My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Pernilla...

Hemma hos Pernilla Månsson Colt

Pernilla Månsson Colt är en flitig gäst i tv-rutan i många hem. Men hur ser det då ut hemma hos Örebro-tjejen som har blivit skåning?

Av: Jörgen Cardell Foto: Peter Holgersson

I programmet ”Husdrömmar” kan man se dig hälsa på hos byggare med gigantiska projekt. Får det dig att sjunka ner i vardagsrummet och bara andas ut, färdig med alla projekt?
– Jag blir nog lite skrämd och smittad på samma gång. Att bygga från scratch har jag aldrig varit med och gjort. Jag har bott här i vårt hus i sjutton år, och det trodde jag aldrig att jag skulle göra. Men visst har jag drömmar, både om ett större hus och att skala ned till en mindre modell.
Du producerar även ”Antikrundan”. Hur ofta ser du grejer som du känner att ”den där måste jag ha till mitt hem”?
– Ofta. Då blir min reaktion ”Tänk om jag hade 125 000 kronor att köpa det där skåpet för”. Vi får se så mycket fina saker hela tiden, så det är tur att vi inte får handla något.
Men Antikrundan är inte bra för ha-begäret. Om du får en ledig eftermiddag, blir det trädgårdsjobb eller innefix?
– Det beror på när du frågar. Från april till augusti är jag helst ute och då förfaller det inomhus. Jag har verkligen en inomhus- och en utomhussäsong. Men i år var vi mycket bortresta under sommaren så jag fick bestämma mig för att inte dra igång för mycket.
Du har sagt att du knarkar lite Hemnet som många andra. Vilka är de bästa drogerna som du går igång på där?
– Jag har ringat in mina områden och vet var jag skulle kunna tänka mig att bo om jag skulle lämna Klagshamn. Men det är svårt, det är så praktiskt och all logistik för vår familj finns här. Sen är jag fruktansvärt kräsen av mig och det gör det svårt att hitta något bättre.  

LÄS MER: Se fler kändishem här!  

Det här är Pernilla:

Namn: Pernilla Månsson Colt. Ålder: 47 år. Familj: Mannen Stellan, barnen Gabriel och Noel. Bor: I Klagshamn, en mindre ort strax söder om Malmö. Gör: Jobbar på SVT som programledare och producent. Aktuell: Nästan alltid. Beroende på årstid kan man se Pernilla i ”Trädgårdstisdag” eller ”Husdrömmar”. Jobbar också som producent med ”Antikrundan”.

 

STJÄRNRUM_PERNILLA04
Pernilla Månsson Colt tar emot i huset hemma i Klagshamn. Hon beskriver sig som både kräsen och ombytlig när det gäller stilen i hemmet.

 

STJÄRNRUM_PERNILLA01
Självklart står det blommor på bordet hemma hos programledaren till ”Trädgårdstisdag”. Dahliorna har en otroligt perfekt form. Man tror knappast naturen kan skapa något sådant. Varje blomböjning är helt perfekt”, säger Pernilla.

STJÄRNRUM_PERNILLA02
”Kokböckerna gör mest nytta i köket. Annars klarar vi oss inte riktigt. I min familj är det Stellan som tagit köket i besittning. När jag lagar mat blir det ofta med kyckling som råvara. Det går så lätt att variera”, säger Pernilla.
STJÄRNRUM_PERNILLA05
Den vackra kakelugnen är inte original utan sattes in av den förre ägaren som var byggmästare.
STJÄRNRUM_PERNILLA06
En del av vårt kulturarv. Pernilla är stolt ägare till ”Mon Amie”, Marianne Westmans kaffe- och teservis som ritades för Rörstrand 1952. Och den gör sig bäst i en öppen hylla, så att alla kan beundra den.

 

STJÄRNRUM_PERNILLA07
Pernilla gjorde ursprungligen de här metallskapelserna som stöd till en clematis i ”Trädgårds-måndag”, men nu har de blivit en fin belysning över matbordet.
STJÄRNRUM_PERNILLA09
Assietter i Pernillas smak. Designade av Ståhl.

 
 
Pernillas tre bästa kökstips

1. Tänk strategiskt
Tänk på var saker och ting placeras när du ritar köket. Hur jobbar du mellan spis, kylskåp och diskbänk?
2. Dubblera Jag har vänner som har två diskmaskiner och det kan jag bli imponerad av. En för ingående och en för utgående …
3. Vad ska synas? Om man börjar från scratch är det också bra att fundera kring hur man vill umgås. Är du en person som gillar att laga mat inför publik och var ska du ställa de smutsiga kastrullerna?
 
Husförhöret

Vad har du för stil? 
– Förr gick jag igång på hus som liknar det här. Nu kan jag säga att jag skulle vilja ha något som är väldigt modernt. Det är lite Gert Wingårdhs förtjänst. Han är arkitekten som jag jobbar ihop med i ”Husdrömmar”.

Hur ofta möblerar ni om?
– Kanske fyra gånger om året. Vi har begränsade ytor. Anledning till att vi faktiskt bor kvar är att vi flyttat runt så mycket i huset. Det är jag som driver på men oftast är vi överens.

Favoritfärg?
– Svart. Men det kanske märks mest i min garderob. Där kan du blunda, stoppa in handen och ut kommer något svart.

Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Jag säljer dem på Blocket. Jag är ingen slit-och-släng-person men ibland ändras behoven. Jag skulle aldrig köra saker till soptippen, Blocket är fantastiskt.

Ditt dyraste köp till hemmet?
– Det är soffan i vardagsrummet. Det är en Dux-soffa som bara är gjord i ett exemplar. Vi skulle egentligen ha köpt lakan den dagen, men det blev en soffa…
Hur har din stil förändrats under de senaste tio åren?
– Min stil har förändrats hela tiden. Jag har gått från den vita stilen, Lexingtonstilen, pastellperioden och så vidare. Långt innan dess var det äldre möbler i en bohemisk blandning. Men ändå hänger mycket kvar, fast med nya funktioner.

Nästa projekt på huset?
– Vi ska måla på bottenvåningen och planerar för ytterligare ett badrum.