Möblera omsorgsfullt
Övermöblera inte. Det ska finnas ett flyt i möbleringen så att en positiv energi kan sprida sig fritt. Frigör mycket golvyta så att gästerna kan mingla runt.

3. Bygg stationer med stilleben
För att undvika ett rörigt intryck kan det vara fint att gruppera dina prydnadssaker och inredningsdetaljer. Försök gruppera dem tre och tre så ger det ett mer balanserat intryck. Plocka in mycket levande växter, snittblommor, levande ljus och vatten som porlar. Det gör ditt hem levande.

 

Husförhöret

Beskriv din stil med tre ord.
– Fashionabel, hemtrevlig och lyxig.

Hur ofta möblerar du om?
– Hela tiden. Varje dag flyttar, vrider, vänder eller byter jag plats på något. Nu har vi precis renoverat och jag brukar vara snabb med att inreda, men nu när vi har gjort om från att ha det mörkt till ett mycket ljusare hem vill jag vänta lite och bo in mig. Jag kommer säkert flytta runt 500 gånger innan det är klart.

Form eller funktion – vad går först?
– Funktion. Men det är en teknik att inreda funktionellt så att det samtidigt ser fint ut.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var hundra procent Ikea. Allt låg på sin plats och det var väldigt prydligt. Den som kom in fick knappt sitta på sängen.

Vad gör du med prylar eller möbler som du tröttnat på?
– Jag ger bort mycket. Vår hushållerska har nästan en hel upplaga av mitt hus. Annars skänker jag också saker till Goodwill som är den amerikanska motsvarigheten till Myrorna.

Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna?
– Tavlan med de 10 budorden och alla tavlorna med min familj på. De är det finaste jag har i mitt hem. De tio budorden har legat skyddad under sängen för att inte bli dammig under renoveringen och jag är så glad att äntligen få hänga upp den.

Vilket är ditt dyraste köp till hemmet?
– Oj, svårt att säga. Något av det dyraste som vi har köpt den här gången vi gjorde om är matbordet i betong. Vi kommer att spendera mycket tid kring det och äta många middagar på det så för oss var det väldigt prisvärt.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Påskfärger! Ni vet de där klara, starka färgerna. De passar inte alls in hemma hos oss.

Vilket projekt har du på gång härnäst?
– Under hösten designar jag  slipsar och sjalar för Viking Line. Här hemma står garderoben näst på tur på att göra-listan. En klädkammare med detaljer i vit och svart marmor och en champagnebar.

 

 

LÄS MER: Se fler kändishem här!