My home / Inspiration / Hemma hos / E-type: ”Jag älskar...
Martin Erikson trivs med livet på ön, här tillsammans med hundarna Smirre, Eira och Vanda.

E-type: ”Jag älskar att bo på en ö”

På sin gård på Adelsö i Mälaren har Martin E-type” Erikson inrett ett stort härligt rustikt vardagsrum och kök i kombination. Här hänger han med sina fyra sambor från hundsläktet.

Text: Fanny Wikander Foto: Magnus Liam Karlsson

Hur skulle du beskriva det här rummet?
– Ett opretentiöst, mysigt, slitstark och funktionellt vardagsrum kombinerat med kök. Jag har tänkt på att ha bra kommunikation och underhållning, som internet och många filmkanaler. Jag tycker också att det är viktigt att ha mycket god mat i frysen, att vinkällaren är välfylld och att ha mycket kakor i skafferiet, eftersom man fikar hela tiden här ute på landet.

Berätta om dina prylar.
– Det är saker från väldigt blandade tidpunkter i mitt liv. Innan jag köpte det här stället har jag haft tio förråd runtom i Stockholm med saker från tidigare lägenheter. När jag flyttade hit tog jag hit alla de prylarna. Jag kunde knappt tro att allt var mina grejer, jag hade helt glömt bort vad jag hade.

Hur märks din personlighet och dina intressen här inne?
– Jag har ju mina älskade rockbjörnar och andra musikpriser framme, som visar på mitt intresse för musik. Jag har mycket skärgårdsgrejer också som talar om att jag älskar skärgården och båtar. Sen har jag en hel samling med skyttepriser eftersom jag tycker om att tävla i lerduveskytte.

Trivs du med att bo på en ö?
– Jag älskar det! Innan jag köpte stället så hyrde jag mark för att kunna ha mina får och vikingabåtar här. Då bodde jag i en villa i Bromma, men målet och drömmen har alltid varit att bo här. När jag hittade stället kändes det verkligen som att jag hittat rätt. Jag är egentligen inte så road av design och kläder och det är väldigt skönt att slippa tänka på sådant. Här kan jag dra på mig vad som helst utan att det spelar någon roll.

 

Det här är E-type

Namn: Martin Erikson. Ålder: 50 år. Familj: Ja. Bor: På en gård på Adelsö utanför Stockholm. Gör: Artist.

Martins tre bästa inredningstips

1. Ditt hem är ditt. Mitt första och bästa tips är att inte se sitt hem med andras ögon. Man ska titta med magen och känna efter vad man själv tycker om!
2. Loppisjaga! Jag köper själv mycket på loppmarknader och rätt som det är så är man igång med någon samling. Jag har till exempel börjat samla på en serie med små älgar.
3. Anpassa ditt hem efter ditt liv. Ha inte högblanka, svarta golv om du har hundar, då ser det ut som om någon kört bilbana full på det efter en vecka.

 

 

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening.
– Mysig med minnesvärda prylar samtidigt som det är funktionellt så att man kan gå in med skorna även på hösten.

Hur ofta möblerar du om?
– Jag tycker om att prova och testa allt möjligt för att sedan byta ut det som jag inte tycker passar.

Hur såg ditt pojkrum ut?
– En del var en uppfinnarhörna där jag skruvade isär allt jag hittade, i en annan del av rummet hade jag akvarium med råttor och mystiska fiskar som jag odlade själv och sålde. Jag byggde mycket redan som liten och sov i en riktig monstersäng med högtalare som jag gjort själv. Väggarna var fulla med Carola-affischer.

Form eller funktion, vad går först?
– Jag tycker om båda, men här har jag det väldigt funktionellt eftersom jag har fyra hundar.

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Jag sparar allt! Jag kan knappt slänga en hårsnodd, utan tänker att den kan vara bra att ha i framtiden.
Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Viktigast för mig är familjebilderna, jag har många bilder på väggarna och i album.

Ditt dyraste köp?
– Sedan hundarna kom in i mitt liv så har jag insett att jag inte kan ha dyra saker, särskilt inte med mina hundar som tidigare var hemlösa och inte har fått någon fin uppfostran.

Din favoritmöbel?
– Köksbordet, soffan och stolarna är Max Martins studiointeriör. Britney Spears, Pink och Celine Dion har sovit i soffan och runt bordet har det skrivits många Backstreet Boys-låtar, och en och annan E-type-låt också för den delen…

Vad kommer aldrig över din tröskel?
– Prylar gjorda av elfenben.

 

 

LÄS MER: Kika in hemma hos fler kändisar här