My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Pirre...

Hemma hos Pirre – kika in i Arga Snickarens eget hus!

När Pirre byggde sin platsbyggda hylla gick han mycket på känsla. Materialet är MDF som han både har limmat och skruvat i bakkant. ”Jag har lärt mig att alltid göra en sak i taget. Det är när man börjar skjuta från alla håll som man får problem. Det kan vara tråkigt att få ihop det sista, men jag vet hur skönt det känns att färdigställa något att det blir min belöning.”

På tv kliver Arga Snickaren" Pirre Starrin in i andras hem och styr upp och ger råd om renovering – men hur ser det egentligen ut i hans eget hus? My Home hälsade på!

AV: Fanny Wikander

I jämförelse med sin föregångare, Anders Öfvergård, är ”Nya Arga Snickaren” inte lika ilsken. Men öppen el i bostäder där småbarn lever gör Per ”Pirre” Starrin upprörd.
– När man kommer hem till en barnfamilj som rycker på axlarna över tåtar med starkström, då reagerar jag. Jag behöver inte gapa och skrika, men jag säger till när jag tycker att något är fel.

Hemma i 50-talsvillan i Nacka utanför Stockholm behöver lilla Rufus, 4 år, inte oroa sig. Familjen har bott här i tre år, sedan de fick barn och bestämde sig för att flytta till större. De älskade huset från första ögonblicket.
– När förra ägaren berättade att man under sommaren kan bada i en liten sjö bakom huset var saken avgjord.

Huset är byggt 1957 och var på den tiden unikt med sin funkisstil och udda utformning. Så speciellt att det platsade i Villatidskriften, ett av dåtidens hetaste inredningsmagasin.
Pirre rotar fram den drygt femtio år gamla tidningen som knappt håller samman. Framsidan är lös och sidorna ordentligt tummade. Men på de svartvita bilderna finns mycket riktigt villan porträtterad.
Sedan 50-talet har en hel del gjorts om, men mycket har också bevarats. I flera rum är det gamla industrigolvet framtaget och på ett par väggar ligger horisontell panel.

LÄS MER: Pirres 10 bästa tips för altanbygget

 

Hunden Bosse är glad att slippa renoveringskaos hemma. Då kan han i lugn och ro ligga i sin favoritfåtölj från Lauritz. I sitt jobb som arga snickaren jobbar Pirre och teamet mycket med att styra upp familjer. ”Det är aldrig kul att säga åt folk att de har gjort fel, men när man väl märker att polletten trillar ner är det en fantastisk känsla”.
Pirres_hem_19
I vardagsrummet finns flera loppis- och auktionsfynd, som exempelvis den gröna fåtöljen, runda mattan och det blåa bordet. Den gröna soffan kommer däremot från Ikeas Stockholm-kollektion.
Sängen har Pirre byggt själv, med inspiration från parets bröllopsresa i Thailand.

 

Sin egen prägel har Pirre satt på huset genom att bygga altan och lekstuga på tomten. Invändigt har han bland annat snickrat ihop en platsbyggd bokhylla, en stor bungalow-säng och gjort om källaren. Nästa projekt är att ta sig an badrum och kök.
Tillsammans med sin parhäst Marcus ”Mackan” Nyhlén har han utmanat sig själv att göra om hela köket på tolv timmar. Allt ska ut och ersättas med nytt.
– Jag och Mackan jobbar väldigt bra tillsammans. Båda gillar allt fixa och lösa saker. Vanligtvis tar ett kök tre veckor att få klart, eftersom det kräver mycket planering och väntetider. Men har vi allt förberett borde vi klara av det på tolv timmar utan problem.

Trots att hantverkeriet är Pirres jobb, tycker han fortfarande att det är kul att fixa hemma.
– Jag tror att om man äger ett hus behöver man antingen tycka att det är kul att ha projekt, eller ha råd att ta in folk som gör det år en. Det finns alltid något att fixa med.
Genom sitt jobb som Nya Arga Snickaren har han blivit medveten om att alla inte jobbar på det viset. Han uppskattar att 90 procent av de familjer som programmet besöker har som största problem att de tagit på sig för mycket, och därför inte klarar av att slutföra sin renovering.
– När man sätter igång ser man sig själv dricka flädersaft i bersån. Men vägen dit är mer komplicerad än många kan föreställa sig. Därför tröttnar man och ger upp när funktionen på det påbörjade projektet är tillräckligt bra. Och så springer man vidare till nästa projekt. Det är när man börjar skjuta från alla håll och kanter samtidigt som man till slut går in i väggen. Det sänker hela familjen och kan till och med leda till skilsmässor.

 

Pirres_hem_06
På golvet ligger industriparkett och på väggarna sitter horisontala brädor, båda original. De zebrarandiga fåtöljerna har Anna, som älskar kitsch, klätt in.
Pirres_hem_13
I familjens gästrum har de samlat alla möjliga sorters möbler och prylar som de ärvt. De skapar tillsammans ett brokigt men charmigt rum.

Pirres_hem_12
Pirres_hem_04
De stora porslinskatterna är Annas arvegods och har fått en specialdesignad plats i hyllan.

 

Själv är han noga med att alltid avsluta påbörjade projekt, men är såklart inte befriad från egna misstag.
– Det har hänt att jag börjat såga i golv med vattenburen värme. Men sådant går alltid att lösa. Att lära är att göra fel.
Pirre är självlärd som snickare, men har alltid hjälpt sin pappa och framförallt svåger som han beskriver som en mentor. Tv-branschen hamnade han i av en slump. Via en bekant, som tyckte han skulle passa utmärkt i rutan, fick han flera erbjudanden om att prova på livet som tv-snickare. Genombrottet kom när han för första gången träffade Ernst Kirchsteiger.
– Vi klickade direkt och började spela in Sommar med Ernst. Vi är fortfarande bra kompisar och pratar ofta i telefon. Han har en väldigt estetiskt hjärna och är helt otrolig på att känna in ett rum. Jag har lärt mig väldigt mycket av honom.

 

Namn: Per ”Pirre” Starrin. Ålder: 47. Familj: Frun Anna och sonen Rufus, 4. Bor: I Nacka utanför Stockholm. Aktuell: Som ”Nya Arga Snickaren”. Nya säsongen har nyss spelats in och börjar sändas i vår. I början av april blev det klart att detta blir sista säsongen med Pirre i tv-programmet – i stället kommer den ursprungliga Arga Snickaren Anders Öfvergård tillbaka. ”Om sanningen ska fram är jag ju inte så arg, det är Anders Öfvergård mycket bättre på”, säger Pirre till Aftonbladet

 

Pirres_hem_05
De vackra fönstren i hallen är original.
Pirres_hem_22
Bordet är egentillverkat av Marockanska kakelplattor, kopparrör och ekträ. De finns att köpa på Dalarö Diverse, en inredningsbutik som Mackan nyligen öppnat upp.
Pirres_hem_23
”Vi har inte direkt en traditionell inredningsmagasins-stil”. Men på 50-talet var huset minsann hetaste stoff i ett inredningsreportage.
Pirres_hem_24
Pirre är självlärd och började sin jobbkarriär som takplåtslagare. Därefter snubblade han in i Tv-branschen, nästan på ett bananskal. Förutom snickeri är musik Pirres stora hobby. ”Att snickra ihop en låt och att snickra ihop en möbel är samma hantverk”.

 

Pirres 3 tips för att slippa hamna i renoverings-träsket
  1. Se till att hela familjen är med på vad som ska göras, så att det inte bara är en som tycker det är kul och därför styr och ställer. Det är tråkigt att det skall vara så, men ofta är det mannen i familjen som vill göra allt själv. Det funkar sällan. Det första vi gör när vi kommer till en familj som befinner sig i ett sådant läge är att få hela familjen engagerad.

  1. Dela upp renoveringen i delar som går att ta på. Har man fulltidsjobb och barn blir det väldigt få timmar över att jobba på. Man ser framför sig hur man ska orka arbeta hela kvällar och helger, men det blir sällan så och arbetet stannar upp. Därför är det bättre att dela upp de stora projekten i mindre som är lättare att slutföra.

  1. Planera noga innan du sätter igång. Det är förvånansvärt vanligt att planeringsstadiet hoppas över. Man tycker själv att man är händig och tror att man har kunskapen som krävs och börjar därför riva innan man har en riktig plan. Det är väldigt enkelt och dessutom kul att riva ner. Det är först när det som rivits ner ska byggas upp igen som man stöter på patrull.

 

LÄS MER: Kika in i Linda Lindorffs lyxiga badrum med stenvägg!